Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuvos rankininkių rinktinės pagrindą sudarys legionierės

2012-03-20 09:27
Lietuvos rankininkių rinktinės pagrindą sudarys legionierės
Lietuvos rankininkių rinktinės pagrindą sudarys legionierės / Tomo Raginos nuotr.

Lietuvos moterų rankinio rinktinė ruošiasi rytoj Panevėžyje vyksiančiam Europos čempionato atrankos mačui su Turkijos komanda. Vyriausiojo trenerio Andriejaus Perovo nuotaikos – pesimistiškos.

Rūpesčiai dėl vartininkių

„Mus kritikuoja dėl rinktinės sudėties, tačiau padėtis – ne iš gero gyvenimo. Kvietėme visas geriausias legionieres, bet net dvylika atvažiuoti atsisakė. Tai – beveik komanda. Žaidėjos negali atvykti dėl darbų ir mokslų. Nemokamų atostogų nė viena nenori, nes prarastų didelius pinigus. Kai kurios ir Lietuvoje rungtyniaujančios žaidėjos negali padėti rinktinei dėl mokslų, kitos gydosi traumas“, – paaiškino A.Perovas.

Paklaustas, kaip sekasi ruoštis mačui su turkėmis, vakar treneris optimizmu netryško.

„Kol kas dar ne visos pagrindinės žaidėjos susirinkusios. Pasiruošimas – kaip visada: pirmiausia pradėjo treniruotis antroji sudėtis, o visai komandai padirbėti skirtos vos dvi dienos“, – sakė strategas.

A.Perovui kelia nerimo vartininkės. „Nėra iš ko rinktis. Kaunietė Vita Urbonaitė traumuota – jai per anksti nuo čiurnos nuėmė gipsą. Žaidėja rungtyniavo Lietuvos taurės turnyro finale, tačiau dabar koja tinsta. Dvi dienas Vita jau nesitreniruoja, o tikėjomės, kad ji bus pagrindinė rinktinės vartininkė“, – apgailestavo treneris.

Pašnekovas pasidžiaugė, kad tobulėja Kauno rajono „Garliava-SM“ ekipos vartininkė Roberta Sadauskaitė. „Palyginti su bendru lygiu, ji neblogai atrodo“, – kalbėjo rinktinės vyriausiasis treneris.

Turkės – grėsmingos

Pasak stratego, komandos žaidimą lems legionierės, todėl svarbu, kokia bus jų sportinė forma.

„Smogiamoji jėga – Laima Bernatavičiūtė, Živilė Jurgutytė, Birutė Stellbrink. Nebloga ir gynėjų grandis, nors Rūta Latakaitė jau dvejus metus neatstovavo rinktinei. Prie jos bus Sonata Vijūnaitė, Indrė Mockevičiūtė. Manau, šios rankininkės turėtų neblogai susižaisti“, – svarstė treneris.

A.Perovas pabrėžė, kad Turkijos rinktinė – stipri varžovė.

„Žiūrėjome jų rungtynių įrašus. Gera, šiuolaikiška komanda, visos grandys subalansuotos. Bus sunku sulaikyti jų lyderę Yeliz Ozel. Ši žaidėja puikiai mato aikštę, sumaniai vadovauja žaidimui. Ji – vyriško stiliaus rankininkė, – kalbėjo treneris. – Labai gerai pažįstu šią žaidėją, mačiau, kaip ji rungtyniavo jaunimo rinktinėje.“

Sąskaitoje – dvi nesėkmės

„Net nesvarstome galimybės rinktinę burti iš Lietuvos klubuose žaidžiančių rankininkių. Paskutinį kartą tai darėme pernai gruodį. Ir ką gi? Lenkijoje surengtame turnyre iš šešių ekipų užėmėme penktąją vietą, nors varžovės buvo ne iš stipriausių. Dabar turime šešias legionieres ir dešimt Lietuvos klubų atstovių, bet pastarosios, deja, yra mūsų silpniausia grandis, – apmaudo neslėpė A.Perovas. – Tai kelia nerimo. Žinome, kad geriau nebus, bet komandą reikia sulipdyti.“

Treneris pridūrė, kad Lietuvos moterų rankinio lygos čempionato lygis auga, bet ne taip sparčiai, kaip reikėtų.

„Negalime savo šalies pirmenybių lyginti su Prancūzijos ar Vokietijos čempionatais. Kol kas labai atsiliekame, – kalbėjo A.Perovas. – Burdami rinktinę pirmiausiai išsiaiškiname, kurios legionierės tikrai atvyks, tik po to svarstome, ką iš Lietuvos klubų pakviesti.“

Pirmąsias dvejas Europos čempionato atrankos 4-osios grupės rungtynes Lietuvos rankininkės pernai spalį pralaimėjo: makedonėms – 25:34 ir prancūzėms – 25:40. Turkės 25:34 nusileido Prancūzijos rinktinei ir 36:28 įveikė Makedonijos ekipą.


Komentaras

Antanas Skarbalius

Kauno „ACME-Žalgiris“ vyriausiasis treneris

Turkijos rinktinė – įveikiama, tačiau iškovoti pergalę bus sunku. Mūsų rinktinės pasiruošimui skirta labai mažai laiko. Puikiai žinome, kad entuziazmas ir noras laimėti gali ir kalnus nuversti. Turkijoje labai didelis dėmesys skiriamas moterų sportui. Kalbėdami apie Lietuvos rinktinės sudėtį, turime suprasti, kad užsienyje žaidžiančių rankininkių lygis yra aukštesnis. Priežastys – paprastos: gero lygio žaidėjos išvažiuoja iš Lietuvos, nes užsienyje blogiausiai apmokama sportininkė vis vien kelis kartus daugiau uždirba, nei čia gaunanti didžiausią algą. Deja, realybė yra tokia. Manau, didžiausia rinktinės trenerių problema – žaidėjas paversti vieninga komanda, nes legionierės ir Lietuvos klubų atstovės žaidžia skirtingą rankinį.


4-oji grupė

1. Prancūzija 2 2 0 0 74:50 4

2. Makedonija 2 1 0 1 62:61 2

3. Turkija 2 1 0 1 61:62 2

4. Lietuva 2 0 0 2 50:74 0


Kandidatės į rinktinę

Justina Darulytė ir Audinga Kniubaitė (abi iš Kauno „ACME-Žalgiris“), Kristina Kvedarienė, Gintarė Anužytė, Edita Kairytė ir Austė Kazlauskaitė (visos – iš „Eastcon AG-Vilniaus kolegija“), Indrė Mockevičiūtė, Roberta Sadauskaitė ir Gintarė Onusaitytė (visos – iš Kauno rajono „Garliava-SM“), Simona Kazlauskaitė (Panevėžio KKSC), Sonata Vijūnaitė („PDO–Salerno“, Italija), Laima Bernatavičiūtė („Fleury Loiret Handball“, Prancūzija), Živilė Jurgutytė („Mios Biganos“, Prancūzija), Birutė Stellbrink („Frisch auf Goeppingen“, Vokietija), Rūta Latakaitė („HSG Bad Wildungen“, Vokietija) ir Auksė Vyšniauskaitė („Volda Handball“, Norvegija).

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų