Pereiti į pagrindinį turinį

Olimpinė čempionė V.Vencienė: gamta išdykauja, bet mūsiškiai Sočyje kausis (interviu)

2014-01-03 10:00
Š.Mažeikos/BFL nuotr.

Kalendoriniai 2014-ieji jau prasidėjo, tačiau Lietuvos sportas juos pradės skaičiuoti nuo Sočio olimpinių žaidynių. Pirmasis ir bene svarbiausias metų startas parodys, ko vertas šalies žiemos sportas.

Vasario 7-ąją Sočyje startuosiančiose XXII žiemos olimpinėse žaidynėse mūsų šaliai turėtų atstovauti devyni atstovai. Žaidynėms intensyviai rengiasi ne tik ledo šokių duetas Isabella Tobias ir Deividas Stagniūnas, bet ir biatlonininkai Diana Rasimovičiūtė ir Tomas Kaukėnas, slidininkai Ingrida Ardišauskaitė ir Vytautas Strolia, greitojo čiuožimo trumpuoju taku atstovė Agnė Sereikaitė ir kalnų slidininkai Rokas Zaveckas ir Ieva Januškevičiūtė.

Be I.Tobias ir D.Stagniūno, didžiausios viltys siejamos su D.Rasimovičiūte ir A.Sereikaite. Optimistiškiausia prognozė, kad abi sportininkės įsibraus į pajėgiausiųjų dešimtukus.

Nepriklausomos Lietuvos atstovai olimpinių medalių dar nėra iškovoję. Ši statistika, matyt, išliks nepakitusi ir po šių metų, nors mūsiškiai į Sočį ir deleguos gausiausią delegaciją per visą šalies istoriją.

Vis dėlto lietuviai į Rusiją vyks kupini ambicijų. Kokios jos?

Apie tai "Kauno diena" kalbėjosi su viena iš delegacijos vadovių, tituluočiausia Lietuvos žiemos sporto atstove Vida Venciene. Kalgario olimpinė slidinėjimo čempionė, dabar dirbanti Lietuvos tautiniame olimpiniame komitete (LTOK), neabejoja, kad mūsų šalies atstovai Sočyje neapsiribos vien dalyvavimu.

- Sočio olimpinėse žaidynėse turėtų dalyvauti 9 mūsų šalies sportininkai. Ar gausiausia per visą istoriją lietuvių delegacija liudija apie žiemos sporto šakų Lietuvoje atsigavimą?

- Be abejo. Žinote, mes norime visko greitai, o pakilimai ateina palengva. Per keletą metų Druskininkuose buvo pastatyta „Snow arena“, Elektrėnuose renovuoti ledo rūmai, Ignalinoje įrengtas naujas žiemos sporto centras. Nuveikta ne taip ir mažai. Turėsime, kur ugdyti dabartinių olimpiečių ateitį - jaunuosius slidininkus, biatlonininkus, čiuožėjus, kalnų slidininkus. Perspektyvos atrodo šviesios.

- Šiemet žiema Lietuvoje kaip reta šykšti sniego. Ar mūsų olimpiečių pasirengimui nesutrukdys sniego trūkumas?

- Olimpiečiams nesutrukdys. Jie buvo iš anksto susidarę pasirengimo olimpiadai kalendorių, todėl dalyvauja stovyklose ar varžybose užsienyje. Jiems sniego pakanka. Tarkim, Austrijoje kalnai tiesiog lūžta nuo sniego. Sunkiau – mūsų jaunimui, vaikams. Jie priversti sportuoti Lietuvoje, tęsti pasirengimą „slidinėdami“ ne slidėmis, o riedučiais ir panašiai. Vaikams svarbiausia apsišarvuoti kantrybe ir likti užsispyrusiems. Tada nebaisūs jokie sunkumai. O šiaip – gamta, aišku, išdykauja. Bet mes to pakeisti negalime, tad tenka laukti ir tikėtis, kad pavasaris bus vėlyvas, o žiema savo nagučius dar parodys 2014-aisiais.

- Iš kurių sportininkų Sočyje galime tikėtis geriausių rezultatų?

- Pirmiausia – ledo šokių pora. Dėl galimybės Isabellai ir Deividui startuoti žaidynėse reiktų dar sykį padėkoti Prezidentei. Tas pirmadienis (kai buvo pasirašytas Prezidentės dekretas dėl Lietuvos pilietybės suteikimo amerikietei I.Tobias. – Aut. past.) ilgai išliks mūsų atmintyje. Mūsų šokėjai patenka į pasaulio elitą. Jei neklystu, jiems olimpinėse žaidynėse planuojama vieta tarp 15-os geriausiųjų. Būtų šaunu, jei jie sugebėtų tiek pakilti. Tačiau realiau apie jų galimybes galėsime spręsti po Europos čempionato. Tuomet matysime, kaip vertinama jų programa.

A.Ufarto/BFL nuotr. I.Tobias ir D.Stangiūnas

Mūsų greitojo čiuožimo atstovė Agnė Sereikaitė vyks taip pat ne vien dalyvauti. Ji neseniai Lietuvai laimėjo pirmąjį per 20-metį pasaulinės studentų universiados medalį. Akivaizdu, kad Agnė nuolat tobulėja. Ji jau keletą metų treniruojasi Čekijoje ir matyti, kad laiko veltui nešvaisto. Tačiau suaugusiųjų varžybose Agnė dar sunkiai nuspėjama.

Reuters nuotr.  A.Sereikaitė (nr 50) - viena rinktinės vilčių.

Sunku prognozuoti ir biatlonininkės D.Rasimovičiūtės galimus rezultatus. Dianos privalumas, jog jai tai bus jau 4-osios olimpinės žaidynės. Ši patirtis Sočyje turėtų labai praversti. Kaip šiandien atsimenu jos neramų startą pirmojoje olimpiadoje. Dabar Diana kur kas labiau pasitikinti savo jėgomis. Ji priklauso vadinamai Raudonajai grupei, kuriai priskiriami geriausieji pasaulio biatlonininkai. Tiesa, šiemet mūsiškė startuodavo labai banguotai. Kai kuriose rungtyse ji pasirodė tiesiog pagirtinai, kai kur – žemiau savo galimybių. Vis dėlto tikiuosi, kad Dianos Sočyje netenkins vieta 30-uke. Ji mėgins taikytis į aukštesnes pozicijas.

Romano Kokšarovo/BFL nuotr.  D.Rasimovičiūtė

- Neretai mūsų žiemos olimpiečiai, užimantys žemas pozicijas žaidynėse, tampa pajuokų objektais. Ar verta vežtis gausią delegaciją, jei didelė jos dalis nė iš tolo nepretenduoja į medalius?

- Visi tapti olimpinių žaidynių prizininkais negali net teoriškai. Medalių, kiekvienoje rungtyje - tik trys, o dalyvių dešimtys, ar net šimtai. Ir jie visi – geriausi savo šalių atletai. Manau, kad mūsų jauniems sportininkams, kurie nepretenduoja į aukščiausias pozicijas, reiktų kelti realius, bet ambicingus tikslus, pvz. - pasiekti savo asmeninius rekordus. Vien dalyvavimas olimpinėse žaidynėse – didžiulis impulsas tolimesnei karjerai. Pati atsimenu kaip pradėjau savo karjerą. Beje, pirmoji mano stovykla užsienyje buvo būtent Sočyje.

- Kokia bus jūsų, LTOK kuruojančios žiemos sporto šakas, misija Sočio olimpiadoje?

- Dar nežinau, koks bus mano statusas. Sausio pabaigoje bus tvirtinama galutinė olimpinės rinktinės sudėtis, tuomet viską ir susidėliosime. Beje, mūsų olimpiečių sąrašas dar gali plėstis. Į jį pretenduoja 10-oji dalyvė – dailiojo čiuožimo atstovė Inga Janulevičiūtė. Ji kol kas yra pirmoji už olimpiados dalyvių ribos. Jei, neduokdie, kas nors iš jos konkurenčių gautų traumą, ar dėl kitos priežasties iškristų iš sąrašo, būtent Inga gautų kelialapį į žaidynes.

Bet kuriuo atveju, aš, matyt, Sočyje būsiu ir neapsiribosiu vien varžybų stebėjimu. Stengsiuosi patarti mūsų sportininkams, palaikyti juos morališkai. Šios olimpiados specifika – net trys olimpiniai kaimeliai. O mūsų sportininkai bus išsimėtę po visus tris. Šia prasme lengva nebus. Be to, matyt, teks dalyvauti ir oficialiuose renginiuose.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų