Pereiti į pagrindinį turinį

Vokietija pirmą kartą perdavė nusikaltėlius afganus į talibų rankas

2024-08-30 10:25 diena.lt inf.

Vokietija pranešė, kad penktadienį įvykdė pirmą afganistaniečių deportaciją į jų gimtąją šalį nuo 2021 metų rugpjūčio, kai valdžią ten perėmė Talibanas.

Scanpix nuotr.

Toks žingsnis žengtas Berlynui susiduriant su spaudimu griežtai kovoti su migracija.

„Tai buvo Afganistano piliečiai, visi jie buvo nuteisti nusikaltėliai, kurie neturėjo teisės likti Vokietijoje ir kurių atžvilgiu buvo išduoti įsakymai deportuoti“, – sakoma vyriausybės atstovo spaudai Steffeno Hebestreito pareiškime.

Prieš pat 7 val. vietos (8 val. Lietuvos) laiku iš Leipcigo oro uosto pakilo „Qatar Airways“ lėktuvas, užsakomuoju reisu skridęs į Kabulą, kuriame buvo 28 afganistaniečiai, pranešė žurnalas „Der Spiegel“, remdamasis saugumo šaltiniais.

Ši operacija buvo dviejų mėnesių „slaptų derybų“, kuriose Kataras tarpininkavo tarp Berlyno ir Talibano valdžios institucijų, rezultatas, pranešė „Der Spiegel“.

S. Hebestreitas sakė, kad Vokietija „paprašė pagrindinių regioninių partnerių paramos, kad palengvintų deportaciją“, tačiau daugiau informacijos nepateikė. 2021 metais valdžią Afganistane užėmus Talibanui, Vokietija visiškai nutraukė deportacijas į šią šalį ir uždarė savo ambasadą Kabule.

Penktadienio deportacija įvykdyta Vokietijos vyriausybei susiduriant su vis garsesniais raginimais pažaboti nelegalią migraciją ir imtis griežtesnių veiksmų prieš pavojingus ir nuteistus prieglobsčio prašytojus. Tokių raginimų padaugėjo po didelio atgarsio sulaukusių nusikaltimų, kuriuos įvykdė įtariamieji migrantai.

Vokietija vis dar bando atsigauti po praėjusios savaitės išpuolio panaudojant peilį gatvės festivalyje vakariniame Zolingeno mieste, kai žuvo trys žmonės. Kaip įtariama, šį išpuolį įvykdė 26 metų siras, susijęs su grupuote „Islamo valstybė“ (IS).

Prieš kelias savaites įtariamasis turėjo būti deportuotas į Bulgariją, tačiau operacija nepavyko, nes pareigūnams nepavyko nustatyti jo buvimo vietos.

Gegužę 25 metų afganistanietis apkaltintas nužudęs policijos pareigūną Manheimo miesto turgaus aikštėje.

Šis išpuolis panaudojant peilį sukrėtė Vokietiją ir atgaivino diskusijas dėl sunkių nusikaltėlių deportavimo, net jei jie atvyko iš tokių nesaugiomis laikomų šalių kaip Afganistanas ar Sirija.

Vidaus reikalų ministrė Nancy Faeser ketvirtadienį pareiškė, kad Vokietija labai greitai atnaujins žmonių išsiuntimą į Siriją ir Afganistaną, nes tai yra saugumo ir prieglobsčio politikos griežtinimo priemonių paketo dalis.

Tikimasi, kad nepasitenkinimas dėl imigracijos bus labai svarbus šį sekmadienį vyksiančiuose dviejuose atidžiai stebimuose regioniniuose rinkimuose Rytų Vokietijoje, kuriuose kraštutinių dešiniųjų partija AfD turėtų pasiekti didelių laimėjimų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų