Pereiti į pagrindinį turinį

Futbolo žvaigždžių ašaros sirgalių nejaudina

2024-07-11 05:00

Skaudaus pralaimėjimo kartėlį nurijęs Kylianas Mbappe susikrovė lagaminus vėlyvoms vasaros atostogoms. Lamine’o Yamalio laukia svarbiausios gyvenimo rungtynės. Dviejų ryškiausių Europos čempionato žvaigždžių keliai išsiskyrė pusfinalio etape.

Maršrutas: atsotogas pradėjęs K. Mbappe (balta apranga) laukia pristatymo „Real“ klube, o L. Yamalis – finalo Berlyne.
Maršrutas: atsotogas pradėjęs K. Mbappe (balta apranga) laukia pristatymo „Real“ klube, o L. Yamalis – finalo Berlyne. / „Scanpix“ nuotr.

Lyderis – blankus

„Turėjome ambicijų tapti Europos čempionais, bet netapome, todėl mūsų pasirodymą galima vadinti nesėkme“, – pripažino K. Mbappe.

25 metų puolėjas drauge su Prancūzijos rinktine nuvylė savo sirgalius, 1:2 suklupdamas „Euro 2024“ pusfinalyje su ispanais. Čempionato favoritais vadinti prancūzai žvaliai pradėjo rungtynes Miunchene. K. Mbappe jau 9 min. atliko rezultatyvų perdavimą, kurį Randalas Kolo Muani smūgiu galva pavertė įvarčiu. Nors atrodė, kad traumų ir diskvalifikacijų išretinti ispanai gali subyrėti, jie greitai rado atsaką. „Barcelona“ puolėjas L. Yamalis 21 min. preciziškai tiksliu spyriu nuo baudos aikštelės prieigų atkūrė pusiausvyrą 1:1. Dar po poros atakų kitas ispanų lyderis Dani Olmo netoli vartų suklaidino keletą oponentų ir persvėrė rezultatą Ispanijos rinktinės naudai 2:1. Pirmą kartą be apsauginių akinių Vokietijoje žaidęs K. Mbappe turėjo progą išplėšti lygiąsias, bet ja nepasinaudojo. Anksčiau prancūzas skundėsi, kad dėl nosies lūžio jam būtina apsauga trukdo erdviniam matymui, taip atsiliepdama jo žaidimui. Tokie pasiteisinimai menkai įtikino Prancūzijos rinktinės gerbėjus, pažėrusius kritikos lūkesčių nepateisinusiam savo ekipos vedliui.

„Baigėsi ilgas futbolo sezonas, tad dabar ketinu šiek tiek atsikvėpti. Atostogos man suteiks naudos, pabandysiu sugrįžti stipresnis“, – žadėjo K. Mbappe.

Į atostogų planus prancūzas įtrauks ir viešnagę Madride. Čia liepos 16-ąją jis bus oficialiai pristatytas Madrido „Real“ sirgaliams su Ispanijos čempionų klubo marškinėliais.

Pagyros jaunėliui

Po pusfinalio mačo ispanų treneris Luisas de la Fuente pripažino, kad dėl didžiulio triukšmo sausakimšoje Miuncheno „Allianz“ arenoje jam buvo sudėtinga vykstant žaidimui perduoti nurodymus savo auklėtiniams. Tačiau 63 metų specialistas su futbolininkais buvo iš anksto numatę, kaip elgsis, jei pirmi praleistų įvartį.

„Prieš rungtynes aptarėme keletą galimų scenarijų. Sutarėme, kad, varžovams įmušus pirmiesiems, jokiu būdu neatsisakysime savo taktikos, o taip pat ryžtingai sieksime susigrąžinti iniciatyvą. Tai pasiteisino, – aiškino L. de la Fuente. – Ši pergalė tapo dar vienu įrodymu, kokia alkana ir vieninga yra mūsų komanda.“

Ispanų strategas negailėjo komplimentų L. Yamaliui, kuris pusfinalyje įmušė pirmąjį savo įvartį, o prieš tai turnyre atliko net tris rezultatyvius perdavimus. Brandus jaunuolio pasirodymas ispanams padėjo ketvirtfinalyje (2:1) peržengti aukštą šeimininkų vokiečių barjerą.

„Privačiai išsakau jam nemažai patarimų. Tikiuosi, kad jis toliau sunkiai dirbs su tokiu pat kuklumu ir nenustos tobulėti. Noriu, kad jis neleistų užgriuvusiai didžiulei šlovei sugadinti jo puikaus charakterio. Linkiu jam aikštėje toliau rodyti tą brandumą ir patirtį, kuri neįprasta 16-mečiui“, – komplimentų vienam savo lyderių negailėjo L. de la Fuente.

Aplenkė futbolo karalių

L. Yamalis po pusfinalio pasirodymo pagerino du asmeninius rekordus, kurie daugybę dešimtmečių priklausė futbolo karaliumi tituluojamam brazilui Pele.

Ispanas tapo jauniausiu futbolininku, sužaidusiu pasaulio arba Europos futbolo čempionato pusfinalyje (16 metų ir 362 dienos), taip pat jauniausiu įvarčio autoriumi. Pele tai pavyko padaryti 1958 m. pasaulio čempionate Švedijoje, kai buvo beveik metais vyresnis (17 metų ir 239 dienos).

Paklaustas apie savo išskirtinius pasiekimus, L. Yamalis atsakė kukliai: „Bandau per daug apie tokius dalykus negalvoti. Net nežinau ir nemanau, kad aš esu šios rinktinės talismanas, ar kažkokia žvaigždė. Bet kokiu atveju tokie apmąstymai aikštėje nepadeda. Aikštėje komandai padeda tik geras žaidimas, todėl aš stengiuosi ir darau viską dėl pergalės.“

Poryt savo 17-ąjį gimtadienį švęsiantis L. Yamalis neslepia, kad geriausia dovana jam būtų triumfas Europos čempionato finale. Ispanų varžovas paaiškėjo vakar po antrosios pusfinalio poros Anglija–Nyderlandai susitikimo. Mūšis dėl aukso vyks sekmadienį Berlyno olimpiniame stadione.

Kitas Ispanijos rinktinės narys Jesusas Navasas, kuriam pusfinalyje didžiąją laiko dalį teko dengti K. Mbappe, tapo vyriausiu futbolininku, žaidusiu Europos ir pasaulio futbolo čempionatų pusfinaliuose (38 metai ir 231 diena). Jis pagerino Fritzo Walterio ir Gunnaro Greno rekordą (abiem buvo 37 metai ir 236 dienos).