Pereiti į pagrindinį turinį

Galutinė medalių rikiuotė: kelintą vietą užėmė Lietuva ir kiek uždirbo mūsų atletai?

2024-08-12 10:00 diena.lt inf.

Olimpinės žaidynės Paryžiuje baigėsi. Tris savaites visų sporto mylėtojų dėmesys buvo sutelktas į Prancūzijos sostinėje vykusį renginį, atnešusį daugybę emocijų.

Scanpix nuotr.

Per kiekvieną olimpiadą šalys varžosi ne tik kiek sportininkų atstovauja jas, bet ir kiek medalių parvežama namo. Medalių lenktynės – savotiškos papildomos olimpinių žaidynių varžybos.

Šįkart šiose lenktynėse pirmieji – JAV. Amerikiečiai pelnė net 40 aukso medalių, 44 sidabro ir 42 bronzos. Bendrai – 126 lipimai ant prizininkų pakylos.

Antrąją vietą užėmė Kinija, kuri savo sąskaitoje turi tiek pat aukso apdovanojimų kaip ir JAV, tačiau kinai iškovojo žymiai mažiau sidabro ir bronzos, atitinkamai 27 ir 24. Bendrai – 91 medalių komplektas.

Trečioje vietoje – dar viena Azijos valstybė Japonija. Japonai laimėjo dvigubai mažiau auksinių medalių nei pirmos dvi vietos – 20. Taip pat po 12 ir 13 sidabro ir bronzos. Kartu sudėjus japonų medalius gaunasi 45.

Šeimininkai prancūzai pateko į penketuką, jų sąskaitoje iš viso net 64 medaliai, tačiau aukso tik 16. Sidabro – 26, o bronzos 22.

Lietuva su keturiais medaliais užėmė 70-ąją vietą ir aplenkė daugiausiai gyventojų pasaulyje turinčią Indiją.

Kaimyninė Lenkija laimėjo 10 medalių komplektų, tarp kurių vienas – aukso. Latvija ir Estija medalių neiškovojo. Gan aukštą poziciją medalių lenktynėse užėmė Ukraina – karo niokojamos valstybės sportininkai namo iš viso parveš 12 medalių (tris aukso).

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

Kalbant apie premijas, Lietuvos valstybė skyrė jas į pirmuosius aštuntukus patekusiems sportininkams.

Sidabro medalių laimėtojai disko metikas Mykolas Alekna ir breiko šokėja Dominika Banevič iš valstybės gaus po beveik 84 tūkst. eurų paskatas. Irkluotoja Viktorija Senkutė ir krepšininkai Šarūnas Vingelis, Gintautas Matulis, Arūnas Pukelis ir Evaldas Džiaugys už bronzos medalius bus apdovanoti po beveik 63 tūkst. eurų.

Penktąsias vietas užėmę plaukikai Danas Rapšys ir Kotryna Teterevkova, taip pat dvivietės valties irkluotojos Kamilė Kralikaitė ir Ieva Adomavičiūtė bei keturvietės baidarės irkluotojai Simonas ir Mindaugas Maldoniai, Ignas Navakauskas ir Artūras Seja gaus po kiek daugiau nei 25 tūkst. eurų.

Septintas vietas iškovoję šiuolaikinės penkiakovės atstovė Gintarė Venčkauskaitė ir imtynininkai Mantas Knystautas ir Gabija Dilytė bus apdovanoti 12 tūkst. 595 eurais, o aštunti buvę broliai dvyniai, irkluotojai Dovydas ir Domantas Stankūnai bei disko metikas Andrius Gudžius bus premijuojami po beveik 8,5 tūkst. eurų.

Pabaigę savo sportininkų karjeras medalininkai taip pat galės kreiptis dėl valstybinės rentos, kuri siekia beveik pusantro tūkstančio eurų kas mėnesį.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų