Pereiti į pagrindinį turinį

Į startą NBA – pakeitę uniformas

2010-10-04 11:27
Bendražygiai: Ž.Ilgauską (viduryje) į "Heat" ekipą priviliojo L.Jameso (dešinėje) pažadas pagaliau padovanoti lietuviui NBA čempiono žiedą.
Bendražygiai: Ž.Ilgauską (viduryje) į "Heat" ekipą priviliojo L.Jameso (dešinėje) pažadas pagaliau padovanoti lietuviui NBA čempiono žiedą. / "Reuters" nuotr.

Lyderis, žvaigždės adjutantas ir patikimas atsarginis – trys lietuviai Nacionalinėje krepšinio asociacijoje (NBA) šį sezoną grieš naujais smuikais naujuose orkestruose.

Scena paruošta

Sekmadienį madų sostinėje Milane iš vietos pajudėjo populiariausios krepšinio lygos pasaulyje NBA karavanas. Priešsezoninių rungtynių maratoną pirmoji pradėjo Niujorko "Knicks" komanda, 125:113 pranokusi "Armani Jeans" krepšininkus.

Šią savaitę į aikštę išbėgs ir trys NBA klubuose rungtyniaujantys lietuviai. Antradienį Žydrūno Ilgausko Majamio "Heat" komanda susigrums su Detroito "Pistons", o Dariaus Songailos Filadelfijos "76ers" kovos su Naujojo Džersio "Nets". Trečiadienį parako skonį pajus Toronto "Raptors" ekipa su Linu Kleiza, kurios varžovas bus Finikso "Suns" klubas.

Visa lietuvių trijulė debiutuos savo komandose, tačiau kiekvienas jų į naują darbovietę atkeliavo su skirtingu vilčių ir lūkesčių paketu, kurie bus pradėti įgyvendinti spalio 26 d., kai startuos reguliarusis NBA sezonas.

Pamainos paieškos

Toronto sirgalių širdys dar kraujuoja – jas sudaužė ekipos talismanas Chrisas Boshas, susigundęs pasiūlymu nulipdyti NBA neregėtą žvaigždžių trio "Heat" klube. "Mums jis buvo kaip Michaelas Jacksonas", – apgailestavo "Raptors" gynėjas Jarettas Jackas.

NBA apžvalgininkai pastebi, kad Toronto ekipai neišvengiamai teks dairytis naujų lyderių savo drabužinėje, nes žmogaus, galinčio vesti paskui save komandos draugus, "Raptors" nebeliko.

"Lyderio vaidmuo dar niekam nėra paskirtas. Jo mes ieškosime treniruočių stovyklose, per ikisezonines rungtynes. Nebūtinai tai turi būti vaikinas, kuris kalba daugiausia", – sakė komandos strategas Jay'us Triano.

Į ką kreips akis darbštusis "Raptors" įžaidėjas Jose Manuelis Calderonas, ieškodamas, kam patikėti kamuolį svarbiausiomis rungtynių akimirkomis?

"Pasirinkęs Torontą L.Kleiza surado sau idealią vietą. Ch.Boscho išvykimas atvėrė plačias galimybes sužibėti naujiems herojams, o tokiam vaikinui kaip lietuvis tik to ir tereikia", – rašė dienraštis "Toronto Sun", kurio žurnalistai specialiai vyko į Stambulą pažiūrėti, kaip Lietuvos rinktinės varžovus pasaulio čempionate trempia naujasis "Raptors" puolėjas.

Grįžta sužydėjęs

Vienas sezonas Europoje stulbinamai atskleidė gerąsias L.Kleizos savybes ir padėjo nustumti į praeitį kompleksus, susiformavusius ketverius metus nuo Denverio "Nuggets" komandos atsarginių suolo sekant tiesioginio konkurento dėl vietos aikštėje Carmelo Anthony'io spindesį.

Pirėjo "Olympiakos" klube arčiau krepšio pradėjęs žaisti 25-erių lietuvis jau pats savo kolegoms diktavo sąlygas, o jo spektaklis nacionalinės komandos gretose Turkijoje buvo vertas ne vieno biso.

"Dabar Linas yra susiformavęs žaidėjas. Jis daugiau dirba abiejose aikštės pusėse, geriau derina žaidimą baudos aikštelėje ir toliau nuo krepšio", – pastebėjo "Raptors" viceprezidentas Maurizio Gherardini.

"Komandoje yra daug stiprių vaikinų – tiek jaunesnių, tiek vyresnių. Manau, kad lyderio vaidmeniu dalysis ne vienas krepšininkas", – savęs iš anksto į aukštumas nekėlė pats L.Kleiza.

Vis dėlto jo sprogstamoji galia bus nepaprastai reikalinga "Raptors" komandai. J.Triano sykį jau sugalvojo, kaip pristabdyti L.Kleizą: JAV rinktinės vyriausiojo trenerio Mike'o Krzyzewskio asistento su kolegomis parengtas gynybos planas planetos pirmenybių pusfinalyje neutralizavo Lietuvos ekipos puolėją. Dabar J.Triano turės rasti būdų, kaip priversti L.Kleizą žibėti.

Atviliojo pažadas

Jei visi ekspertai laukia geriausio L.Kleizos sezono per jo karjerą NBA, Ž.Ilgauskas savo aukso amžių prisiminti gali nebent vartydamas senus nuotraukų albumus.

Trylika metų Klivlando "Cavaliers" atidavęs vidurio puolėjas po šio sezono tapo nebereikalingas komandai. Galbūt 35-erių veteranas būtų apskritai atsisveikinęs su krepšinio kamuoliu, jei ne žinutė iš artimo draugo, tituluojamo karaliumi LeBronu.

Neišskiriamas "Cavaliers" duetas – Didysis Z ir LeBronas Jamesas – šį sezoną vėl rungtyniaus kartu "Heat" komandoje.

"Kai tik LeBronas atsidūrė Majamyje, jis ėmė kviesti ir Ž.Ilgauską. Negalėjome atsisakyti", – teigė lietuvio agentas Herbas Rudoy'us.

"LeBronas mane padrąsino, paaiškino visą situaciją. Jis yra mano draugas, todėl sprendimas vykti į "Heat" buvo visai nesudėtingas", – pridūrė Ž.Ilgauskas.

Vis dėlto du krepšininkai į Floridą atkeliavo visiškai skirtingais tikslais. L.Jamesas su Ch.Boshu ir Dwyane'u Wayde'u sudarys "Heat" žvaigždyną. Aukštaūgis iš Lietuvos komandos drabužinėje užims vieną vietų, kurias, magiškajai trijulei sunaudojus liūto dalį algų kepurės, klubo vadovams teko užpildyti itin taupiu režimu.

Vos 1,3 mln. JAV dolerių už sezoną Majamyje uždirbsiantis Ž.Ilgauskas nesusikraus turtų, o jo vaidmuo aikštėje vis dar atrodo miglotai. Tiesa, pats krepšininkas nė neslepia: į "Heat" ekipą jį pirmiausia priviliojo L.Jameso pažadas prieš karjeros pabaigą pagaliau padovanoti lietuviui pirmąjį NBA čempiono žiedą.

Koziris – patirtis

Naujoje komandoje teksiantis amplua labiausiai pažįstamas bus D.Songailai. Vos prisidėjus prie "76ers" ekipos, vyriausiasis treneris Dougas Collinsas pasakė 32-ejų puolėjui: "Būk savimi. Tiesiog daryk tai, ką moki geriausiai: žaisk pasiaukojamai, atakuok būdamas laisvas ir būk profesionalas."

Lygiai tokį patį darbą D.Songaila atliko praėjusį sezoną atstovaudamas Naujojo Orleano "Hornets" komandai. Galbūt NBA lygai nebūdingi žaidėjai, kaip juokaujama apie D.Songailą, vargiai peršokantys sekmadienio laikraštį, tačiau su savo užduotimis susitvarkantį atsarginį aukštaūgį norėtų turėti kiekvienas treneris.

"Darius yra tvirtas, sumanus ir pragmatiškas žaidėjas. Pažvelgiau į jo statistinius rodiklius ir pasakiau sau: štai žaidėjas, kuris pataiko 50 proc. metimų "iš aikštės", o baudas meta 85 proc. taiklumu. Kai rungtynių pabaigoje pirmauji nedideliu skirtumu, smagu turėti galimybę išleisti į aikštę tokį krepšininką. Darius ir Andresas Nocionis ("76ers" naujokas iš Argentinos – red. past.) pridės pakankamai galios mūsų atsarginių suolui", – samprotavo D.Collinsas.


Lietuviai NBA

Žaidėjas Klubas Buvęs klubas Pozicija Amžius Ūgis Kontrakto suma Galiojimas

L.Kleiza "Raptors" "Olympiakos" puolėjas 25 203 18,8* 4 sezonai

D.Songaila "76ers" "Hornets" puolėjas 32 204 4,8 1 sezonas

Ž.Ilgauskas "Heat" "Cavaliers" vidurio puolėjas 35 220 1,3 1 sezonas

* – mln. JAV dolerių

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų