Pereiti į pagrindinį turinį

V.Garastas: J.Kazlauskas kitais metais Lietuvos rinktinės netreniruos

Sąlygos: LKF prezidentas V.Garastas teigė, kad Lietuvos rinktinės aprūpinimas rengiantis Europos čempionato finalo turnyrui buvo be priekaištų.
Sąlygos: LKF prezidentas V.Garastas teigė, kad Lietuvos rinktinės aprūpinimas rengiantis Europos čempionato finalo turnyrui buvo be priekaištų. / Tomo Raginos nuotr.

Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) prezidentas Vladas Garastas neabejoja: Jonas Kazlauskas – puikus treneris, tačiau bent kitais metais jis Lietuvos rinktinės netreniruos.

V.Garastas siūlo neskubėti ieškoti naujo trenerio ir teigia, kad dabar svarbiausia – pasirūpinti vardiniu bilietu į 2010 m. pasaulio čempionatą Turkijoje.

– Prezidente, daug žmonių Lietuvoje mano, kad geriausias naujasis Lietuvos rinktinės treneris turėtų būti Jonas Kazlauskas. Ką jūs manote apie tai? – pasiteiravome LKF prezidento V.Garasto.

– Dėl Kazlausko kalbėjausi su FIBA-Europos prezidentu graiku Georgu Vassilokopoulosu. Jis sakė, kad Kazlauskas šiemet pasirašė su graikais dvejų metų sutartį. Ir po tokių gerų Graikijos rinktinės rezultatų Europos čempionate nėra vilties, kad jį paleis, man tai patvirtino pats G.Vassilokopoulos. Jis, beje, pats norėjo, kad graikus treniruotų lietuvis. Aš siūlau visiems neskubėti ieškant naujo Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės trenerio. Palaukime, pažiūrėkime, kaip vyks Eurolygos varžybos, kaip seksis mūsų treneriams, pavyzdžiui, "Žalgirio" treneriui Gintarui Krapikui. Iki tol LKF turės dar vieną didelį rūpestį – pasirūpinti, kad Lietuva gautų vardinį kelialapį į kitų metų pasaulio čempionatą Turkijoje.

– Kokios mūsų galimybės gauti vardinį kvietimą?

– Mes atitinkame visus kriterijus, išskyrus vieną – nesame turtingi. Tačiau tuo, kad Lietuva dalyvautų, labai suinteresuoti ir patys turkai, nes jie žino, kad į pasaulio čempionatą atvyktų ir keli tūkstančiai lietuvių sirgalių. Ir mums labai reikia pasaulio čempionato, jau turime kvietimų dalyvauti draugiškuose turnyruose kitą vasarą. Žinote, šeštas jausmas man sako, kad turime būti pakviesti, bet bijau kalbėti, kad netektų nusivilti. Kurioms trims Europos valstybėms atiteks vardiniai kvietimai į pasaulio čempionatą, paaiškės gruodžio 13 d. FIBA posėdyje. Viena rimta pretendentė gauti vardinį kvietimą jau yra – Rusija. Tarp kitų kandidatų, be Lietuvos, minimi italai ir vokiečiai. Tačiau turime daug draugų kitų šalių federacijose, kurios yra gana įtakingos, ir tikimės jų paramos. Šiuo metu jau kalbamės su pasaulinės FIBA organizacijos generaliniu sekretoriumi Patricku Baumannu.

– Ar radote atsakymą, kas nutiko Lietuvos rinktinei Europos čempionate?

– Radau, bet nenoriu plėstis... Trumpai pasakysiu. Pagrindinis trenerių darbas – sustyguoti žaidimą. Man trūko greito puolimo, taktikos įvairumo, kitokios sudėties. Buvo prastas techninis žaidėjų parengtumas, tai jau yra mokomojo treniruočių proceso reikalas. Viskas susidėjo ir turime tokį rezultatą. Reikia keisti metodiką. Mane labiausiai nervino, kai šešerias rungtynes mačiau vykstant tą patį – viršuje aukštas žaidėjas stato užtvarą mažam. Ir tas eina, ir eina... Varžovų komanda, matydama tokį žaidimą, po kauliuką išnarsto, ir tu nesusikursi jokių patogių situacijų mesti. Bet aš nekaltinu tik vyriausiojo trenerio – juk buvo penki treneriai, jie turėjo galvoti ir tartis visi.

– Tad jus nuvylė trenerių darbas?

– Pasakysiu taip: mes labai aukštai iškėlėme kartelę, visada turime kovoti tik dėl medalių ir dėl to treneriams velniškai sunku dirbti. Per nepriklausomybės laikotarpį jau pasikeitė keturi rinktinės treneriai ir, jeigu viskas taip ir toliau eis, greitai pritrūksime trenerių. Visi bijos.

– Ar įžvelgiate federacijos kaltės dėl Lietuvos krepšininkų nesėkmės?

– Žinau viena: nė vienas Krepšinio federacijos darbuotojas neturi treniruoti Lietuvos rinktinės. Mūsų užduotis yra aprūpinti nacionalinę komandą ir sudaryti jai geras sąlygas. Klauskite, ko norite, – šiemet Lietuvos rinktinei trūko gal tik gulbės pieno. Vyriausybė federacijai šiemet finansavimą sumažino dviem milijonais litų. Pusę lėšų dėl vyrų komandos atėmėme iš jaunimo rinktinių. Vyrų rinktinei 70 proc. lėšų surinkome iš rėmėjų. Vaikščiojau asmeniškai ir dirbau, kad vyrų rinktinei nieko netrūktų, bet negalėjau už Butautą keitimų daryti. Neturiu teisės kištis į trenerių darbą. Nors dėl sudėties kalbėjau su jais. Tad nesijaučiu kaltas. Labai daug pastangų įdėjau, kad rinktinei nieko netrūktų. Su "PKN Orlen" dirbau pusantrų metų, kad gaučiau rinktinei milijoną litų. Kitas nebūtų gavęs.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų