Pereiti į pagrindinį turinį

Didžiulis skandalas Rusijos krepšinyje: pakvipo korupcija (audio įrašai)

2013-08-08 08:35 diena.lt inf.

Rusijos krepšinį sukrėtė dar vienas skandalas, šios šalies žiniasklaidoje jau pramintas „Basketgeitu“. Panašu, kad Maskvos CSKA klubo prezidentas Andrejus Vatutinas į aferą bandė įtraukti šalies krepšinio federacijos garbės prezidentą Sergejų Černovą ir siekė daryti įtaką naujos federacijos vadovės rinkimams.

Užvakar interneto svetainėje youtube.com buvo patalpinti didžiulio atgarsio sulaukę telefoninių pokalbių įrašai. Juose puikiai atskiriami du balsai, kurie yra itin panašūs į Vatutino ir Černovo.

Galima spręsti, kad pokalbiai tarp pašnekovų vyko likus kelioms dienoms iki rinkimų, kuriuose prieštaringai vertinama Julija Anikejeva nugalėjo buvusią šalies moterų krepšinio žvaigždę Svetlaną Abrosimovą.

Abu akivaizdžiai gerai pažįstami ir bendrų interesų kadaise turėję veikėjai vienas kitą vadina „Andrejumi“, „Andriuša“ ir „Sergejumi Viktorovičiumi“, „Viktoričiumi“.  Pirmasis abonentas (Vatutinas) antrąjį (Černovą) primygtinai mėgina įtikinti priešrinkiminę situaciją „pasukti“ Abrosimovos naudai.

Nors ilgame įraše dažniau skamba antrojo abonento balsas, akivaizdu, jog pokalbio iniciatorius yra pirmasis. Štai, ką jis dėsto:

– kažkokiu būdu siūlo palikti „Viktoričių“ krepšinio sistemoje, jeigu „Viktoričius“ padės „vienoje situacijoje“ (iš tolimesnio pokalbio galima spręsti, jog kalba sukasi apie prezidentės rinkimus);

– duoda garbės žodį, kad „Viktoričius“ gaus tam tikrą „pensiją“ arba tam tikrus „finansus“;

– įkalbinėja „Viktoričių“ asmeniškai susitikti su kažkokiu „Miša“ (žiniasklaidoje spėliojama, kad tai oligarchas Michailas Prochorovas), kuris suteiks „papildomų garantijų“;

– kaltina „Viktoričių“, jog po to, „kai mes su jumis susitarėme dėl patraukimo“ (gali būti, jog omenyje turimas buvusio Rusijos krepšinio federacijos prezidento Aleksandro Krasnenkovo atsistatydinimas), „Viktoričius“ pasirinko Anikejevą ir „ėmė visur ją kišti“, nepasitaręs su „Andrejumi“;

– prašo „Viktoričiaus“ paskambinti „draugams“ iš regionų; kuomet „Viktoričius“ atsisako, užsimena apie kažkokį „Mutko draudimą“, žada „pakeisti Rusijos sporto ministro Mutko poziciją“ ir kalba, kad tai – „ne problema“;

– kuomet „Viktoričius“ atsisako skambinti, Vatutinas prašo bent jau informuoti, kokie šalies regionai balsuos už Anikejevą, kalba, kad „Ivanovas (turbūt VTB Vieningosios lygos vadovas) – už Anikejevą“ ir itin atkakliai įkalbinėja susitikti su „Miša“;

– kuomet „Viktoričius“ galutinai atsisako susitikti su mįslinguoju „Miša“, Vatutinas tvirtina, jog „Viktoričius“ dar prisimins apie šį pokalbį ir „pasigailės“.

Tirti garso įrašo autentiškumo kompetentingiems ekspertams gali ir netekti. Tiek ilgais atsikalbinėjimais ir išvedžiojimais už nosies pašnekovą vedžiojęs Černovas, tiek nieko nepešęs Vatutinas jau prisipažino, jog youtube.com patalpinti judviejų pokalbiai.

„Taip, pokalbiai buvo, ir aš tikrai šnekėjau su Vatutinu, – pareiškė Černovas. – Buvo pasiūlymai, jog aš daryčiau įtaką ir kreipčiau žmonių nuomonę kita linkme – balsuoti už Abrosimovą. Tačiau aš atsisakiau, tokiuose dalykuose dalyvauti neketinau ir neketinu”.

Vatutinas į Rusijos žiniasklaidą kreipėsi CSKA klubo vardu išplatintu pranešimu.

„Nežinojau, kad Černovas įrašinėja savo pašnekesius. Daugiau su juo nebesikalbėsiu, tegul visa ši istorija gula ant jo sąžinės. Viešai paskelbtas įrašas – geriausia charakteristika jam ir jo darbo metodams“, – pranešime cituojamas Vatutinas.

Sudėtingų dviejų įtakingų Rusijos krepšinio veikėjų pokalbių galite pasiklausyti vaizdo priede.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų