Pereiti į pagrindinį turinį

Atsisveikinimui su 2016-aisiais žada medalius

2016-12-10 09:00

Šiandien į Turkiją išvykstanti jaunių (iki 18 metų) vaikinų rinktinė nori skambiai užbaigti Lietuvos krepšinio metus. Rimanto Grigo vadovaujamus krepšininkus nuo Europos čempionato medalių skiria šeši barjerai, juos reikės įveikti per rekordiškai trumpą laiką.

Aštuoniolikmečių Europos čempionatas turėjo būti surengtas liepos 30 – rugpjūčio 7 d. Turkijoje, tačiau dėl tąkart nestabilios politinės padėties šalyje buvo atidėtas ir vyks gruodžio 16–22 d.

Lietuvos rinktinė C grupėje išmėgins jėgas su latviais (16 d.), bosniais (17 d.) ir bendraamžiais iš Izraelio (18 d.).

Pakeitus varžybų formatą, 1–2 vietas grupėje užėmusios komandos iškart pateks į ketvirtfinalį, o C grupės ekipos susitiks su varžovais iš D grupės, kurioje varžysis Prancūzijos, Serbijos, Slovėnijos ir Rusijos jaunieji krepšininkai.

A grupėje žais kroatai, italai, ispanai ir švedai, B – suomiai, vokiečiai, graikai ir turkai.

1–5 vietas užėmusios rinktinės užsitikrins teisę kitąmet dalyvauti Egipte vyksiančiame pasaulio čempionate.

"Nuotaika labai gera, darbinė. Kovosime už Lietuvą ir stengsimės iš visų jėgų. Aš klube daug nežaidžiu, bet dirbu individualiai, plušu per treniruotes, tad ir mano sportinė forma, manau, nebloga", – vakar po treniruotės Kaune sakė vienintelis Eurolygos kovų ragavęs jaunių ekipos žaidėjas, Vitorijos "Baskonia" klubo legionierius Tadas Sedekerskis.

"Tikimės kautis dėl aukščiausių vietų, nors ir trūksta kelių žaidėjų. Va, Tadas netikėtai atvažiavo ir mums tai – solidus papildymas. Manau, tikrai galime kovoti dėl prizinių vietų. Didžiausias iššūkis – susižaidimas, nes atvažiavome iš klubų, kur visai kiti deriniai. Vis dėlto dar prisimename, ką veikėme per rinktinės treniruočių stovyklą praėjusią vasarą, bandysime rasti kalbą ir su naujokais", – aiškino "Brose Bamberg" ekipos puolėjas Arnas Kulboka.

– Treneri, kaip sekasi ruoštis Europos čempionatui? – pasiteiravome R.Grigo.

– Viskas pagal planą. Jį derinome prie žaidėjų grafiko. Blogai, kad negalime, kai pageidaujame, sukviesti visus reikalingus krepšininkus, esame priversti derintis prie klubų interesų. Repeticijoms laiko turime nedaug, bet jo turi užtekti. Norėdami kuo daugiau išmokti, rengiame ilgesnes treniruotes, neretai ir po 2,5 val.

– Europos čempionatas – įpusėjus krepšinio sezonui. Ar spėsite žaidėjus sustiprinti fiziškai?

– Gerinti fizinę formą neturime laiko. Tikimės, kad jie jau kažkiek pasirengę ir fizine, ir žaidybine prasmėmis. Tiesa, vaikinams reikės prisitaikyti prie kitokio stiliaus nei klubuose, nes rinktinė turės savitą ir puolimo, ir gynybos taktiką.

– Kas jums kelia didžiausią nerimą?

– Šiandien mes negalėjome pasikviesti dviejų pagrindinių vidurio puolėjų. Tai blogai. Tačiau atvyko T.Sedekerskis. Iš jo nemažai tikimės. Juo labiau kad vaikinas pats veržėsi į rinktinę, nori jai atstovauti. Esame labai dėkingi ir jam, ir A.Kulbokai. Be jų noro visus komplektavimo klausimus būtų buvę kur kas sudėtingiau išspręsti.

– Prieš kelis mėnesius buvo didelė tikimybė, kad T.Sedekerskio rinktinėje nematysime. Kaip vis dėlto pavyko įtikinti Vitorijos klubą pakeisti savo nuostatas?

– Didelį darbą atliko mūsų krepšinio federacija. Ji nuolat bendravo su klubais, įtikinėjo juos, kol galiausiai pasiekė savo.

– Kuo skirsis komanda, su kuria dirbote vasarą, ir kurią pavyko suburti dabar?

– Skirsis radikaliai. Tada rinktinėje buvo daug aukštaūgių, dabar – daugiau "mažiukų". Teks žaidimą grįsti tolimais metimais, prasiveržimais. Bus daugiau greičio, judesio, improvizacijos, aktyvesnės gynybos.

– Ar, neskaitant aukštaūgių, rinktinė į Turkiją vyks optimalios sudėties?

– Apmaudu, bet pastaruoju momentu praradome Aistį Pilauską. Jis turėjo būti mūsų pagrindinis įžaidėjas. Vilnietis prieš pat treniruočių stovyklą per varžybas susižeidė raiščius. Jį turėtų pakeisti Arnas Velička. Arnas prie mūsų prisijungs jau Turkijoje, tad jam laiko pritapti prie rinktinės beveik nebus. Vis dėlto šis vaikinas atstovauja aukšto lygio klubui ("Barcelona" dublerių komandai – aut. past.), turi sukaupęs nemenkos patirties.

– Ar surinkote pakankamai informacijos apie būsimus varžovus?

– Bosniai surinko ambicingą komandą. Latviai – buvę Europos šešiolikmečių čempionai. Izraelio ekipa labai kibiai ginasi. Bendravau su Rusijos rinktinės atstovais, kurie su Izraelio krepšininkais susidūrė viename turnyrų. Rusai sakė, kad net jų puikiai sukomplektuotai komandai teko rimtai pavargti, kol palaužė varžovus.

– Rinktinės pagrindą sudaro Nacionalinės krepšinio lygos (NKL) žaidėjai. Kaip vertinate šios lygos reikšmę rengiant Lietuvos krepšinio ateitį?

– Kiekvienam klubui linkėčiau turėti savo jaunimo komandą NKL pirmenybėse. Tai stiprus, gerai organizuotas čempionatas, kuriame mūsų jaunimas turi visas galimybes grūdintis ir ruoštis vyrų krepšiniui. Žinant, kad lietuviai bręsta vėliau, dauguma jų, sulaukusių aštuoniolikos, dar nepatenka į vyrų komandas, tad kaip tik NKL ekipose jie ir subręsta. Kitais atvejais perspektyvūs jaunuoliai tiesiog baigtų sportinę karjerą ir nueitų kitais keliais.

– Europos čempionatas truks rekordiškai trumpai – vos savaitę. Ką manote apie neįprastą varžybų sistemą?

– Ne mes tokį formatą parinkome. Šį kartą situacija sudėtingesnė, nes iš grupės toliau kovą dėl medalių tęs tik dvi komandos, o ne trys, kaip buvo anksčiau.

– Kokius tikslus Turkijoje kelsite rinktinei?

– Pačius aukščiausius. Norime kopti kuo aukščiau. Šiemet yra puikių pavyzdžių iš kitų amžiaus grupių rinktinių, daug kas grįžo su medaliais. Stengsimės nenuvilti ir mes.

Jaunių rinktinė

Gynėjai: Arnas Velička (ūgis 192 cm, "Barcelona", Ispanija), Karolis Giedraitis (193 cm, Vilniaus "Perlas"), Lukas Uleckas (185 cm) ir Ignas Sargiūnas (193 cm, abu – Kauno "Žalgiris-2"), Tadas Pažėra (191 cm, "Šiauliai").

Puolėjai: Arnoldas Kulboka (205 cm, "Brose Bamberg", Vokietija), Tautvydas Kazimieras Vyšniauskas (198 cm, Vilniaus KM), Einaras Tubutis (209 cm, Vilniaus VKC), Džiugas Slavinskas (203 cm, Klaipėdos "Nafta-Uni-Akvaservis"), Lukas Vabalevičius (200 cm, Marijampolės "Sūduva-Mantinga"), Justinas Marcinkevičius (202 cm, Kauno technologijos universitetas), Grantas Vasiliauskas (203 cm), Gytis Masiulis (204 cm) ir Matas Jogėla (198 cm, visi trys – "Žalgiris-2), Tadas Sedekerskis (200 cm, Vitorijos "Baskonia", Ispanija).

Vidurio puolėjas: Gytis Neimantas (203 cm, Šiaulių krepšinio akademija "Saulė").

Vyriausiasis treneris Rimantas Grigas, treneriai Rolandas Rakutis ir Giedrius Žibėnas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų