Pereiti į pagrindinį turinį

Saliamoniškas sprendimas nepatinka niekam

2010-05-09 08:01
Galvosūkis: ar "Aisčiai" liks LKL čempionate, paaiškės tik rugsėjį.
Galvosūkis: ar "Aisčiai" liks LKL čempionate, paaiškės tik rugsėjį. / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Kauno "Aisčiai" ir Palangos "Naglis-Adakris" vasarą rengsis Lietuvos krepšinio lygos pirmenybėms, tačiau rudenį vienai komandų sezoną teks pradėti žemesniame divizione.

Užminė klubams mįslių

Nebe pirmą kartą tarp Lietuvos ir Nacionalinės krepšinio lygų (LKL ir NKL) įsiplieskusį konfliktą Lietuvos krepšinio federacija (LKF) išsprendė saliamoniškai.

Lygoms nesusitariant dėl pereinamosios serijos tarp NKL čempionų ir paskutinę vietą LKL užėmusios komandos, LKF vykdomasis komitetas rekomendavo rungtynes dėl teisės varžytis LKL surengti prieš pat sezono pradžią – rugsėjį.

Federacijos sprendimas šiemet NKL triumfavusius Palangos "Naglio-Adakrio" krepšininkus ir LKL rikiuotės uodegoje likusią Kauno "Aisčių" ekipą pastatė į dviprasmišką padėtį: klubai sezonui rengtis turės nežinodami, kuriame čempionate rungtyniaus.

Privaloma rekomendacija

Surengti pereinamąją seriją pavasarį trukdo skirtingas dviejų lygų tvarkaraštis: LKL reguliarusis sezonas, po kurio paaiškėjo pirmenybių autsaideris, baigėsi balandžio pradžioje, o NKL karūna "Nagliui-Adakriui" buvo uždėta beveik po mėnesio.

LKL generalinis direktorius Linas Gilys dienraščiui teigė, jog lyga privalo atsižvelgti į LKF rekomendaciją, tačiau abejojo, ar rengti pereinamąją seriją prieš sezono pradžią yra išmintinga.

"Logikos čia nėra. Kiekvienam sezonui klubai savo sudėtis formuoja beveik iš naujo. Daryti tai nežinant, kokio pajėgumo čempionate reikės dalyvauti, – keblu. Nebent varžovai pasikviestų gerų žaidėjų specialiai pereinamosios serijos rungtynėms, o paskui juos paleistų", – svarstė L.Gilys.

Tiesa, papildomos serijos dėl teisės varžytis LKL prireiks tik tuo atveju, jei "Naglio-Adakrio" klubas iki birželio 1 d. pateiks lygos vadovybei garantijas dėl Palangos ekipos galimybių įgyvendinti LKL keliamus reikalavimus. Svarbiausi jų – ne mažiau 500 vietų arena ir bent 0,5 mln. litų metinis biudžetas.

"Naglio-Adakrio" direktorius Regimantas Juška tvirtino, kad klubui minėti kriterijai neturėtų sudaryti keblumų. Šio sezono komandos biudžetas siekė 350 tūkst. litų, todėl iki LKL iškeltos kartelės "Nagliui-Adakriui" trūksta papildomų 150 tūkst. R.Juška vylėsi, kad nesunkiai pavyks išplėsti ir tribūnas 400 žiūrovų talpinančioje krepšinio salėje Šventojoje, kurioje rungtyniauja palangiškiai.

Rizikuos ir rengsis LKL

Vis dėlto iki rudens kamuosiantis atviras klausimas, kurioje lygoje teks varžytis kitą sezoną, "Nagliui-Adakriui" kelia papildomų rūpesčių.

"Jau daug metų esu krepšinyje. Pasakysiu paprastai: nesuprantu priimto sprendimo. Komandą formuosime galvodami apie LKL, o kaip reikės žaisti tą pereinamąją seriją – neįsivaizduoju. Jeigu pralaimėtume, nebebūtų prasmės toliau žaisti NKL, nes kiekvienos komandos tikslas – kilti aukštyn. Žaidėjai ir rėmėjai išsilakstytų į LKL komandas, o mes liktume be nieko. Žinoma, būtų daug paprasčiau rengtis sezonui ir kalbėtis su rėmėjais, jei jau šiandien galėtume jiems garantuoti, kad žaisime LKL. Ta nežinomybė nenaudinga nei mums, nei "Aisčiams", nei krepšiniui", – guodėsi R.Juška.

Panašios nuomonės laikėsi ir "Aisčių" direktorius Vitalijus Nikiforovas, sprendimą pereinamąją seriją rengti rudenį pavadinęs nesąmone.

"Toks atvejis – beprecedentis, niekur Europoje taip nėra. Nežinau, kaip reikės prisikviesti žaidėjus, jei nesame tikri, kad kitą sezoną žaisime LKL. Nesinori spėlioti, bet susidaro vaizdas, kad federacija žengė atsakomąjį žingsnį po LKL klubų pasiūlymo atsisakyti legionierių limito", – sakė V.Nikiforovas.

"Aisčių" vadovas vylėsi, kad sprendimas dėl pereinamosios serijos dar bus peržiūrėtas.


Siūlys keisti taisykles

Šią savaitę vykusiame LKF vykdomojo komiteto posėdyje nuskambėjo siūlymų atsisakyti pereinamosios serijos dėl teisės dalyvauti LKL bei įtvirtinti nuostatą, kad LKL autsaideris ir NKL čempionas ateityje susikeistų vietomis be papildomų tarpusavio rungtynių.

"Manau, kad tokia tvarka būtų logiška. Teiksime šį klausimą svarstyti LKF konferencijai", – sakė LKF generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas.

LKF metinė konferencija vyks birželio 3 d. Kaune.

Praėjusiais metais, LKL valdybai nusprendus išplėsti lygos geografiją, NKL nugalėtojas Prienų "Rūdupis" buvo priimtas į aukščiausią Lietuvos krepšinio divizioną be pereinamųjų rungtynių. Pagal komercinį principą LKL papildė Utenos "Juventus" ir Vilniaus "Perlas". Pastarosioms komandoms teisė žaisti LKL kainavo po 350 tūkst. litų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų