Pereiti į pagrindinį turinį

Futbolo trileris su "Gazpromo" prieskoniu

2009-02-07 09:00

Rusijos futbolininko Andrejaus Aršavino persikėlimas iš Sankt Peterburgo "Zenit" klubo į Londono "Arsenal" ekipą – vienas dramatiškiausių pastarųjų metų sporto trilerių. Geriausias 2006-ųjų Rusijos futbolininkas, nacionalinės rinktinės lyderis, 2008-ųjų Europos futbolo taurės ir supertaurės laimėtojas A.Aršavinas vargais negalais ištrūko iš "Zenit" klubo, kuriame pradėjo profesionalo karjerą, gniaužtų.

Tampė gandų virvę

Būtent – ištrūko iš gniaužtų. Taip žaidėjo persikėlimą į Londono "Arsenal" komandą apibendrino britų dienraštis "The Time".

Daugiau nei septynerius metus A.Aršavinas ir "Zenit" vienas į kitą tampė iš gandų bei spekuliacijų supintą virvę.

Galiausiai šią savaitę, vasario 2-ąją, Europos futbolo rinkoje laikrodžiui skaičiuojant ne valandas, bet minutes iki žiemos perėjimų "lango" uždarymo ir plūstant prieštaringiems pranešimams apie artėjančią kulminaciją, agentūra "Associated Press" pirmoji paskelbė, kad rusas sukirto rankomis su "Arsenal", o Sankt Peterburgo klubas oficialiai patvirtino: su Andrejumi atsisveikinta.

Londono ekipoje, kurią treniruoja Arsene'as Wengeras, rusas žais dėvėdamas marškinėlius, pažymėtus 23-iuoju numeriu.

"Man ne pinigai svarbiausia. Aš noriu žaisti kitokį futbolą nei Rusijoje", – pareiškė Andrejus.

Tarp "Zenit" ir "Spartak"

Juoda katė tarp A.Aršavino ir "Zenit" vadovų pirmą kartą perbėgo 2002-ųjų spalį, praėjus vos trejiems metams, kai futbolininkas tapo pagrindinės sudėties žaidėju.

Pasklido kalbos, esą Andrejus derasi su Maskvos "Spartak" klubu. Tai audrino Sankt Peterburgo futbolo sirgalius, bet juos atšaldė "Zenit" klubo prezidentas Vitalijus Mutko, esą derybos – muilo burbulas.

Tačiau iš tikrųjų ledai jau buvo pajudėję, nes 2003-iųjų kovą V.Mutko vėl buvo priverstas neigti tariamus gandus, o A.Aršavinas atvirame kreipimesi į "Zenit" gerbėjus teigė: "Taip, man skambino "Spartak" atstovai ir pasiūlė pratęsti derybas dėl persikėlimo į Maskvą, bet aš iš Piterio išvyksiu tik tuo atveju, jei pats "Zenit" manęs atsisakys."

2003-iųjų liepą žaidėjas pasirašė naują trejų metų kontraktą su "Zenit", po to jį pratęsė, tapęs geriausiai apmokamu Rusijos elitinės lygos futbolininku.

Tikrojo futbolo – trupiniai

2006-aisiais Sankt Peterburgo komandos vyriausiuoju treneriu tapo olandas Dickas Advocaatas. Kitų metų pavasarį, vos prasidėjus naujam sezonui, jis A.Aršaviną ir dar du žaidėjus už sportinio režimo pažeidimą laikinai išsiuntė į dublerių ekipą.

Grįžęs į pagrindinę sudėtį, ambicingasis Andrejus atvirai pasakė, ką galvoja apie naująją "Zenit" taktiką ir strategiją: "Varžovus įveikiame, bet žaidimas nekelia pasigėrėjimo. Jokios minties, jokių improvizacijų. Gėda žiūrėti į akis sirgaliams."

2007-ųjų spalį A.Aršavinas pirmą kartą viešai pareiškė, kad norėtų pereiti į užsienio klubą.

"Manau, kad dauguma mūsų futbolininkų svetur veržiasi ne dėl pinigų, o norėdami žaisti kitokį futbolą. Rusijos čempionate vyrai paprasčiausiai nuvaromi kaip arkliai, nes iš pradžių grumiasi ant dirbtinės dangos, po to – kurmių išraustuose dirvonuose, o sezoną baigia ant sniego. Tikrojo futbolo lieka tik trupiniai", – teigė zenitietis.

Jo atvirumas neliko nepastebėtas. Jau lapkritį "Zenit" vadovybė pareiškė, kad netrukdys A.Aršavinui išvykti į užsienį, jei naujo sandorio sąlygos tenkins ir žaidėją, ir Sankt Peterburgo klubą.

Tinklą užmetė ir "Arsenal"

Džinas iš butelio išlėkė su purslais.

Pasipylė neoficialūs pranešimai, kad A.Aršavinu susidomėjo Ispanijos, Anglijos, Prancūzijos klubai, tačiau ir žaidėjas, ir jo agentas bei "Zenit" atstovai vis vengė patvirtinti, kad derybos vyksta.

2008-ųjų sausį šmėkštelėjo žinia ir iš "Arsenal" stovyklos, tačiau A.Wengeras oficialiai išsuko uodegą: "Mums nerūpi "Zenit" saugas."

O Sankt Peterburge atmosfera kaito. "Kol aš dirbsiu su šia ekipa, Aršavinas nebus jos kapitonas", – žiebė D.Advocaatas. Futbolininkas neliko skolingas: "Jei neišvažiuosiu, tai tikriausiai ir numirsiu priklausydamas "Zenit" klubui."

Gandų smagratis sukosi vis didesniu greičiu: Madrido "Real" ar vokiečių "Schalke 04", Milano "Inter" ar ispanų "Barcelona", Stambulo "Fenerbahce" ar Miuncheno "Bayern"?

Birželio pradžioje trenkė žaibas: "Daily "Mirror" pranešė, kad "Arsenal" pasirengęs pasiūlyti rusams už A.Aršaviną 10 mln. svarų sterlingų, bet maždaug po penkių valandų "Zenit" išplatino pareiškimą, kad britai nieko nesiūlė ir paskelbė savąją Andrejaus kainą – ne mažiau nei 25 mln. eurų.

Dujų magnatai pasipriešino

Tuo metu prasidėjo Europos čempionato finalinis turnyras, kuriame efektingai žaidusio A.Aršavino akcijos augo kaip ant mielių.

"Rusas nori iš Londono "Chelsea" 6,3 mln. svarų sterlingų per metus", "Zenit" už Aršaviną prašo 30 mln. eurų", "Barcelona" siūlo rusų klubui 11,9 mln. svarų sterlingų", "Tottengham Hotspur" sutinka pakloti 25 mln. eurų."

Tokiomis antraštėmis Europos dienraščiai didino intrigą, o "Zenit" strategas D.Advocaatas, lyg nujausdamas, kuo viskas baigsis, prasitarė: "Andrejus širdimi jau ne Sankt Peterburge."

Birželio 31-ąją A.Aršavinas buvo išrinktas į simbolinę "Euro 2008" rinktinę, o jau liepos 2-ąją vienas "Zenit" rėmėjų, Rusijos dujų milžinas "Gazpromas" pasuko vairą netikėta linkme.

"Andrejus neparduodamas", – trinktelėjo kumščiu "Gazpromas".

Įtakingų Rusijos piniguočių pozicija nulėmė ir 2008-ųjų rudenį vykusias bei netoli susitarimo buvusias "Zenit" derybas su "Tottengham Hotspur".

Veiksmingas ultimatumas

"Kovoti su "Gazpromu" – nerealus dalykas, ypač jei kariauji vienas. Konfliktas kilo, nes "Gazpromas" priprato, kad aš nuolaidžiaučiau. Jie nemėgsta, kai kas nors prieštarauja. Pareiškimai apie 3 mln. eurų, kuriuos jie man neva moka, neatitinka tikrovės", – interviu "Newsweek" paaiškino A.Aršavinas.

Dujų magnatai ir "Zenit" vadovai atsidūrė aklavietėje, kai pernai lapkritį futbolininkas kategoriškai pareiškė: neišleisite į užsienį – neišeisiu į aikštę. "Būsiu žaidėjas tik popieriuje", – pagrasino A.Aršavinas.

Įtakos turėjo ir trilerį įdėmiai sekusios tarptautinės futbolo bendruomenės nuomonė.

"Aršavinas – puikus futbolininkas. Dabar jo toks amžius, kai žmogus pirmiausia galvoja ne vien apie pinigus, bet apie tolesnę karjerą, tobulėjimą – kaip sportininko ir kaip asmenybės. Jam būtų naudinga pažaisti stipriame Anglijos, Ispanijos, Italijos ar Vokietijos klube", – tvirtino vienas geriausių praeityje Vokietijos rinktinės saugų Matthiasas Sammeris, o jam pritarė prancūzai Thierry's Henry ir Emmanuelis Petit.

Ekskursija – tik priedanga

2008-ųjų gruodį dizainerio diplomą turintis A.Aršavinas su žmona Julija viešėjo Londone.

"Norėjome apžiūrėti Anglijos sostinę, pasivaikščioti po Trafalgaro aikštę, aplankyti kitas įžymias ir jaukias vieteles. Buvo smagu atitrūkti nuo futbolo", – papasakojo Andrejus.

Tačiau "The Telegraph" iššniukštinėjo, kad lankydamasis Londone A.Aršavinas nuo futbolo reikalų neatitrūko: "Zenit" žvaigždė apsilankė "Arsenal" ir "Tottengham Hotspur" bazėse. "Nieko apie tai negirdėjau", – dievagojosi "Arsenal" strategas A.Wengeras, vos tramdydamas šypseną.

Po šios "ekskursijos" prasidėjo finalinė "Zenit", A.Aršavino ir "Arsenal" derybų epopėja, kurią Andrejaus bendražygis Romanas Pavliučenka pavadino neprilygstamu šio amžiaus serialu, ne jam vienam išūžusiu galvą ir atėmusiu ramybę.

Derybininkai dešimtis kartų patvirtino ir paneigė, kad pagaliau susitarė.

"1939-aisiais radijo laidoje Winstonas Churchillis ištarė legendinę frazę, kad jis nepajėgus numatyti Rusijos veiksmų, nes ši šalis – mįslė, apgaubta paslapties, besislepiančios po nepasiekiamybės luobu. Tik šį kartą žodį "Rusija" reikia pakeisti žodžiu "Zenit", – rašė "The Guardian".

Grąžino premijinius

"Palikau "Zenitą", nes nenorėjau žaisti Rusijos futbolo lygoje. Pagrindinį vaidmenį derybose su "Arsenal" atliko A.Wengeras, jis nuo pirmojo mūsų pokalbio praėjusią vasarą tvirtino: noriu, kad pereitum į mano komandą", – vos atvykęs į britų ekipos būstinę, kortas atskleidė A.Aršavinas.

Apie naujosios sutarties vertę Sankt Peterburgas ir Londonas pateikė skirtingus duomenis.

"Zenit" paskelbė, kad A.Aršavinas pasirašė pusketvirtų metų 16,5 mln. svarų sterlingų (beveik 65 mln. litų) kontraktą, o "Arsenal" – kad 10 mln. svarų sterlingų, tačiau dar 2 mln. Rusijos klubas gaus tuo atveju, jei futbolininkas žais sėkmingai.

"Daily Mail" informavo, kad buvęs zenitietis sutiko grąžinti Sankt Peterburo klubui 2,25 mln. eurų premijinių už buvusį ilgalaikį kontraktą, o Anglijoje per savaitę uždirbs 70 tūkst. svarų sterlingų (daugiau nei 275 tūkst. litų).

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų