Pereiti į pagrindinį turinį

Vokietijoje dėl įtariamo sabotažo apie 10 tūkst. žmonių liepta negerti vandens iš čiaupo

2024-08-16 12:35 diena.lt inf.

Vakarų Vokietijos valdžios institucijos penktadienį įspėjo apie 10 tūkst. žmonių negerti vandens iš čiaupo dėl įtariamo sabotažo – vandens rezervuarą, iš kurio taip pat aprūpinama netoliese esanti karinė bazė, juosiančioje tvoroje buvo aptikta skylė.

Scanpix nuotr.

Tai jau antras toks incidentas šią savaitę.

Mechernicho miesto valdžios institucijos pranešė, kad ketvirtadienio popietę buvo aptikta perkirpta tvora ir kad šiuo metu atliekami tyrimai siekiant nustatyti, ar vanduo buvo užterštas.

Rusijai tęsiant plataus masto invaziją į Ukrainą, Vokietija – svarbi Kyjivo sąjungininkė – išlieka itin budri dėl galimų sabotažo veiksmų ir išpuolių prieš jos karinius objektus.

Mechernicho tinklapyje paskelbtame pranešime teigiama, kad miesto geriamasis vanduo galėjo būti užterštas ir kad vanduo gali būti pavojingas sveikatai.

Mechernicho ir aplinkinių miestelių gyventojams – iš viso maždaug 10 tūkst. žmonių – liepta negerti vandens iš čiaupo ir nenaudoti jo prausimuisi, maisto gaminimui ar drabužių skalbimui.

Mechernicho vandentiekio sistema taip pat aprūpina netoliese esančią Bundesvero karinę bazę. Vietos pareigūnas Thomas Hambachas Vokietijos žiniasklaidai sakė, kad skylė tvoroje buvo pastebėta šią savaitę sustiprinus patruliavimą po įtariamo sabotažo akto kitoje, netoli Kelno oro uosto esančioje bazėje.

Trečiadienį Kelno-Vano bazė buvo laikinai uždaryta, nes įtartas bandymas įsilaužti ir sabotažas, žurnalistams Berlyne sakė Gynybos ministerijos atstovas spaudai pulkininkas Arne Collatzas.

Šioje bazėje taip pat buvo aptikta skylė tvoroje netoli geriamojo vandens rezervuarų.

Vokietijos kariuomenė pridūrė, kad atlikus tyrimą vandenyje rasta „neįprastų medžiagų“.

Gynybos ministerija pranešė, kad valdžios institucijos tiria galimą sabotažo aktą.

Maždaug tuo pačiu metu NATO paskelbė, kad antradienį vėlai vakare bandyta įsibrauti į Aljanso bazę vakariniame Vokietijos Geilenkircheno mieste.

Bazėje Geilenkirchene dislokuoti NATO aviacijos perspėjimo ir valdymo sistemos (AWACS) lėktuvai.

Jokių sąsajų su incidentu Kelno-Vano bazėje nenustatyta. NATO pridūrė, kad problemų dėl vandens tiekimo Geilenkirchene nekilo.

Gynybos ministras Borisas Pistorius trečiadienį pareiškė, jog šie saugumo incidentai „rodo, kad turime išlikti budrūs“.

Balandį tyrėjai sulaikė du Vokietijos ir Rusijos pilietybes turinčius asmenis, įtariamus šnipinėjimu Maskvos naudai ir išpuolių Vokietijoje planavimu siekiant pakirsti karinę pagalbą Ukrainai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų