Pereiti į pagrindinį turinį

Diego Nelaimėlis ištesėjo žodį

2010-07-17 23:59

Pelenės istorija Diego Forlano gyvenime kartojosi ne sykį, bet į viršūnę jis kopė nesustodamas. Geriausią pasaulio čempionato futbolininką į priekį vedė priesaika seseriai ir Diego Maradonos ranka.

Vaikystės svajonė išsipildė

"Jis nepanašus į jokį kitą žaidėją", – šie Urugvajaus rinktinės stratego Oscaro Tabarezo ištarti žodžiai apie ekipos lyderį D.Forlaną yra kur kas daugiau nei įprastas mandagumas.

Penkiomis kalbomis kalbantis futbolininkas, gebantis rakete pasiųsti kamuoliuką į patį teniso aikštės kamputį, iš tikrųjų yra išskirtinis. Aikštėje jis gali dar daugiau: prisilietęs prie kamuolio D.Forlanas priverčia šypsotis ir efektingų smūgių ištroškusius sirgalius, ir tikslius perdavimus skaičiuojančius trenerius.

Kai galingai D.Forlano spirtas kamuolys pokštelėjęs atšoko nuo Vokietijos rinktinės vartų skersinio, ramiame futbolininko veide sustingo skausminga išraiška. Tokia pati, kaip ir sėdantis ant atsarginių suolo rungtynėse su Olandija – mačo pradžioje patyręs traumą D.Forlanas aikštę paliko tik sužaidęs 84 minutes ir pelnęs įvartį.

Urugvajaus futbolininkai praėjusią savaitę pralaimėjo dvi svarbiausias savo gyvenimo rungtynes ir liko pasaulio pirmenybių nugalėtojų pakylos papėdėje, bet D.Forlanas tuščiomis iš Pietų Afrikos Respublikos (PAR) negrįžo.

Praeityje žaidimą žodžiais dievinanti Anglijos spauda jį vadino "Diego Forlornu" (išvertus iš anglų kalbos – "Diego Nelaimėliu"). Dabar D.Forlanas turi kitą – geriausio planetos čempionato žaidėjo – titulą.

"Šis įvertinimas man yra toks pat nuostabus, kaip ir netikėtas. Niekada negalėjau įsivaizduoti nieko panašaus", – kukliai kalbėjo 31 metų urugvajietis. Tačiau būtent to jis troško labiau už viską nuo pat skaudžios savo vaikystės.

Į futbolą atvedė nelaimė

Turbūt nė vienas žmogus Urugvajuje neabejojo tuo, kad vos pradėjęs vaikščioti mažasis Diego ims spardyti futbolo kamuolį.

Futbolas ir "Celeste", kaip Urugvajuje vadinama šios šalies nacionalinė rinktinė, dvasia buvo užkoduoti jo genuose. Diego senelis Juanas Carlosas Corazo buvo rinktinės strategas 1962 m. pasaulio čempionate, o tėvas Pablo Forlanas žaidė "Celeste" gretose 1974 m. pirmenybėse.

Tačiau pats D.Forlanas iki dvylikos metų buvo tvirtai įsitikinęs, kad ateityje žais tenisą.

Diego pasikeitė tik po tragiškos nelaimės. "Aš būsiu garsus futbolininkas ir uždirbsiu tiek pinigų, kad tavimi galėtų rūpintis geriausi gydytojai pasaulyje", – tokie buvo pirmieji žodžiai, kuriuos ligoninėje atgavusi sąmonę iš penkeriais metais jaunesnio broliuko išgirdo D.Forlano sesuo.

1991 m. rugsėjį Alejandra Forlan važiavo iš vakarėlio, kai jos automobilis nuslydo nuo kelio ir rėžėsi į palmę. Diego sesers draugas žuvo iškart, o ji pati buvo paralyžiuota. Vidutines pajamas gaudavusią šeimą užgriuvo gydymo sąskaitos, viršijusios 0,5 mln. litų.

Dvylikametis D.Forlanas tikėjo, kad futbolas gali atnešti jam daugiau pinigų, reikalingų sesers medicininei priežiūrai, nei tenisas, ir tvirtai pasiryžo tapti profesionalu.

Rėmė pinigais ir ryšiais

Gyva Argentinos futbolo legenda D.Maradona buvo geras D.Forlano tėvo draugas. Sužinojęs apie futbolo pasaulyje mėginantį prasimušti jaunąjį Forlaną, jis ne tik pasitelkė savo ryšius, padėjusius atverti Pietų Amerikos klubų vartus, bet ir finansiškai parėmė puolėją šio karjeros pradžioje.

Persikraustęs į istorinę Argentinos komandą "Independiente", D.Forlanas preciziškai taikliais smūgiais užsitarnavo kylančios žvaigždės reputaciją. D.Maradona vėl buvo šalia ir patyliukais mygė reikiamus žmones Europoje, piršdamas jiems Urugvajaus talentą.

2002 m. žiemą Senojo žemyno gigantas "Manchester United" paskelbė už 7 mln. svarų įsigijęs naują puolėją, o finansiniai D.Forlano šeimos nepritekliai visiems laikams baigėsi.

Kentė įvarčių badą

Tačiau Anglijoje Diego laukė naujas smūgis – šįkart susijęs su jo paties žaidimu. Nors nei komandos draugai, nei sirgaliai iš pradžių neabejojo urugvajiečio gabumais, viešoji nuomonė apie D.Forlaną palengva ėmė keistis.

Aštuoni mėnesiai – tiek laiko puolėjui reikėjo laukti savo pirmojo įvarčio "raudonųjų velnių" gretose. Užkeikimas, užrakinęs varžovų vartus, pavertė D.Forlaną Anglijos žiniasklaidos pajuokos objektu.

Kai Čempionų lygos rungtynėse prieš Haifos "Maccabi" oponentai prasižengė savo baudos aikštelėje, tuometis komandos kapitonas Davidas Beckhamas ryžtingai čiupo kamuolį ir nunešė jį D.Forlanui. Diego nuo 11 m žymos smūgiavo tiksliai, ir visą ekipą kausčiusi įtampa atlėgo.

Tačiau 27 "tuščių" rungtynių serijos prisiminimai taip ir neišblėso, o 2004 m. "Manchester United" perleido D.Forlaną "Villarreal" ekipai, paruošdama vietą naujajai savo žvaigždei Wayne'ui Rooney'iui.

Tik po šešerių metų, pamatęs urugvajiečio žaidimą pasaulio pirmenybėse PAR, Mančesterio klubo treneris Alexas Fergusonas nusiuntė jam sveikinimo žinutę.

"Didžiuojuosi juo. Jis galėjo tapti "Manchester United" didvyriu. Jis buvo puikus vyrukas ir nuostabus profesionalas", – slėpdamas nusivylimą dėl iš rankų išleisto ginklo D.Forlaną gyrė A.Fergusonas.

Tapo įvarčių mašina

Rungtyniaudamas Ispanijoje D.Forlanas parodė tai, dėl ko juo žavėjosi Pietų Amerika. Du "Pichichi" titulai, skiriami geriausiam lygos snaiperiui, du "Auksiniai bateliai", atitenkantys rezultatyviausiam Europos futbolo sezono žaidėjui – toks buvo Diego žaidimo Pirėnų pusiasalyje kraitis.

Vien 2008–2009 m. sezoną, jau atstovaudamas dabartiniam savo klubui Madrido "Atletico", urugvajietis pelnė 32 įvarčius per 33 Ispanijos pirmenybių rungtynes.

Gegužę būtent D.Forlanas ryškiausiai spindėjo UEFA Europos lygos finale, dukart pasiuntęs kamuolį į Londono "Fulham" ekipos vartus ir padovanojęs "Atletico" sirgaliams pirmą kontinento trofėjų po 48 metų laukimo.

Tačiau net ir puikus pasirodymas klubinėse varžybose nublanko prieš D.Forlano asmeninį spektaklį PAR stadionuose. 5 įvarčiai, 1 rezultatyvus perdavimas, vartininkus paralyžiuojantys baudos smūgiai, žaibiškai keičiamas atakos frontas, kantrus darbas aikštės viduryje ir prie oponentų baudos aikštelės – Diego buvo "Celeste" smegenys, kraujas ir raumenys.

"Džiūgauju, bet negaliu nepasakyti, kad šis titulas – pirmiausia puikaus turnyro visai ekipai įvertinimas", – sakė D.Forlanas, kurį, pasklidus žiniai apie laimėtą čempionato "Auksinį kamuolį", rinktinės draugai ištempė iš viešbučio kambario ir įstūmė į baseiną.

Šlovė neišpuikino

Pelnęs geriausio planetos čempionato futbolininko trofėjų D.Forlanas atsistojo į vieną gretą su savo globėju D.Maradona, brazilais Ronaldo ir Romario, prancūzu Zinedine'u Zidane'u. Urugvajietis užsitarnavo neblėstančią šlovę, o pinigų stygiaus jis nebejaučia jau seniai.

Tačiau žodžiai, prieš devyniolika metų ištarti prie paralyžiuotos sesers lovos, vis dar neprarado savo prasmės. Forlanų šeimos fondas remia projektus, skatinančius saugaus vairavimo įpročius Urugvajuje, o iš vėžimėlio taip ir nepakilusi Diego sesuo Alejandra tapo šalies neįgaliųjų organizacijų veidu.

"Tikrai nepakilau į padebesius – mano kojos vis dar remiasi į žemę. Tėvai man įskiepijo tam tikras vertybes, o sesuo neleidžia iškrypti iš teisingo kelio. Viską pasiekiau sunkiu darbu, todėl lygiai taip pat dirbsiu ir ateityje bei bandysiu toliau tobulėti", – kalbėjo geriausias pirmenybių PAR žaidėjas ir UNICEF geros valios ambasadorius, neleidęs suabejoti, kad titulai nepakeis jo požiūrio į futbolą ir gyvenimą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų