Pereiti į pagrindinį turinį

Tariamas ar tikras „Rangers“ žlugimas?

2012-02-15 09:34
Tariamas ar tikras „Rangers“ žlugimas?
Tariamas ar tikras „Rangers“ žlugimas? / Reuters nuotr.

Ne vienus metus Škotijos futbolo vadovų šiltame prieglobstyje tūnojęs Glazgo „Rangers“ klubas priėjo liepto galą – 54 kartus Škotijos čempionu tapusi komanda atsidūrė ant kracho ribos.

Iškėlė baltą vėliavą

140 metų jubiliejų šiemet švenčiančio „Rangers“ klubo vadovai priversti raudonuoti. Keliolika metų nemokėti mokesčiai atsisuko prieš patį klubą. Skaičiuojama, kad „mėlynieji“ yra nesumokėję beveik 50 mln. svarų sterlingų mokesčių. Bendra „Rangers“ skola dar įspūdingesnė – apie 75 mln. svarų sterlingų.

Apie tai, kad legendinis britų klubas pastaruoju metu susiduria su didžiulėmis skolomis ir yra ties žlugimo riba, vis garsiau kalbėta pastaraisiais metais. Galiausiai šis burbulas sprogo, o klubo savininkas Craigas Whyte'as iškėlė baltą vėliavą.

„Nuo pat tos akimirkos, kai tapau didžiausiu klubo akcininku, žinojau, kad susidursime du didžiuliais finansiniais rūpesčiais. Privalome priimti šiuos iššūkius ir restruktūrizuoti klubą“, – nelengvas dienas konstatavo C.White'as.

Vakar klubui oficialiai skirta dešimt dienų susirasti naujus kreditorius, tačiau, neturėdama kitos išeities ir stengdamasi išsaugoti komandą, „Rangers“ vadovybė jau užpildė visus dokumentus, kad nedelsiant būtų galima pradėti bankroto procedūrą. Sprendimą, ar perduoti komandą bankroto administratoriams, turėtų priimti Edinburgo teismas.

Jei „Rangers“ bus paskirtas bankroto administratorius, iš komandos bus atimta mažiausiai dešimt taškų ir pritaikytas draudimas pasirašyti sutartis su naujais futbolininkais.

Šiuo metu Škotijos „Premier“ lygoje titulą ginantys Ally McCoisto auklėtiniai nuo pagrindinio konkurento Glazgo „Celtic“ atsilieka 4 taškais. Jei šios sankcijos bus pritaikytos, „Rangers“ neliks jokių galimybių kovoti dėl aukso.

Nusipirko už svarą

Nuo žemės ūkio technikos nuomos savo verslą pradėjęs C.Whyte'as „Rangers“ klubą įsigijo praėjusių metų gegužę už 1 svarą sterlingų.

Simbolinę kainą sumokėjęs prieštaringos reputacijos verslininkas jau tuomet paveldėjo klubą su maždaug 22 mln. svarų sterlingų skolomis. Nuo 1988-ųjų „Rangers“ vadovavo Škotijos plieno magnatas Davidas Murray'us. Pasklidus žinioms apie komandos agoniją, Škotijoje buvo spekuliuojama, kad buvęs savininkas galėtų susigrąžinti komandą, tačiau D.Murray'us antrą kartą bristi į tą pačią upę nėra nusiteikęs.

Nors C.Whyte'as nevengė kalbėti apie ambicingus planus, „Ibrox“ stadione besilankantys aistruoliai į naują savininką visada žvelgė labai įtariai. Sužinoję paskutines žinias, ištikimiausi „mėlynųjų“ gerbėjai nustėro.

„Tai mane šokiravo. Po truputį ruošėmės tam, tačiau nemaniau, kad ši diena ateis taip greitai. Jei viskas vyks taip, kaip planuojama, neteksime dešimties taškų ir galime atsisveikinti su čempionų titulu“, – niršo „Rangers“ sirgalių klubo lyderis Andy Kerras.

„Tai labai skaudi akimirka. Apgailestauju, kad atsidūrėme tokioje padėtyje, tačiau kito varianto nėra. Privalome priimti teisingą sprendimą, kad išsaugotume klubą. Realybė – niūri. Galiausiai priėjome liepto galą. Šio kracho priežasčių reikėtų ieškoti prieš daugelį metų priimtuose sprendimuose“, – atsakomybės kratėsi dabartinės klubo savininkas.

Gėdos stulpas – sprendimas?

Dabartinė „Rangers“ valdyba įsitikinusi, kad bankroto administratoriaus paskyrimas – geriausias sprendimas, nes tik tokiu būdu Glazgo komanda gali pakilti naujam gyvenimui ir išlaikyti finansinį stabilumą.

Statuso pakeitimas teoriškai net nereikštų, kad klubui bus draudžiama dalyvauti kitų metų Europos taurių varžybų kampanijoje. Net jei ir praras dešimt taškų, „Rangers“ artimiausią persekiotoją Škotijos čempionate „Motherwell“ dar lenks 9 taškais. Tai reiškia, kad klubas turi puikiausias galimybes sezoną baigti antroje vietoje ir kovoti Čempionų lygos atrankoje.

Kita vertus, tuomet jau prasidėtų kova su laiku, nes iki kovo pabaigos reikėtų išsinarplioti Europos futbolo asociacijų sąjungos (UEFA) taisyklių pakeitimų ir apribojimų džiunglėse, kur ieško išeičių bankroto šmėklos persekiojami klubai.

Skriaudė ir „Kaunas“

Tituluočiausią Škotijos klubą yra nuskriaudęs ir daugkartinis šalies futbolo čempionas futbolo-beisbolo klubas (FBK) „Kaunas“.

2008-ųjų rugpjūtį vykusiose Čempionų lygos atrankos rungtynėse kauniečiai savoje aikštėje 2:1 įveikė „Rangers“ ir pirmą kartą klubo istorijoje pateko į trečiąjį atrankos etapą. Pirmoji šių ekipų akistata Škotijoje baigėsi lygiosiomis 0:0.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų