Pereiti į pagrindinį turinį

Moterų rankinio rinktinės treneris A. Skarbalius: mūsų siekis – kaupti patirtį

2013-10-22 07:38
Simono Švitros nuotr.

Lietuvos moterų rankinio rinktinė, spalio 24-ąją pradėsianti atrankos varžybas į 2014 m. Europos čempionato finalo turnyrą, pasirengti kovoms turėjo vos kelias dienas.

Spalio 11-ąją Lietuvos rankinio federacija (LRF) sukirto rankomis su naujuoju moterų rinktinės vyriausiuoju treneriu Antanu Skarbaliumi, 20-ąją kandidatės į pagrindinę nacionalinės komandos sudėtį susirinko į pirmąją treniruotę Panevėžyje, o jau poryt – atrankos 1-osios grupės mačas svečiuose su Ukrainos ekipa.
Lietuvės taip pat išmėgins jėgas su Danijos ir Austrijos rankininkėmis. Sutartį su LRF iki 2016-ųjų pasirašęs A.Skarbalius tvirtino, kad mūsų rinktinė gali pateikti nemalonių staigmenų tituluotesnėms varžovėms.

"Tikslas – kaupti patirtį ir grūdintis ateities kovoms. Manau, kad rungtynės su ukrainietėmis, danėmis ir austrėmis bus labai naudingos", – sakė "Kauno dienai" A.Skarbalius.

– Treneri, kaip sekasi rengtis pirmosioms dviem atrankos rungtynėms su Ukrainos ir Danijos ekipomis?

– Dirbame pagal planą, esame patenkinti treniruočių sąlygomis Panevėžyje. Treneriu buvau paskirtas truputį daugiau nei prieš savaitę, tad sukviesti visas stipriausias šalies rankininkes nebuvo lengva. Iš užsienio šalyse rungtyniaujančių žaidėjų šį kartą atvyko tos, kurios galėjo. Gaila, kad rinktinėje nebus Birutės Stellbrink – ji gydosi traumą, bet viliamės, kad ateityje neatsisakys padėti.

– Tarp kandidačių į pagrindinę sudėtį daugumą sudaro jūsų treniruojamos Kauno "ACME-Žalgirio" komandos žaidėjos. Ar jas rinkotės dėl to, kad geriausiai pažįstate, ar kad iš kitų šalies klubų nėra ko pakviesti?

– Neturėjau kitos išeities. Iš Vilniaus "LEU Šviesos-Eglės" norėjome pakviesti Rasą Mikalonytę, tačiau ji traumuota. Iš Vilniaus "SM Tauro-Vilniaus kolegijos" kvietėme Gintarę Anužytę, bet ji pastaruoju metu nesitreniruoja. Po traumos dar neatsigavusi ir Kauno rajono "Garliavos SM-Cascados" rankininkė Jurgita Daugėlaitė. Šiomis trimis žaidėjomis mielai būtume papildę komandą.

– Šį sezoną žalgirietės Europos rankinio taurės turnyre žaidė su Ukrainos čempione Užgorodo "Karpaty" komanda. Ar ši patirtis pravers per dvikovą su ukrainiečių rinktine?

– Ukraina visada garsėjo pajėgiomis antrosios linijos žaidėjomis, puikiai individualiai aikštės kraštuose žaidžiančiomis rankininkėmis. Ukrainietės labai gerai kontratakuoja, nevengia dvikovų viena prieš vieną. Šios šalies rinktinėje tikriausiai bus ir "Karpaty" žaidėjų.

– Ar trijų keturių dienų užtenka pasirengti Europos čempionato atrankos varžyboms?

– Kad kiltų mūsų rinktinės lygis, pirmiausia privalome žaisti daugiau draugiškų tarptautinių rungtynių. Stengsiuosi, kad taip ir būtų. Žinau, kad varžytis su mumis tikrai neatsisakytų kaimyninių šalių rinktinės. Pakovoti su, tarkime, baltarusėmis ar lenkėmis būtų puiki patirtis.

– Kodėl ryžotės imtis darbo su komanda, kuri per praėjusį atrankos į pasaulio čempionato ciklą pralaimėjo visas rungtynes, be to, išsiskyrė kai kurių žaidėjų ir federacijos vadovų požiūriai į rinktinę?

– Federacija surengė konkursą, tikėdamasi išsirinkti tinkamiausią strategą. Aš savo kandidatūros neteikiau, nes buvo neaišku, ko konkrečiai tikimasi iš vyriausiojo trenerio, kokie bus federacijos įsipareigojimai. Birželio mėnesį federacijos atstovai kreipėsi į mane, tada ir pradėjome kalbėtis. Tikiuosi, kad bendromis jėgomis išjudinsime šalies moterų rankinį iš sąstingio. Norėtųsi, kad į šios sporto šakos perspektyvą būtų žvelgiama kiek plačiau – susirūpinti jaunųjų sportininkų ugdymu, keisti trenerių darbo metodiką.

– Kokias užduotis šiame atrankos cikle jums iškėlė šalies rankinio federacija?

– Jokių konkrečių tikslų neiškėlė, tačiau mes juos sau užsibrėžėme. Norime parodyti, kad galime konkuruoti su aukščiausio lygio varžovėmis, be to, geriau pasirengti kitam atrankos ciklui. Burtai šį kartą mums nepalankūs, tačiau privalome bent pasisemti patirties. Neabejoju, kad grupės favoritė bus Danija. Dėl antrojo kelialapio į Europos čempionato finalo turnyrą vyks labai atkakli kova, ukrainiečių ir austrių galimybės – daugmaž vienodos.

Kandidatės į rinktinę

Amanda Jasiulevičiūtė, Martyna Vaitkutė, Audinga Kniubaitė, Simona Kazlauskaitė, Gabija Vidūnaitė, Neringa Palionytė, Dovilė Ilčiukaitė ir Gintarė Lydekaitė (visos – Kauno "ACME-Žalgiris"), Diana Šatkauskaitė ir Roberta Zarembienė (abi – Kauno rajono "Garliava SM-Cascada"), Austė Kazlauskaitė ir Greta Kavaliauskaitė (abi – "SM Tauras-Vilniaus kolegija"), Indrė Mockevičiūtė (Šiaulių "SM Dubysa-Urtvida"), Daiva Aleksandravičiūtė ("BSV Sachsen Zwickau e.V.", Vokietija), Laima Bernatavičiūtė ("Volda Handball", Norvegija), Rūta Latakaitė-Willig ("04 Leverkusen", Vokietija), Živilė Jurgutytė ("Union Mios Biganos Begles Handball", Prancūzija).

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų