Pereiti į pagrindinį turinį

LKL greitkelis legionieriams glumina Europą

Susitaikė: dėl legionierių limito panaikinimo tarėsi abu didieji Lietuvos klubai, iki šiol buvę nesutaikomi priešai.
Susitaikė: dėl legionierių limito panaikinimo tarėsi abu didieji Lietuvos klubai, iki šiol buvę nesutaikomi priešai. / Gedimino Bartuškos nuotr.

Užmojai plačiai atverti Lietuvos krepšinio lygos vartus žaidėjams iš užsienio stebina kitų Europos šalių krepšinio vadovus. Jie įspėja, kad lietuviai savo laivą kreipia klaidingu kursu.

Ispanai apgailestauja

Lietuva – neeilinis fenomenas krepšinio pasaulyje, tačiau šį statusą galima nesunkiai prarasti. Taip apie šalies klubų ketinimus nuo kito sezono panaikinti legionierių limitą Lietuvos krepšinio lygoje (LKL) atsiliepia lietuvių kolegos iš pastaruoju metu Europos krepšinyje itin tvirtas pozicijas užėmusios Ispanijos.

"Bus labai gaila, jei Lietuvos lyga priims tokį sprendimą. Svarbiausias dalykas, kuriuo ypač išsiskiria Lietuva, yra šalies krepšinio identitetas. Visas pasaulis žino Lietuvos krepšinio rinktinę, jos vertybes ir sirgalius. Tai reikia išsaugoti", – dienraščiui teigė Ispanijos krepšinio federacijos vykdomasis direktorius Jesus Bueno.

Atsiklaus federacijos?

Šiuo metu LKL komandose gali rungtyniauti ne daugiau kaip keturi užsieniečiai. Praėjusią savaitę po ilgų diskusijų LKL klubai susitarė siekti, kad kito sezono lygos nuostatuose šio apribojimo nebeliktų.

Dėl legionierių limito ateities turės apsispręsti LKL valdyba, tačiau lygos varžybų direktorius Tomas Rimkus svarstė, kad įtakos galutiniam sprendimui gali turėti ir Lietuvos krepšinio federacijos (LKF), kategoriškai pasisakančios prieš klubų siūlomus pokyčius, pozicija.

"LKL yra LKF narė, todėl būtų logiška pirmiausia kreiptis į federacijos vykdomąjį komitetą dėl jo nuomonės", – sakė T.Rimkus.

Primena Italijos patirtį

LKF generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas baiminosi, kad legionierių antplūdis labiausiai kirstų Lietuvos krepšininkų tobulėjimui ir nacionalinei rinktinei. Jo kolegos iš Ispanijos J.Bueno nuomone, panaikinus svetimšalių limitą, nukentėtų ir pati lyga bei klubai.

Elitinės Ispanijos ACB lygos, šiuo metu vadinamoje stipriausia Europoje, komandos privalo registruoti mažiausiai penkis vietinius krepšininkus, kuriais nepripažįstami natūralizuoti Ispanijos piliečiai. Paklaustas, ar nesirengiama švelninti apribojimų, taikomų užsieniečiams, J.Bueno atsakė nedvejodamas: "Ne, ne, ne."

– Ar ketinimai atsisakyti legionierių ribojimo labiausiai pakenktų nacionalinei rinktinei? – dienraštis pasiteiravo J.Bueno.

– Žinoma. Jeigu klubai atsivežtų daug žaidėjų iš užsienio, darbas su vietiniais krepšininkais tikrai nebebūtų toks kaip anksčiau. Turime labai aiškių pavyzdžių, kokią įtaką turėjo legionierių antplūdis. Italai buvo priėmę tokį sprendimą, ir dabar Italijos krepšinio lyga yra beveik sunaikinta, o krepšinio sirgaliai nebejaučia ryšio su vietiniais klubais. Palyginti su tuo, kas buvo prieš dešimt metų, rungtynių lankomumo rodikliai Italijoje yra labai maži. Dabar jie bando susigrąžinti žiūrovus, bet tai bus sunku. Jeigu nuolat į komandą kvieti užsieniečius, sirgaliai nebežino, kas kur rungtyniauja, nes krepšininkai nuolat keičiasi.

– Vis dėlto Ispanija turi tiek galingą nacionalinę komandą, tiek itin pajėgią ACB lygą, kurioje žaidžia daug legionierių. Kaip sugebate suderinti šiuos dalykus?

– Daug ką lemia klubų biudžetai, kurie leidžia kviestis tik pajėgius krepšininkus iš užsienio. Tačiau lygiai taip pat svarbus ir balansas: geriausi legionieriai turi žaisti su geriausiais ispanais. Taip, turime puikią nacionalinę rinktinę. Bet jeigu šiandien sugalvotume atšaukti visus apribojimus ir nebedirbtume su vietiniais žaidėjais, rinktinės lygis tikrai kristų. Būtent rinktinė yra Ispanijos krepšinio variklis – taip yra ir visoje Europoje.

– Ispanijos krepšinio kuluaruose girdėti reikalavimų švelninti apribojimus krepšininkams iš užsienio?

– Ne, ne, ne. Žinoma, požiūriai visada skiriasi, bet esame pasirašę ilgalaikį ketverių metų trukmės susitarimą laikytis dabartinių limitų.

– Jūsų nuomone, ar LKL pasuktų teisingu keliu, jei nuspręstų atsisakyti legionierių limito?

– Nežinau, kokie motyvai skatina kurti tokius planus. Gerbiu visų nuomones, bet patirtis rodo, kad tai gali baigtis blogai – tiek rinktinei, tiek nacionaliniam čempionatui. Nežinau nė vieno atvejo, kad tokie sprendimai būtų atnešę kokios nors naudos. Italija ar Vokietija nuo to jau nukentėjo, todėl dabar visi stengiasi judėti priešinga linkme. Kalbame apie tai jau penkiolika metų, ir iki šiol nesu išgirdęs nė vieno pasitvirtinusio argumento, kuris bylotų sprendimo visiškai atsiverti legionieriams naudai. Čempionato lygis, klubų pajamos, arenų lankomumas, žiniasklaidos dėmesys – nė vienas šių rodiklių nuo to nepagerėtų. Norint populiarinti krepšinį reikia ieškoti kitų kelių.


Komentaras

Sergejus Černovas

Rusijos krepšinio federacijos prezidentas

Jeigu jau pirkti užsienio krepšininkus, tai tik labai pajėgius, kurie duotų naudos. Tačiau tokiems žaidėjams reikia labai didelių pinigų. Nemanau, kad Lietuvos klubai turi finansinių galimybių įsigyti geriausius Europos krepšininkus. O pirkti tokio lygio, kokie yra lietuviai ar tik truputį geresni, visiškai netikslinga. Nusipirkęs tokį krepšininką turėsi jam leisti žaisti, o tuo metu savas sėdės ant suolo ir netobulės. Taip kils grėsmė ir nacionalinei rinktinei. Rusijoje turime labai griežtą limitą – rungtynėms gali būti registruota ne daugiau kaip 5 užsieniečiai, bet aikštėje vienu metu jų negali būti daugiau kaip trijų, nes privalo žaisti du rusai. Šiuo klausimu mūsų pozicija labai tvirta ir, negana to, už kiekvieną užsienietį klubai privalo mokėti federacijai mokestį. Už pirmus penkis yra vienas mokestis, o už kiekvieną kitą užsienietį jis labai didėja ir siekia dešimtis tūkstančius dolerių.


Dainius Čiuprinskas

Lietuvos moksleivių krepšinio lygos direktorius

Mes tikrai nepritariame tokiam Lietuvos krepšinio lygos klubų sprendimui. Atsisakius legionierių limito gali kilti didelė grėsmė krepšinio mokykloms ir savų jaunų žaidėjų ateičiai, jeigu jų vietas užimtų pigūs užsieniečiai. Gal pagrindiniams šalies klubams to reikia, bet tai žalingas sprendimas Lietuvos krepšiniui. Pažiūrėkime, kaip krito italų ir lenkų, kur nėra legionierių limito, rinktinių pajėgumas. Jeigu jaunieji serbai ar kitų šalių žaidėjai užims jaunųjų lietuvių vietas, mūsų rinktinės tai irgi greitai pajus. LKL klubai mūsų, Moksleivių lygos, nuomonės net neklausė, tačiau visa strategija ir užsienio žaidėjų limitai buvo reglamentuoti visuotinėje konferencijoje. Manau, visos krepšinio bendruomenės nuomonės turėtų būti paisoma.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų