Pereiti į pagrindinį turinį

V. Lukša: tikslas – pergalė prieš graikus

2013-06-07 15:03
V. Lukša: tikslas – pergalė prieš graikus
V. Lukša: tikslas – pergalė prieš graikus / "Scanpix" nuotr.

Lietuvos nacionalinė futbolo rinktinė tęsia kovą dėl kelialapio į kitąmet Brazilijoje vyksiančias planetos pirmenybes: jau šį penktadienį lietuviai bandys atsirevanšuoti 2004-ųjų Europos čempionams graikams, kuriems pernai rudenį Pirėjuje nusileido rezultatu 2:0.

Pasitikdami graikus Vilniuje, Csabos László auklėtiniai nusiteikę itin kovingai. Apie rinktinėje vyraujančias nuotaikas, užsibrėžtus svarbios akistatos tikslus ir asmenines karjeros klubų futbole perspektyvas kalbamės su ekipos saugu Vytautu Lukša, šį penktadienį taip pat pasirodysiančiu Lietuvos futbolo federacijos (LFF) stadione tam, kad kartu su visa komanda pademonstruotų Graikijos futbolininkams tinkamą atkirtį.

– Varšuvos „Polonios“ klubas, su kuriuo šiemet pasirašėte dvejų metų sutartį, neatitikęs Lenkijos futbolo federacijos finansinės drausmės reikalavimų, prieš savaitę neteko licencijos žaisti Lenkijos aukščiausiojoje lygoje ir tarptautiniuose turnyruose per ateinantį 2013–2014 m. sezoną. Kokiomis naujienomis apie dabartinę klubo padėtį ir savo tolesnes profesinės karjeros perspektyvas galėtumėte pasidalyti?

– Klube tokios naujienos, kad išsiskyrėme, ir tiek. Klubas turbūt bankrutavo ir iš tikrųjų išsiskyrėme su nelabai gerom nuotaikom. Tačiau turėjome puikų kolektyvą – labai gerą trenerį ir šaunią komandą, puikiai susižaidėme, ypač sezono gale.

– Kaip vertinate savo pasirodymą pastarosiose rungtynėse, sužaistose Lenkijoje? Kokia sezono pabaiga buvo būtent jums? Ar pavyko įnešti indėlį į bendrą komandos žaidimą?

– Asmeniškai aš nežaidžiau prastai. Ir pati komanda pasirodė išties gerai – į pabaigą galiausiai atrado savo žaidimą, pradėjome rinkti taškus. Apmaudu tik dėl požiūrio, kurį matėme iš klubo vadovybės, – jis galiausiai atsispindi ir toje padėtyje, kurioje klubas atsidūrė. Galiausiai finansinių įsipareigojimų nevykdymas atsiliepė ir komandai – tai buvo matyti poroje pastarųjų rungtynių. Todėl, mano manymu, sezoną galima vertinti dvipusiškai.

– Taigi, dabar faktiškai esate laisvas – ką žadate veikti toliau, kur link krypsta jūsų karjera klubų futbole?

– Dabar reikia ieškoti komandos, tačiau, kaip žinia, beveik visur atostogos. Taigi, šiuo metu iš tikrųjų esu laisvas (šypsosi).

– Galbūt jau esate gavęs konkrečių pasiūlymų?

– Keletas yra, tačiau su visais klubais, kurie galėtų pasiūlyti ką nors konkretaus, dar tik kalbamės. Viskas paaiškės vėliau, nes yra ir tokių lygų, kai sezonai dar nepasibaigę. Kai kurių komandų komplektavimo procesas dar tik įsibėgėja, tad reikia tiesiog truputį palaukti. Išlaukus tam tikrą laiką, variantai bus konkretūs ir liks tik priimti sprendimą.

– Pereikime prie artėjančių Lietuvos rinktinės rungtynių. Jau esate dalyvavę dviejose treniruotėse, kokios nuotaikos komandoje juntamos?

– Nuotaikos geros, kovingos – rinktinė susirinko tam, kad pasiektų teigiamą rezultatą, ir visi einame link to – dirbame, stengiamės. Kai kas dar visai neseniai pabaigė sezonus klubuose ir suvokia, kad štai – liko paskutinės, itin svarbios, rungtynės ir tada jau bus galima iš tikrųjų pailsėti.

– Kaip vertinate rinktinės sudėtį prieš artimiausias rungtynes? Ar vyrai pajėgūs parodyti kovingą dvasią ir pasiekti tą teigiamą rezultatą?

– Pakovoti mūsų rinktinės žaidėjai sugeba visada, taigi, manau, kad tai padaryti jie sugebės ir dabar. Žinoma, lyderių trūksta, tačiau bus matyti. Teks žaisti kitiems ir tie, kas išeis į aikštę, manau, atiduos save šimtu procentų.

– Iš tiesų Darvydas Šernas ir Deividas Šemberas iš artimiausių rinktinės rungtynių diskvalifikuoti, Marius Žaliūkas ir Žydrūnas Karčemarskas gydosi traumas, rungtynėse nepamatysime ir Tomo Danilevičiaus. Ko, jūsų manymu, labiausiai trūksta iš tų žaidėjų, kurie penktadienį negalės pasirodyti aikštėje?

– Nežinau, tai labiau turėtų vertinti treneris – jis geriau pažįsta komandą, labiau ją jaučia. Mano manymu, trūksta jų visų.

– Su beveik tos pačios sudėties Graikijos rinktine Lietuvos komanda jau žaidė išvykos rungtynes rugsėjį. Ar manote, kad per tą akistatą mūsų vyrams pasisekė pakankamai pažinti varžovus?

– Praeitas rungtynes, be abejo, analizuojame (V.Lukša rugsėjo rungtynėse su graikais nedalyvavo – red. past.), bandome iš naujo įvertinti tiek savo, tiek priešininkų ekipos žaidimą – manau, kad viską išanalizuosime pakankamai gerai. O artėjančio žaidimo taktiką nustatys pats treneris.

– Atsigręžiant į rugsėjį vykusias rungtynes, ar yra ko pasimokyti?

– Pasimokyti visada yra ko – ypač kai rezultatas neigiamas.

– Treneris užsibrėžė labai aiškų tikslą – laimėti šias rungtynes ir pasiimti tuos tris taškus. Ar komanda, turint omenyje konkretų rezultatą, nusiteikusi taip pat optimistiškai?

– Be abejo. Dėl ko gi rinktis į rinktinę, jeigu ne dėl teigiamo rezultato? Stengsimės atiduoti save ir laimėti šias rungtynes.

– Ar manote, kad pergalę iškovoti padės ir namų sienos?

– Tikėkimės. Juk ateis daug žiūrovų, jie mus palaikys ir padės mums.

– Treneris pusiau juokais užsiminė, kad vienas pagrindinių mūsų pranašumų būnant aikštės šeimininkais – dirbtinė LFF stadiono aikštės danga. Ar ir tai bus namų sienų pliusas?

– Koks čia pliusas? Nei jiems, nei mums tai joks pliusas...

– Tačiau aukšto kalibro svečiai iš Pietų juk mažiau pratę prie žaidimo ant tokios dangos?

– Vis tiek ir mūsų žaidėjai vasarą žaidžia ant natūralios vejos. Ir dirbtinės dangos stadionų net čia nėra daug. Kai abi komandos atsidurs ant tos pačios sintetinės žolės, visi turėsime vienodas sąlygas. Ir, mano manymu, nereikia žiūrėti į tai, kokioje aikštėje žaidžiame, – reikia tiesiog išeiti ir žaisti.

– Graikų rinktinėje daug pavojingų progų sukuria ir varžovus paprakaituoti verčia nemažai individualų stilių turinčių žaidėjų – ar esate numatę konkrečius svečių ekipos narius, į kuriuos rungtynėse reikėtų kreipti daugiausia dėmesio?

– Iš tikrųjų nežinau, visi priešininkų komandos žaidėjai yra aukšto lygio: bet kuris gali iššauti ir sukurti ką nors rimto – sunkaus, individualaus. Todėl mes turime žaisti stiprų komandinį žaidimą ir nesilaikyti pavieniui – gal būtent tada mums ir pasiseks laimėti šias rungtynes.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų