Pereiti į pagrindinį turinį

Ekipą į priekį stūmė trenerio ambicijos

2009-05-21 09:00
Triumfas: "Lietuvos rytas" po dvejų metų pertraukos vėl tapo LKL čempionu.
Triumfas: "Lietuvos rytas" po dvejų metų pertraukos vėl tapo LKL čempionu. / Tomo Raginos nuotr.

Vilniaus "Lietuvos rytas" triumfo sezoną baigė ir pergale Lietuvos krepšinio lygos (LKL) čempionate. Šį sezoną Vilniaus ekipa laimėjo visus turnyrus, kuriuose dalyvavo.

"Lietuvos rytas", laimėjęs penktąsias LKL finalo rungtynes 82:70 ir kartu seriją 4:1, paveržė iš atjaunėjusios ir lietuviškos Kauno komandos LKL čempionų karūną.

Vilniaus klubas LKL čempionu tapo ketvirtą kartą (2000, 2002, 2006, 2009 m.). "Žalgiris" šį titulą yra laimėjęs 12 kartų.

Paradoksas: Vilniaus komandą į visas sezono pergales vedė buvęs auksinių laikų "Žalgirio" krepšininkas kaunietis Rimas Kurtinaitis, prie "Lietuvos ryto" vairo stojęs vos prieš pusmetį.

Prie spaudos konferencijos salės buvę bendražygiai auksinių laikų "Žalgiryje" R.Kurtinaitis ir Gintaras Krapikas šiltai apsikabino. "Nepyk, Gintarai", – tylesnis nei įprastai R.Kurtinaičio balsas neleido abejoti jo nuoširdumu. "Ką čia pyksi..." – atsiduso "Žalgirio" strategas.

– Džiaugiuosi savo vyrų darbu. Patikėkite, nėra lengva laimėti prieš "Žalgirį" Kaune. Prieš finalą tikrai galvojau, kad reikės septynerių rungtynių. Kodėl pralaimėjo "Žalgiris"? Tai nebuvo sportinis pralaimėjimas. Tai lėmė viso sezono mėšlas, kuris supo komandą užkulisiuose. Mes viso to nepatyrėme. Mūsų klube organizaciniai klausimai sprendžiami labai gerai. Neturėjome jokių problemų dėl geriausių ir brangiausių gydytojų, treneriams prašant nebuvo problemų komandą iš vakaro apgyvendinti brangiausiame Vilniaus viešbutyje, dėl to mes galėjome susitelkti tik ties krepšiniu, o tai ir yra pergalės išraiška, – pokalbį pradėjo R.Kurtinaitis.

– Treneri, o kaip vertinate Kauno sirgalius?

– Esu nepatenkintas savo komandos žaidėjais, kurie provokavo Kauno sirgalius. Todėl drabužinėje iškart surengiau susirinkimą ne čempionišką, o gana griežtą dėl tokių dalykų. Suprantu žmonių emocijas, norus, ypač – kauniečių. Jeigu būčiau koks nors kryžiuočių vadas ir man reikėtų pulti Lietuvą, į Kauną neičiau, nes žinau, kaip kauniečiai myli Kauną. Ir aš savo adresu išgirdau daug negražių žodžių, gaila, kad žmonės nesuvokia, kad tai yra darbas ir tai nėra joks išdavimas.

– Pusmetis Vilniaus komandoje – sėkmingiausias jūsų karjeroje. Ar pats tikėjotės tokios sėkmės?

– Aš aklai nerizikuoju. Turėjau "Lietuvos ryto" pasiūlymą baigęs darbą Kūno kultūros ir sporto departamente. Bet suabejojau savo galiomis. Todėl išvažiavau į Kijevą, į Azerbaidžaną, trejus metus treniravau Lietuvos jaunimo rinktines ir pasitikrinau, ar mano žinios ko nors vertos. Lenkijoje teko dirbti ir be pinigų, bet aš investavau į save. Dabar aš kupinas idėjų, turiu puikų trenerių kolektyvą, esu labai dėkingas ir Robertui Kuncaičiui, ir Arvydui Gronskiui, taip pat – gerą organizaciją klube. Ir net ne su pačios aukščiausios klasės žaidėjais mes nuveikėme labai daug, laimėjome penkis titulus. Tiesa, pirmąjį – Baltijos lygos Prezidento taurę – komanda laimėjo su treneriu Antanu Sireika. Tai nebuvo tik sėkmė, o sistemingas 10 metų darbas. Ir labai džiaugiuosi, kad pagaliau sulaukiau pasiūlymo grįžti dirbti į Lietuvą, ko labai norėjau, nes nuo 1989-ųjų blaškiausi po pasaulį. Bet šis sezonas – jau istorija. Prisimenu Dono Nelsono pavyzdį, kai jis buvo pripažintas geriausiu NBA metų treneriu, o po pusės metų atleistas už blogą tos pačios komandos žaidimą. Toks gyvenimas, ir aš tam taip pat pasirengęs.

– Kuris iš visų šį sezoną laimėtų titulų jums yra brangiausias?

– Į šį klausimą galėčiau atsakyti kitaip – esu maksimalistas. Ir man asmeniškai reikėjo visų titulų. To ir tyliai siekiau. Kai baigiau žaisti pats, perskaičiau buvusio JAV prezidento Ronaldo Reagano pasisakymus. Kai jis, baigęs universitetą, atėjo dirbti į vieną koncerną ir atsinešė savo aukštus įvertinimus, pasakęs, kad yra 50-asis Amerikoje pagal mokslo lygį, savininkas jo paklausė: "O kodėl ne pirmas?" Ir jis tapo pirmuoju šalyje – prezidentu. Tai man imponuoja. Ir man brangūs ir reikalingi visi titulai.

– Kaip švęsite paskutinę sezono pergalę?

– Dabar tai bijau išeiti į gatvę (juokiasi). Dar yra renginių planas, tad visai laisvi nesame. Bet sezonas baigėsi ir nebenoriu žaidėjų matyti iki rugsėjo. Viskas, atidirbo, ačiū jiems, ir skirstomės į visas keturias puses. Aš noriu žvejoti, medžioti, ilsėtis ir nekalbėti kokį mėnesį apie krepšinį.


Kauno "Žalgirio" pareiškimas

"Žalgirio" klubas išsiuntė pranešimą Lietuvos krepšinio lygai prašydamas atkreipti dėmesį ir įvertinti "Lietuvos ryto" komandos žaidėjo Donato Zavacko elgesį penktųjų LKL finalo serijos rungtynių, metu ir jo pasisakymus žiniasklaidoje.

Penktųjų LKL finalo serijos rungtynių ketvirtojo kėlinio pabaigoje tritaškį pataikęs D.Zavackas iškėlė į viršų rankas ir parodė nepadorų gestą Kauno sporto halėje susirinkusiems žiūrovams, taip rodydamas nepagarbą ir provokuodamas žiūrovų pyktį.

Šį gestą žaidėjas rodė ir pasibaigus rungtynėms. Toks pats D.Zavacko gestas buvo užfiksuotas ir po Baltijos krepšinio lygos (SEB BBL) finalo balandžio 25 d. Dar vienas panašus D.Zavacko gestas buvo pastebėtas ir pasibaigus pirmosioms LKL finalo serijos rungtynėms Kaune.

Šiais savo veiksmais, pasikartojusiais ne kartą, D.Zavackas pažeidė LKL nuostatų 38 straipsnio 7 punktą (provokuojantis ir/ar nepadorus elgesys žiūrovų atžvilgiu) ir turėtų susilaukti griežto lygos vertinimo.

Be to, po penktųjų LKL finalo serijos rungtynių Vilniaus "Lietuvos ryto" komandos žaidėjas D.Zavackas, duodamas interviu žurnalistams, pareiškė, kad "Kaunas dar kartą parodė, kad yra mėšlo krūva" ir taip pažemino Kauno miesto garbę bei miestiečių orumą, tuo pačiu pakenkdamas Kauno miesto ir "Žalgirio" klubo įvaizdžiui.

Šiais savo pasisakymais žiniasklaidoje D.Zavackas pažeidė LKL nuostatų 38 straipsnio 12 punktą (vieši grasinimai, įžeidinėjimai, nepagrįsta kritika, konfidencialios, tikrovės neatitinkančios informacijos, žeminančios fizinio asmens garbę ir orumą ar kenkiančios LKL ir/ar LKL klubų interesams, ypač jų reputacijai, platinimas) ir turėtų susilaukti griežto lygos vertinimo.

"Žalgirio" klubas prašo apsvarstyti "Lietuvos ryto" žaidėjo Donato Zavacko elgesį ir skirti maksimalią bausmę, atsižvelgiant į tai, kad anksčiau minėti jo veiksmai yra pasikartojantys ir piktybiški, provokuojantys įtampą ir pyktį tarp komandų sirgalių ir tuo pačiu didžiųjų Lietuvos miestų.

Kauno "Žalgirio" komanda neatmeta galimybės boikotuoti LKL čempionato uždarymo ceremoniją, jei Lietuvos krepšinio lyga nesiims atitinkamų veiksmų, numatytų LKL nuostatuose.


Rungtynių statistika

"Žalgiris" – "Lietuvos rytas"

70:82 (26:20, 13:28, 22:19, 9:15).

"Žalgiris":

D.Šalenga 23 (5/9 dvitaškių, 2/7 tritaškių, 7/9 baudų, 6 atkovoti kamuoliai, 3 rezultatyvūs perdavimai, 7 išprovokuotos pražangos, 25 naud. balai), P.Jankūnas 15 (9 atkovoti kamuoliai), J.Mačiulis 14, M.Kalnietis 9 (5 rezultatyvūs perdavimai), E.Žukauskas 4, Ž.Janavičius ir A.Milaknis po 2, T.Klimavičius 1 (V.Čižauskas).

"Lietuvos rytas":

M.Petravičius 17 (7 atkovoti kamuoliai), D.Zavackas 15, Ch.Eidsonas 14 (5 rezultatyvūs perdavimai, 21 naud. balas), M.Bjelica ir J.Sinica – po 9, M.Lukauskis 6, A.Jomantas 5, S.Babrauskas 4, M.Gecevičius 3.

Komandų rodikliai:

dvitaškiai – 19/34 (56 proc.) ir 21/35 (60), tritaškiai – 5/22 (22,7) ir 8/24 (33,3), baudos – 17/23 (74) ir 16/25 (64), atkovoti kamuoliai – 27 ir 38, perimti – 12 ir 10, rezultatyvūs perdavimai – 9 ir 12, klaidos – 12 ir 17, naudingumo balai – 70 ir 84.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų