Pereiti į pagrindinį turinį

Uraganas-monstras „Milton“ nuniokojo Floridą: skaičiuojami baisios dienos nuostoliai

2024-10-10 10:06 diena.lt inf.

Pateikiame nuoseklią įvykių eigą apie šiuo metu Floridą niokojantį uraganą „Milton“.

17.41 Iš Hilsboro slaugos namų išgelbėti 135 žmonės. Evakuacijos darbai tęsiasi. Liudininkų teigimu, žmonės ilgą laiką išbuvo iki juosmens vandenyje.

17.29 val. Aukščiausias potvynio lygis per šį uraganą fiksuotas Neapolio apylinkėse. Vanduo pakilo beveik 160 cm. Tai antras rodiklis per visą potvynių šioje vietovėje stebėjimų istoriją.

17.28 val. Greitkelių policija pranešė, kad atidaromi svarbiausi tiltai Tampos apylinkėse.

16.51 val. Mažiausiai trys Floridos oro uostai, įskaitant Tampos tarptautinį oro uostą, paskelbė, kad nenustato jokių terminų veiklos atnaujinimui. Skrydžiai vėl bus leidžiami tik patikrinus visą infrastruktūrą.

16.43 val. Tampos uostas, kritiškai svarbus kuro tiekimo Floridai mazgas, nuo uragano nukentėjo nežymiai ir netrukus vėl pradės dirbti, pranešė uosto vadovybė.

16.10 val. Floridos gubernatorius Ronas DeSantis pareiškė, kad nors uragano padariniai yra sunkūs, pirmiausiai dėl precedento neturinčių elektros atjungimų, tačiau viskas susiklostė geriau, nei manyta pagal blogiausią scenarijų.

15.39 val. Portalo poweroutage.us duomenimis, be elektros Floridoje iki šiol yra 3,3 milijono žmonių.

15.13 val. Sent Liusijos apygardoje patvirtintos pirmos keturios tornado aukos.

15.05 val. Meteorologai praneša, kad uragano centras jau nutolo apie 80 km nuo Floridos krantų, kur vis dar siaučia smarkūs vėjai ir gausūs lietūs.

14.31 Pasirodė pirmoji informacija apie aukas. Sent Liusijos policija praneša, kad žuvusių yra daug, tačiau skaičiaus neįvardija. Teigiama, kad taidaugiausiai vyresnio amžiaus žmonės, nenorėję evakuotis. Daugelis aukų randamos savo modulinio tipo namuose, kuriuos tornadas lengvai kėlė nuo žemės ir blaškė aplink.

14.05 val. Hilsboro apygardos šerifas Chadas Chronisteris kreipėsi į gyventojus prašydamas kantrybės belaukiant pagalbos. Anot jo, pareigūnams ir gelbėtojams tenka tiesiogine žodžios prasme kristi sau kelią per nuvirtusius medžius, elektros linijų stulpus, kelio ženklus ir kitas nuolaužas.

13.33 val. Tampos merė jane Castor pareiškė, kad miestas jau pergyveno baisiausius uragano smūgius, bet perspėjo, kad potvynio pavojus išlieka.

 

 

13.04 val. Palm Byčo ugniagesiai pranešė, kad pradėjo gelbėjimo darbus. Daug žmonių randami įstrigę po pastatų griuvėsiais ir apvirtusiuose automobiliuose.

12.43 val. Tampoje ir jos apylinkėse elektros neturi 70 proc. iš daugiau nei trijų milijonų gyventojų.

12.06 val. Meteorologai praneša, kad uraganas beveik perėjo Floridą ir juda toliau į Meksikos įlanką. Floridoje daug kur fiksuojami potvyniai, galingi vėjo gūsiai bei prognozuojamas naujų tornadų susidarymas.

11.56 val. Hilsboro apygardoje gelbėtojai evakuoja vieno viešbučio dvečiud ir personalą. Pranešama, kad apsemtas pirmasis viešbučio aukštas. 

11.37 val. Gelbėtojai ir remontininkai pradėjo dirbti nuo tornadų smarkiai nukentėjusiame Port Sent Liusi. Pranešama, kad uraganas padarė didelių nuostolių infrastruktūrai. Vėjo gūsiai vis dar siekia 75 km/h.

11.21 val. Uragano galia silpsta, kategorija sumažinta iki pirmos. Pareigūnai perspėja Floridos gyventojus, kad tai nereiškia, kad pavojai praėjo.

11.18 val. CNN praneša, kad elektros neturinčių Floridos gyventojų skaičius perkopė tris milijonus.

11.02 val. Hilsboro apygardoje, aprimus vėjo gūsiams, pradėti infrastruktūros remonto darbai. Šiuo metu elektros neturi apie pusę milijono apygardos namų ūkių ir verslų.

10.57 val. Orlando policija ir ugniagesiai atnaujino darbą ir vėl pasirodė miesto gatvėse. Iki šiol visi ekipažai buvo priversti slėptis nuo uragano.

10.45 val. Pinelo apygardoje vandens lygis pakilo daugiau nei per metrą. Gelbėtojai evakuoja namuose likusius gyventojus.

10.27 val. JAV Nacionalinė orų tarnyba praneša, kad Floridos teritorijoje iki šiol fiksuoti mažiausiai 27 tornadai.

 

 

10.13 val. Nutrūko Deitona Byčo radijos stoties darbas. Stotis transliuoja Deitona Byčui ir dar septynioms aplinkinėms apygardoms.

10.03 val. Floridos valdžia kol kas nesiryžta pateikti pirmųjų nuostolių vertinimo. Tegiama, kad pradiniai vertinimai bus žinomi išaušus.

9.52 val. Sent Petersburge uraganas sugriovė miesto stadiono stogą.

9.40 val. Fort Majerso valdžia pranešė, kad miestui smogė iš karto du tornadai. Teigiama, kad didelių sugriovimų pavyko išvengti, nes gyventojai ir verslai tinkamai paruošė pastatus.

9.23 val. Gelbėjimo tarnybų duomenimis, elektros energijos šiuo metu neturi beveik trys milijonai gyventojų. Nepaisant raginimų evakuotis, daugynė žmonių liko namuose arba glaudžiasi slėptuvėse uragano paveiktose vietovėse.

9.17 val. Sent Petersburge uraganas nuvertė statybų kraną. Nukentėjo aplinkiniai gyvenamieji pastatai, apie aukas nepranešama.

9.10 val. Galingi 120 km/val. vėjo gūsiai talžo Flordios rytinę pakrantę. Nuo jų nukentėjo Keip Kanaveralas, kur įsikūręs NASA kosminių aparatų paleidimo centras ir garsusis Deitona Byčo rajonas.

Uraganas „Milton“ trečiadienį pasiekė Floridos krantus su įnirtingais vėjais, pavojingomis liūtimis ir štormine patvanka, o gyventojai, vos prieš dvi savaites išgyvenę kitą uraganą, rengėsi ilgai ir sunkiai nakčiai.

Itin pavojingas 3 kategorijos „Milton“ sausumą pasiekė netoli Siesta Ki, tankiai apgyvendintame rajone valstijos vakarinėje pakrantėje, sakoma 20.30 val. vietos (ketvirtadienį 3.30 val. Lietuvos) laiku paskelbtame JAV nacionalinio uraganų centro (NHC) pranešime.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų