Pereiti į pagrindinį turinį

Europos krepšinyje bręstanti revoliucija rūpi ne visiems

Europos krepšinyje bręstanti revoliucija rūpi ne visiems
Europos krepšinyje bręstanti revoliucija rūpi ne visiems / mn.ru nuotr.

Eurolygos ir VTB Vieningosios krepšinio lygos susiliejimas bei galima atrankos į Europos klubų turnyrus reforma sukėlė diskusijų šalyse, kurių komandos dalyvauja šiose tarptautinėse varžybose.

Rygiečiai laukia

Latvijos čempionas Rygos VEF klubas lauks, ką nuspręs Eurolygos asamblėja ir VTB Vieningosios krepšinio lygos taryba.

„Kai derybos vyksta logiškai ir nuosekliai, visada galima rasti išeitį. Neabejoju, kad iki šio sezono pabaigos VTB Vieningosios krepšinio lygos ateitis bus visiškai aiški. Per susitikimą Chimkuose VTB Vieningosios krepšinio lygos vadovams ir klubų atstovams pavyko susitarti su Europos krepšinio lygų sąjunga (ULEB) dėl principinių nuostatų, ir tai yra svarbiausia“, – sakė VEF klubo valdybos pirmininkas Edgaras Jaunupas.

Jis kol kas neįvardijo, kuriuose turnyruose kitąmet dalyvaus VEF komanda. E.Jaunupo teigimu, rygiečiai savo sprendimą praneš po to, kai bus sudėlioti visi taškai VTB Vieningosios krepšinio lygos ir ULEB sutartyje.

„Yra nemažai pavyzdžių Adrijos lygoje. Ten dauguma komandų žaidžia tiek Europos taurių varžybose, tiek regioniniuose turnyruose ir nacionaliniuose čempionatuose“, – apie tai, kad VEF neketina pasitraukti iš Latvijos čempionato, užsiminė E.Jaunupas.

VEF klubo vadovas pabrėžė: jeigu VTB Vieningojoje krepšinio lygoje ateinantį sezoną teks žaisti daugiau rungtynių nei šiemet, rygiečiai nedalyvaus Baltijos krepšinio lygos (BBL) varžybose.

Ukrainiečių pozicija aiški

Ukrainos krepšinio federacijos (UKF) prezidentas Aleksandras Volkovas – kategoriškesnis: šios šalies klubų prioritetas – nacionalinis čempionatas, o ne VTB Vieningoji krepšinio lyga.

"Mes visada pritarėme VTB Vieningosios krepšinio lygos idėjai. Tai – kokybiškas, perspektyvus tarptautinis turnyras, sudarantis ir geras finansines sąlygas.

Mūsų klubai, dalyvaujantys šiame turnyre, neketina atsisakyti nacionalinio čempionato ir šiuo atveju nėra jokios politikos. Tiesiog Ukraina turi savąjį vyrų krepšinio čempionatą ir nori jį plėtoti, tobulinti. Atranką į VTB Vieningąją krepšinio lygą ir Europos taurių turnyrus mes vykdysime atsižvelgdami į nacionalinių pirmenybių rezultatus.

Man kelia nerimą tai, kad VTB Vieningajai krepšinio lygai norima suteikti išskirtinių teisių, kuriomis netiesiogiai spaudžiami užsienio klubai būtų priversti apriboti su savo nacionaliniais čempionatais susietus interesus. Tai gali pakenkti pačiai lygai – ji atbaidys potencialius dalyvius.

Kita vertus, Eurolyga – gana uždara struktūra, atranka į ją – kitokia nei, tarkime, futbole. Kol Eurolyga beveik vien savo nuožiūra sprendžia, ką iškart priimti, o kam pasiūlyti brautis į ją per atrankos varžybas, mums šis turnyras nėra pagrindinė siekiamybė", – svarstė A.Volkovas.

Estai nori progresuoti

Apie nedalyvavimą savo šalies pirmenybėse nekalba ir Estijos stipriausio klubo – Talino „Kalev-Cramo“ vadovas.

Šiemet VTB Vieningosios krepšinio lygos varžybose Talino ekipa šventė tik dvi pergales, įveikusi Kijevo „Budivelnik“, ir A grupėje užėmė paskutinę – 9-ąją – vietą.

„Kalev-Cramo“ klubo prezidentas Ivaras Valdmaa džiaugėsi, kad VTB Vieningosios krepšinio lygos vadovybė nori išlaikyti Estijos ekipą savo turnyre.

I.Valdmaa užsiminė, kad kitą sezoną „Kalev-Cramo“ rungtyniaus ir Estijos pirmenybėse, ir VTB Vieningosios krepšinio lygos varžybose.

„Visada sakiau, kad mes džiaugiamės, jog galime žaisti VTB turnyre. Jis mums – puiki proga žengti į priekį ir progresuoti“, – tvirtino I.Valdmaa.

R.Kurtinaitis – apie Lietuvą

Mintimis apie naujus vėjus krepšinyje pasidalijo ir Europos taurę bei kelialapį į Eurolygą iškovojusios Maskvos srities „Chimki“ komandos vyriausiasis treneris Rimas Kurtinaitis.

„Kol kas nežinau visų Eurolygos ir VTB Vieningosios krepšinio lygos derybų niuansų, bet galiu tvirtai pasakyti: Lietuvos krepšinio federacijai naujos sąlygos bus nepriimtinos, – interviu Rusijos dienraščiui “Sport-Express" sakė R.Kurtinaitis. – Jeigu Lietuvos klubams teks rinktis, kokiu keliu siekti vietų Europos turnyruose – ar VTB Vieningosios krepšinio lygos varžybose, ar nacionaliniame čempionate, lietuviai be išlygų pasirinks antrąjį variantą.

Kyla klausimas: kodėl Ispanijos ar Italijos klubai į Eurolygą patenka ne per VTB Vieningąją lygą? Lietuva – taip pat Europos Sąjungos šalis, vadinasi, turi tokias pat teises kaip visos Vakarų Europos valstybės ir niekas jai negali diktuoti savo valios. Gali būti, kad Eurolygos direktorius Jordis Bertomeu ne iki galo suvokia susiklosčiusią situaciją."

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų