Pereiti į pagrindinį turinį

„EuroBasket 2013“: Lietuvos krepšininkus vadina grupės favoritais

2012-11-20 13:18
„EuroBasket 2013“: Lietuvos krepšininkus vadina grupės favoritais
„EuroBasket 2013“: Lietuvos krepšininkus vadina grupės favoritais / siol.net nuotr.

Ištraukus 2013-ųjų Europos vyrų krepšinio čempionato burtus, Lietuvos rinktinė beveik vienbalsiai vadinama B grupės favorite.

Grupė – it Balkanų lyga

Per Poštojnos urve vykusią „EuroBasket 2013“ burtų traukimo ceremoniją nesiliovė liaupsės Lietuvai už 2011-ųjų žemyno čempionatą, kuris vadinamas geriausiu per šių varžybų istoriją.

Slovėnai pažymėjo, kad lietuviai nustebino organizaciniais sugebėjimais, pilnomis arenomis ir aistringa meile oranžiniam kamuoliui.

Nemažai dėmesio sulaukė ir Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) prezidentas Arvydas Sabonis. Vos paaiškėjus rezultatams, legendinį vidurio puolėją apsupo žurnalistai.

„Iki šiol niekada nežaidėme Balkanų lygoje, todėl bus puiki proga, – šyptelėjo A.Sabonis. – Bus tikrai nelengva kautis šioje grupėje. Nenoriu kalbėti apie komandų pajėgumus, nes jei nori ką nors laimėti, privalai kovoti ir nugalėti visus. Mūsų grupė šiek tiek stipresnė, nei tikėjomės, tačiau nuo to tik geriau žiūrovams ir šių komandų sirgaliams. Jie galės mėgautis puikiu krepšiniu.“

Startas – Jesenicėje

Kovą dėl trofėjaus ir kelialapio į antrąjį etapą Lietuvos krepšininkai pradės Slovėnijos šiaurėje įsikūrusiame ir vos 21 tūkst. gyventojų turinčiame Jesenicės miestelyje. Nuo jo iki Austrijos – vos penki kilometrai, iki Italijos pasienio – 30 km, o iki Kroatijos – kiek daugiau nei 100 km.

Šis Slovėnijos miestas jau kelis dešimtmečius yra svarbus geležinkelio mazgas, kuriame stoja iš Italijos, Serbijos, Austrijos, Kroatijos, Vokietijos ir Šveicarijos kursuojantys traukiniai. Ištikimiausi Lietuvos rinktinės aistruoliai vietos nakvynei gali pradėti ieškoti jau dabar – mieste veikia vos šeši viešbučiai.

Europos čempionato rungtynės bus žaidžiamos 1978 m. pastatytoje arenoje „Podmežakla“. Ji buvo pritaikyta ledo ritulio varžyboms. Pernai kovą atlikta arenos rekonstrukcija ir vietų žiūrovams skaičius nuo 4,5 tūkst. padidintas iki 5,5 tūkst.

Serbai – irgi favoritai

Lietuvos ir Serbijos rinktinės jau vadinamos B grupės favoritėmis.

Prie Juodkalnijos ekipos vairo stovintis Luka Pavičevičius tikino, kad svarbiausias jo tikslas bus nuteikti auklėtinius kovai dėl trečiojo kelialapio.

„Lietuva ir Serbija – visa galva aukščiau už kitas grupės komandas. Likusios keturios, tarp jų – ir mūsų, negailėdamos kraujo kausis dėl trečios vietos. Nors bus tikrai sunku, mūsų tikslas – žengti į antrąjį etapą. Europos čempionatas – svarbus turnyras, tad motyvacijos mano vyrams tikrai nestigs. Jei lietuviai ir serbai surinks stipriausias sudėtis, pasipriešinti jiems bus sunku, tačiau šiais metais jau įrodėme, kad autoritetų nebijome“, – kalbėjo specialistas.

Serbijos rinktinės vyriausiasis treneris Dušanas Ivkovičius nesureikšmino fakto, kad teks kautis net su trimis komandomis iš buvusios Jugoslavijos šalių.

„Vertinti grupės varžovus nėra prasmės. Slovėnijoje reikės užimti vietą, kuri leistų dalyvauti 2014-ųjų pasaulio čempionate Ispanijoje. Svarbiausia – pasiruošti pirmajai dvikovai su Lietuva, o po to žiūrėsime, kas ir kaip. Pirmasis tikslas – išeiti iš grupės, o jei tai pavyks padaryti, bus galima rūpintis ir pozicija, kuri leistų mums užimti kuo geresnę vietą antrajame etape ir tikėtis palankesnio varžovo ketvirtfinalyje. Šis etapas bus labai svarbus“, – teigė Duda.

Bosnių snaiperis – optimistas

„Lietuviai ir serbai yra šios grupės favoritai, o dėl trečiojo kelialapio turėtų kovoti kitos keturios komandos. Labai viliuosi, kad mūsų komanda bus tarp jų“, – burtus vertino Bosnijos ir Hercegovinos krepšinio federacijos generalinis sekretorius Harunas Mahmutovičius.

Bosnių komandą treniruojantis Aleksandras Petrovičius teigė, kad norėjo išvengti akistatos su Turkija ir Serbija. „Mano noras išsipildė tik iš dalies. Visi tikėjosi Švedijos, tačiau burtai nėra blogi. Serbija ir Lietuva – favoritės, tačiau neabejoju, kad bet kuri komanda gali įveikti bet kurią ir žengti toliau“, – sakė legendinio kroatų krepšininko Draženo Petrovičiaus brolis.

Bene optimistiškiausiai bosnių stovykloje buvo nusiteikęs rinktinės lyderis Mirza Teletovičius. „Nemanau, kad grupė sunki. Viskas priklausys tik nuo mūsų pačių. Esu tikras, kad galime įveikti bet kurią žemyno komandą. Makedonija jau nebus tokia stipri, kaip pastaruosius kelerius metus. Favoritė – Serbija. Su latviais ir juodkalniečiais taip pat kovojome ir abejoju, ar jie kuo nors nustebins“, – pasitikėjimo savimi neslėpė Bruklino „Nets“ ekipos snaiperis.

„Jaučiau, kad galime patekti į vieną grupę su lietuviais ir makedonais, tad rezultatai manęs pernelyg nenustebino. Visos keturios buvusios Jugoslavijos komandos – skirtingo stiliaus krepšinį žaidžiančios ekipos. Juodkalnija gali suburti dvi visiškai skirtingas rinktines – su Nikola Pekovičiumi ir be jo. Serbija – daug talentų turinti ekipa, tačiau pastaruoju metu žaidė nestabiliai ir vos įveikė atrankos barjerą. Su bosniais jau turėjome progos susikauti atrankos varžybose. Makedonija įspūdingai rungtyniavo 2011-ųjų čempionate, tačiau labai abejoju, ar jai Slovėnijoje padės Bo McCalebbas. Greičiausiai makedonai turės kitą natūralizuotą amerikietį, o tai reiškia, kad turbūt ir bus visai kita komanda. Lietuvos krepšininkus puikiai pažįstame, o rungtynėms su jais mūsų žaidėjai visuomet būna labai motyvuoti“, – varžovus vertino Latvijos rinktinės vairininkas Ainaras Bagatskis.


Tvarkaraštis

„EuroBasket 2013“ finalo turnyras, B grupė, Jesenicė: rugsėjo 4 d. Lietuva–Serbija, 5 d. Lietuva–Makedonija, 6 d. Lietuva–Latvija, 8 d. Lietuva–Juodkalnija, 9 d. Lietuva–Bosnija ir Hercegovina.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų