Pereiti į pagrindinį turinį

Vokietijoje dėl įtariamo sabotažo uždaryta kariuomenės bazė, incidentas – ir NATO bazėje

2024-08-14 16:46 diena.lt inf.

Vokietijoje trečiadienį kelioms valandoms buvo uždaryta karinė bazė, institucijoms tiriant įtariamą sabotažą, pranešė pareigūnai. Pranešta ir apie vienoje Vokietijos NATO oro pajėgų bazėje antradienį įvykusį bandymą į ją įsibrauti.

Scanpix nuotr.

Kelno–Vano bazė „buvo uždaryta, nes įtariama, kad bandyta įsilaužti, įtariamas sabotažas“, – žurnalistams Berlyne sakė Gynybos ministerijos atstovas spaudai pulkininkas Arne Collatzas (Arnė Kolacas).

Kariuomenės teritorinė vadovybė socialiniame tinkle „X“ nurodė, kad netoli geriamojo vandens saugyklų tvoroje rasta skylė.

Teigiama, kad įtariamieji nenustatyti, o vanduo ištirtas atsargumo sumetimais. Praėjus kelioms valandoms po incidento, karinė bazė vėl buvo atidaryta.

Žurnalas „Der Spiegel“ pridūrė, jog šioje Bundesvero bazėje esantiems kariams ir civiliams patariama negerti vandens iš čiaupo, nes baiminamasi, kad tiekiamas vanduo galėtų būti užterštas.

Netoli Kelno ir Bonos oro uosto esančioje Kelno–Vano bazėje įsikūrę keli kariniai ir civiliniai Vokietijos ginkluotųjų pajėgų objektai, laikomi kanclerio Olafo Scholzo (Olafo Šolco) ir jo ministrų vyriausybinėms kelionėms naudojami lėktuvai.

Anot „Der Spiegel“, šioje vietoje dirba apie 4,3 tūkst. karių ir 1,2 tūkst. civilių.

Ši bazė taip pat yra svarbus karinės paramos Ukrainai centras. Iš jos per Lenkiją namo reguliariai skrenda ukrainiečių kariai, dalyvavę mokymuose Vokietijoje, pridūrė „Der Spiegel“.

„Priešas nori pademonstruoti savo sabotažo įgūdžius“

Tuo tarpu NATO išplatintame pareiškime teigiama, kad antradienį vėlai vakare bandyta įsibrauti į Aljanso bazę vakarų Vokietijos Geilenkircheno mieste.

Atstovas spaudai nurodė, kad vienas asmuo bandė patekti į bazę, bet buvo sustabdytas ir greitai pašalintas. Po įvykio, kaip teigiama, buvo atliktas įprastas teritorijos ir darbuotojų patikrinimas. Šiuo metu incidentą tiria policija.

Trečiadienį uždarius Kelno–Vano bazę, NATO taip pat sustiprino savo bazės saugumą ir atliko įprastus vandens saugyklų patikrinimus.

A. Collatzas pridūrė, kad NATO bazė nebuvo uždaryta ir toliau veikia visu pajėgumu.

Bazėje Geilenkirchene dislokuoti NATO aviacijos perspėjimo ir valdymo sistemos (AWACS) lėktuvai.

Vokietijos liberaliosios FDP partijos įstatymų leidėjas, parlamento gynybos komiteto pirmininkas Marcusas Faberis (Markusas Faberis) laikraščiui „Bild“ sakė, kad abu incidentai įvyko beveik tuo pačiu metu, todėl „galima daryti prielaidą, kad priešas nori pademonstruoti savo sabotažo įgūdžius“.

Vokietija – svarbi Kyjivo sąjungininkė – išlieka itin budri Rusijos plataus masto invazijos į Ukrainą akivaizdoje ir siekia užkirsti kelią galimiems sabotažo veiksmams ir išpuoliams prieš jos karinius objektus.

Balandį tyrėjai sulaikė du Vokietijos ir Rusijos pilietybes turinčius asmenis, įtariamus šnipinėjimu Maskvos naudai ir išpuolių Vokietijoje planavimu siekiant pakenkti Ukrainos karinei pagalbai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
kas daugiau?

Aišku, kad orkai.
0
0
Rimas

Matyt maskoliu darbas.
1
0
Visi komentarai (2)

Daugiau naujienų