Pereiti į pagrindinį turinį

Prancūzų prokurorai: pradėtas tyrimas dėl įtariamų patyčių prieš boksininkę I. Khelif

2024-08-14 19:21 diena.lt inf.

Prancūzų prokurorai trečiadienį paskelbė, kad gavus olimpinės bokso čempionės Imane Khelif (Iman Chelif) skundą buvo pradėtas tyrimas dėl įtariamų patyčių kibernetinėje erdvėje.

Į Alžyrą grįžusi I. Khelif.
Į Alžyrą grįžusi I. Khelif. / Scanpix nuotr.

Ši Alžyro sportininkė per Paryžiaus olimpiadą buvo atsidūrusi kontroversijos dėl lyties centre.

Antradienį buvo pradėtas tyrimas dėl kibernetinio priekabiavimo, naujienų agentūrai AFP nurodė Paryžiaus prokuratūra.

25 metų I. Khelif advokatas Nabilas Boudi (Nabilas Budis) praėjusią savaitę sakė, kad boksininkė pateikė skundą dėl priekabiavimo kibernetinėje erdvėje ir pavadino tai kova už teisybę.

„Tyrimas nustatys, kas stovėjo už šios mizoginiškos, rasistinės ir seksistinės kampanijos, bet taip pat turės pasidomėti ir tais, kas kurstė internetinį linčiavimą“, – tąkart teigė advokatas.

Šeštadienį I. Khelif nugalėjo kinę Yang Liu (Jang Liu) moterų bokso svorio kategorijos iki 66 kg finale.

Pernai I. Khelif ir taivanietė Lin Yu-ting (Lin Juting), kuri Paryžiuje laimėjo moterų 57 kg svorio kategorijos finalą, buvo diskvalifikuotos iš pasaulio bokso čempionato, nes, kaip pranešta, neatitiko lyčių tinkamumo kriterijų.

Jie manęs nekenčia ir aš nežinau, kodėl

Vis dėlto joms buvo leista varžytis Paryžiaus vasaros olimpinėse žaidynėse ir tai sukėlė vieną didžiausių ginčų per šią olimpiadą.

Kontroversija greit virto opiu klausimu ir už bokso ringo ribų; juo pasisakė politikai ir įžymybės, įskaitant Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą) ir Eloną Muską (Iloną Maską).

Tarptautinės bokso asociacijos (IBA) prezidentas rusas Umaras Kremlevas užsipuolė abi sportininkes ir pareiškė, kad joms buvo atlikti „genetiniai tyrimai, rodantys, kad jos yra vyrai“.

2023 metais IBA buvo atsakinga už pasaulio čempionatą, iš kurio I. Khelif ir Lin Yu-ting buvo pašalintos. Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK) nepaisė šio IBA sprendimo ir leido joms varžytis žaidynėse Paryžiuje.

I. Khelif tvirtina esanti tokia pat moteris kaip ir visos kitos.

„Gimiau kaip moteris, gyvenau kaip moteris ir rungtyniavau kaip moteris“, – žurnalistams teigė boksininkė.

„Jie manęs nekenčia ir aš nežinau, kodėl“, – sakė ji, turėdama galvoje IBA.

Reaguodamas į Rusijos invaziją Ukrainoje, TOK uždraudė Rusijos ir jos sąjungininkės Baltarusijos nacionalinėms komandoms dalyvauti Paryžiaus olimpinėse žaidynėse.

Olimpinėse žaidynėse leista dalyvauti keliems individualiems ir neutraliems rusų bei baltarusių sportininkams.

Paryžiaus olimpinėse žaidynėse jokioje oficialioje vietoje ar oficialioje veikloje nebuvo rodomos jokios Rusijos ar Baltarusijos vėliavos, spalvos ar bet kokie kiti atpažinimo ženklai, nebuvo giedamas šių šalių himnas.

„Šmeižto kampanija“

Prancūzų tyrimas pavestas Centriniam kovos su nusikaltimais žmoniškumui ir nusikaltimais iš neapykantos biurui.

Kaip pranešė JAV žurnalas „Variety“, skunde minimi milijardierius E. Muskas ir knygų apie Harį Poterį autorė J. K. Rowling (Dž. K. Rouling).

„Variety“, cituodamas I. Khelif advokatą, pridūrė, kad taip pat tiriami JAV respublikonų kandidato į prezidentus D. Trumpo pasisakymai.

Po to, kai I. Khelif olimpinėse žaidynėse vos per 46 sek., sudavusi du stiprius smūgius į nosį, įveikė italę Angelą Carini (Andželą Karinį), kilo diskusijos dėl Alžyro sportininkės lyties.

Po šios kovos D. Trumpas pareiškė, kad „neleis vyrams dalyvauti moterų sporte“. Tuo metu jo pasirinktas kandidatas į viceprezidentus J. D. Vance'as (Dž. D. Vansas) kalbėjo, kad šioje kovoje „suaugęs vyras daužė moterį bokso rungtynėse“.

Anot J. K. Rowling, Paryžiaus olimpinės žaidynės bus „amžinai suteptos dėl žiaurios neteisybės, padarytos Carini“.

Pirmadienį Alžyro oro uoste I. Khelif pasitiko didelė minia, sveikinusi ją su laimėtu olimpiniu auksu ir arabiškai skandavusi „Tahia Imane“ („Tegyvuoja Imane“).

TOK prezidentas Thomas Bachas (Tomas Bachas), paklaustas apie Komiteto pasirengimą diskutuoti lyčių klausimu, atsakė: „Jei kas nors pateiks mums moksliškai pagrįstą vyrų ir moterų identifikavimo sistemą, mes pirmieji tai padarysime.“

„Tačiau neįmanoma, kad kas nors sakytų, jog tai ne moteris, tiesiog pažvelgęs į žmogų arba pasidavęs šmeižto kampanijai, kurią vykdo nepatikima organizacija, turinti itin politinių interesų“, – pridūrė jis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
baikit diskriminuoti

barzdotas moteris be papų
3
0
kokie ten atsilupėliai sėdi

cituoju kliedesius „Jei kas nors pateiks mums moksliškai pagrįstą vyrų ir moterų identifikavimo sistemą, mes pirmieji tai padarysime.“ tai numauk triusikus "mokslininke" ir pamatysi skirtumus
2
0
Visi komentarai (2)

Daugiau naujienų