Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuviai pervažiavo bedančius belgų liūtus

2013-09-13 12:00

Lietuvos rinktinė praktiškai užsitikrino vietą Europos čempionato ketvirtfinalyje. Antrose E grupes rungtynėse Jono Kazlausko auklėtiniai 86:67 užtikrintai nugalėjo Belgijos rinktinę.

Į nokdauną mūsiškiai belgus pasiuntė antrajame kėlinyje, kurį laimėjo 17 taškų skirtumu. Vienu metu lietuvių pranašumas buvo išaugęs net iki 34 taškų.

Visgi paskutiniajame ketvirtyje baltai neišlaikė koncetracijos ir per jį belgams į savo krepšį leido įmesti net 32 taškus.

Statistika

Lietuva: D. Motiejūnas 13, M. Kuzminskas ir J. Valančiūnas po 12, J. Mačiulis 9, T. Delininkaitis ir R. Seibutis po 8, L. Kleiza 7, R. Javtokas ir D. Lavrinovičius po 5, M. Kalnietis 3, M. Pocius 2, K. Lavrinovičius 2.

Belgija: J. Tabu 15, A. Hervelle 10, C. Beghinas 8, S. Massotas 7, Y. Driesenas 7.

Paskutiniasias antrojo etapo rungtynes lietuviai žais sekmadienį 18.45 val. su Ukrainos rinktine.

Rungtynių eiga

I kėlinys. Lietuvos rinktinės startinis penketas: Mantas Kalnietis, Renaldas Seibutis, Jonas Mačiulis, Linas Kleiza ir Darjušas Lavrinovičius.

Taškų sąskaitą pirmi tritaškiu metimu atidaro belgai -  iš toli pataiko A. Hervelle. J. Mačiulis atsako 1 taikliu baudos metimu iš 2. W. Mukubu tai sėkmingai padaro abu kartus. J. Mačiulis baudžiamas antraja asmenine pražanga.

Pirmą kartą "iš žaidimo" lietuvių gretose pasižymi R. Seibutis. L. Kleizos dvitaškis rezultatą išlygina - 5:5 (6 min). S. V. Rossomas ir D. Lavrinovičius taip pat apsikeičia taikliais dvitaškiais. R. Seibutis pataiko užmindamas ant tritaškio linijos.

Po atkovoto kamuolio savo taškus pelno ir aikštėje pasirodęs M. Kuzminskas. K. Begino baudos metimai vėl išveda į priekį belgus. J. Valančiūną jo oponentas stabdo kietai ir šiam prakerta galvą. R. Javtokas prameta abu baudos metimus. Iš toli pataiko D. Motiejūnas. Po 10 minučių rezultatu 18:12 pirmauja lietuviai.

II kėlinys.  Gražus M. Pociaus reidas. T. Delininkaitis pataiko iš toli. Du J. Valančiūno taškai. M. Kuzminskas deda iš viršaus ir lietuviai jau pirmauja 13 taškų skirtumu. J. Valančiūnas niršta dėl dar vienos jam  užfiksuotos pražangos. Big V pelno 8 savo tašką.

Belgai nesnaudžia - pelno 5 taškus. J. Valančiūnas toliau dominuoja po varžovų krepšiais. Po M. Kalniečio perdavimo M. Kuzminskas dar kartą pasžymi dėjimu. L. Kleiza didina mūsiškių pranašumą iki 23 taškų.  Po dviejų kėlinių lietuviai pirmauja - 44:21.

Iki didžiosios pertraukos rezultatyviausiai lietuvių gretose rungtyniavo J. Valančiūnas, kuris pelnė 12 taškų. M. Kuzminskas pridėjo 10, L. Kleiza - 7.

III kėlinys. D. Motiejūnas ketvirtį pradeda galingu dėjimu. D. Lavrinovičius pelno 2 taškus. Belgai smeigia tritaškį. D-Mo pasižymi dvejais taškais su pražanga. Iš toli pataiko ir M. Kalnietis - 55:27. Donatas perima kamuolį ir sudrebina krepšį dar vienu dėjimu. 

D. Lavrinovičius pataiko iš toli, J. Mačiulis pataiko abu baudos metimus. S. V. Rossomas smeigia retą tritaškį belgų žaidime. T. Delininkaitis sumeta abu baudos metimus. Po trijų kėlinių lietuviai pirmauja rezultatu 69:35.

IV kėlinys. J. Tabu sėkmingai atakuoja iš toli.  Tuo pačiu atsako ir T. Delininkaitis. Skirtumas iš 34 aptirpsta iki 28 taškų. R. Javtokas pataiko "kabliu". Belgai pelno 5 taškus be atsako. Du lengvi M. Kuzminsko taškai. 

Per likusias minutes belgai sugebėjo kiek sušvelninti didžiulę lietuvių persvarą. Galutinis rezultatas -  86:67.

Situacija prieš rungtynes

Viltys. Po itin sudėtingo grupės etapo neretas jau buvo benurašąs Lietuvos rinktinę. Tačiau ši užtikrintai nugalėdama prancūzus susigrąžino pasitikėjimą savo jėgomis ir gerbėjų simpatijas. Po šių rungtynių vyriausiasis treneris Jonas Kazlauskas pareiškė, kad jo auklėtiniai pagaliau tapo tikra komandą, kurią jis taip sunkiai lipdė dar nuo prabėgusios vasaros vidurio. „Duok Dieve, kad tokia komanda ir išliktume“, - vylėsi treneris.

Ūpas. Jis po paskutiniųjų rungtynių yra žymiai didesnis. Žaidime atsirado daugiau laisvumo, improvizacijos, kūrybinės minties. Skeptikai teigia, kad pagerėjęs mūsų žaidimas tėra kaip niekad silpnų prancūzų nuopelnas. Kaip yra iš tiesų? Viena yra aišku – pastarosios rungtynės buvo puiki proga užbraukti brūkšnį ir viską pradėti iš naujo – su naujomis viltimis ir tikslais. Belieka tikėtis, kad šiandieninį varžovą lietuviai įvertins deramai.

Svarba.  Pergalės atveju lietuviai galutinai užsitikrintų kelialapį į ketvirtfinalį ir aukštesnę vietą grupėje nei ketvirta. Lengvo mūšio tikėtis neverta – grupės etape belgai nugalėjo Vokietijos ir Didžiosios Britanijos rinktines, o trečiadienį tik po atkaklios kovos turėjo pripažinti serbų pranašumą. Kol kas neverta spėlioti, su kuo kovosime dėl patekimo į pusfinalį, tačiau potencialūs varžovai lengvo gyvenimo tikrai nežada – graikai, kroatai, ispanai arba italai.

Specifika. Belgijos rinktinę daugelis kalbintų lietuvių krepšininkų apibūdina kaip savotišką krepšinį žaidžiančią komandą. Su šia rinktine mūsiškiai jėgas išbandė du kartus, kai J. Kazlausko auklėtiniai dar tik buvo bepradedą kontrolinių rungtynių ciklą. „Daugelis iš mūsų juokėsi, kai žaidėme su belgais, o dabar jie pateko į antrąjį etapą“,  - kalbėjo Linas Kleiza. Varžovai neturi aiškiai išreikšto lyderio, o jų stipriausios pusės – tolimi metimai ir protingas žaidimas. Net 6 belgų rinktinės nariai vidutiniškai renka po daugiau nei 7 taškus, todėl susikoncentruoti ties vieno varžovo gynyba nėra prasmės.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų