Pereiti į pagrindinį turinį

Stambule Lietuvos lengvaatlečiai tikisi rimtos konkurencijos

2012-03-06 09:28
Stambule Lietuvos lengvaatlečiai tikisi rimtos konkurencijos
Stambule Lietuvos lengvaatlečiai tikisi rimtos konkurencijos / Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

Rytoj penki Lietuvos lengvaatlečiai išskrenda į Stambulą, kur penktadienį prasidės XIV pasaulio lengvosios atletikos uždarų patalpų čempionatas. Į saulėtąją Turkiją mūsų šalies delegacija skrenda turėdama slaptą svajonę – parsivežti bent vieną medalį.

Susirinks visas elitas

Tik šiemet duris atvėrusioje specialiai lengvosios atletikos varžyboms skirtoje „Ataköy“ arenoje varžysis sprinteriai Rytis Sakalauskas (60 m), Lina Grinčikaitė (60 m), Sonata Tamošaitytė (60 m barjerinis bėgimas), šuolininkė į aukštį Airinė Palšytė ir daugiakovės atstovė Austra Skujytė.

Realiausių šansų pakovoti dėl vietos ant prizininkų pakylos turi A.Skujytė, kuri pastaruosius kelerius metus yra priskiriama daugiakovininkių elitui. Tiesa, į šias varžybas 32-ejų Biržuose gimusi atletė pateko tik gavusi specialų organizatorių kvietimą.

„Iš Austros tikimės tikrai nemažai. Ji yra Europos uždarų patalpų čempionato prizininkė, praėjusiais metais šioje rungtyje pagal reitingo taškus buvo antra. Vis dėlto Turkijoje lengva tikrai nebus. Daug kas tikėjosi, kad olimpinių žaidynių metais į šį pasaulio čempionatą neatvyks visi stipriausi, tačiau atsitiko viskas priešingai – varžybose dalyvaus beveik visos ryškiausios lengvosios atletikos žvaigždės“, – kalbėjo ne vienus metus šalies lengvaatlečiais dirbantis Aleksas Stanislovaitis.

Stambule A.Skujytės laukia nuožmi konkurencija. Varžybose startuoti ketina buvusi planetos ir Europos čempionė britė Jessica Ennis ir praėjusiais metais pasaulio pirmenybėsee Pietų Korėjoje triumfavusi rusė Tatjana Černova.

Slapta tikisi medalio

Pernai A.Skujytė sėkmingai grįžo į daugiakovių rungtis ir Europos uždarų patalpų lengvosios atletikos čempionate Paryžiuje tapo pirmąja istorijoje nepriklausomos Lietuvos atstove, kuri laimėjo sidabro medalį.

„Lengva tikrai nebus, tačiau ir varžovės su Austra turės skaitytis. Prisimenu, pernai šalies čempionate pasiektą rezultatą sportininkė Europos pirmenybėse pagerino beveik 200 taškų. Šiemet Lietuvos čempionate pasiekėme dar aukštesnį rezultatą, tad tokio paties šuolio tikimės ir Stambule“, – atviravo treneris.

„Šiais metais dar nebuvau iškišusi nosies iš Lietuvos, tad labai smagu, kad vėl turėsiu progą pasivaržyti su elitu. Konkurencija pridės papildomos motyvacijos pasitempti. Sportinė forma pastaruoju metu yra labai gera, norėčiau pasiekti visų laikų aukščiausią savo rezultatą“, – optimizmo nestokojo 2004-ųjų olimpinių žaidynių sidabro medalininkė.

A.Stanislovaičio teigimu, pastaruoju metu demonstruojami sportininkės rezultatai nuteikia optimistiškai. „ Į tolį A.Skujytė šį sezoną yra nušokusi 6,32 m, į aukštį – 1,88 m, 60 m barjerinio bėgimo distanciją įveikus per 8,62 sek., rutulį stūmė per 17 m. Visose šiose rungtynėse pasiekti puikūs rezultatai. Vis dėlto daugiakovėje yra ir paskutinė rungtis – 800 m bėgimas. Ji tikrai nėra stipriausia, tačiau Stambule laikysimės taktikos, kad jau iki šio bėgimo būtume surinkę kiek galima daugiau taškų“, – pasakojo A.Stanislovaitis.

„Garantuoju, kad varžybose karaliauti turėtų J.Ennis. Ketina dalyvauti ir T.Černova, tačiau pastaroji šiais metais tarptautinėse varžybose dar nedalyvavo, tad sunku spręsti, kokios sportinės formos atvyks. Aišku, Pekino olimpinių žaidynių čempionė ukrainietė Natalija Dobrynska taip pat turės savo kozirių, tačiau sutrikti neturėčiau – slapta pagalvoju apie medalį“, – prasitarė sportininkė.

Džiugina sprinteriai

„Šį sezoną labai maloniai nustebino mūsų sprinteriai. L.Grinčikaitė jau daugelį metų labai galingai startuoja tiek Lietuvos čempionate, tiek tarptautinėje arenoje. Šiemet ji vėl demonstruoja įspūdingą formą ir tikiu, kad gali pasiekti savo asmeninį rekordą. Jei tai Linai pavyktų padaryti, ji galėtų pretenduoti į labai aukštas vietas. Kol kas uždarų patalpų pasaulio čempionate geriausia jos užimta vieta buvo 13. Manau, kad šią poziciją ji tikrai pagerins“, – tikino A.Stanislovaitis.

Maloniais rezultatais trenerį pastaruoju metu stebina ir 60 m barjerinio bėgimo atstovė S.Tamošaitytė. Ji neseniai distanciją įveikė per 8,10 sek. ir pagerino Remigijai Nazarovienei priklausiusį šalies rekordą. Po kelių savaičių vykusiame Lietuvos čempionate sprinterė bėgo dar greičiau – 8,08 sek.

„Šis rezultatas tikrai labai aukštas. Jei Sonata tokį patį rezultatą pademonstruos Turkijoje, turėtų užimti labai aukštą poziciją“, – neabejojo A.Stanislovaitis.

„Konkrečių vietų sau tikrai nekeliu, norėčiau pademonstruoti rezultatą, kuris būtų kuo arčiau asmeninio rekordo. Sėkmės taip pat šiek tiek reikės, kadangi konkurencija bus didžiulė. Kad ir kaip būtų, pagrindinis šių metų startas – Londono olimpiada, tad varžybos Stambule bus tarsi pasirengimas vasarai. Išvykstu būdama optimalios formos. Šalies rekordus pademonstravau bėgdama praktiškai be konkurencijos, tad susidūrus su rimtomis varžovėmis tikiuosi dar geresnio rezultato“, – teigė S.Tamošaitytė.

Vieta svarbesnė už rezultatą

Vyrų sprinto varžybose dalyvaus net 62 sportininkai. Greičiausiu Lietuvos žmogumi tituluojamas Rytis Sakalauskas tarp jų likti nepastebėtas nė neketina.

„Jei nepateksiu į pusfinalį tikrai bus liūdna. Jau praėjusią vasarą mano sportinė forma pradėjo sparčiai kilti. Tas progresas vis dar jaučiasi. Planetos pirmenybėse dalyvaus visi pajėgiausi atletai, tačiau konkurencijos nebijau – varžytis su stipriausiais yra daug įdomiau. Apie savo asmeninį rekordą negalvoju. Pasaulio čempionatas – varžybos, kuriose vieta yra svarbesnė už parodytą rezultatą“, – kalbėjo sprinteris.

„Konkurencija tikrai didelė, tačiau Rytis šiemet turėjo labai daug puikių startų. Volgograde vykusiose Gubernatoriaus taurės varžybose jo rezultatas buvo labai aukštas – 6,64 sek. Šiemet Maskvoje jis net yra sugebėjęs įveikti du buvusius pasaulio čempionus Dwainą Chambersą ir Kimą Collinsą. Šie rezultatai prieš olimpiadą nuteikia optimistiškai. Aišku, reikėtų pažymėti, kad pavyzdžiui Usainui Boltui ši 60 m distancija yra per trumpa. Lygiai taip pat geriau 100 m distancijoje jaučiasi ir R.Sakalauskas. Dar pajėgesnis jis yra 150 m distancijos bėgime, kur Ryčiui priklauso uždarų patalpų planetos rekordas. Gaila, kad tokia distancija nėra įtraukta į varžybų programas“, – šyptelėjo A.Stanislovaitis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų