Pereiti į pagrindinį turinį

Savižudybių skaičius Lietuvoje mažėja: ryškūs pokyčiai matomi tarp jaunimo

2024-09-10 14:46

Minint tarptautinę Pasaulinę savižudybių prevencijos dieną, parlamentaras, vaikų ir paauglių psichologas Linas Slušnys sako, kad savižudybių skaičius Lietuvoje mažėja. Jo teigimu, ryškūs pokyčiai matomi tarp jaunimo, kuris vis rečiau ryžtasi mirtinai susižaloti.

Shutterstock nuotr.

„Šiandien mes turime stipriai pasikeitusią situaciją į gerąją pusę ir bendras savižudybių skaičius tikrai mažėja. Labai stipriai mažėja savižudybių skaičius tarp jaunų žmonių ir tai mane labai džiugina. Tai rodo, kad ilgalaikis užsispyręs darbas prevencijos srityje duoda savo vaisių“, – antradienį teigė L. Slušnys.

Vis dėlto parlamentaras pažymėjo, kad savižudybių problema gana opi išlieka vyresnio amžiaus asmenų grupėje. Jo teigimu, vyresnio amžiaus žmonės vis dar vengia kreiptis pagalbos į specialistus.

„Turime bėdą ir tikrai didelę vyresnių negu 60 metų amžiaus asmenų grupėje. Tai yra tie asmenys, kurie žudosi dažniausiai. Jauniems žmonėms kreiptis į psicho sveikatos specialistą nėra praktiškai jokių problemų šiais laikais, jie labai drąsiai tą daro. Mano kartos ir vyresni asmenys, pasiūlius tokią paslaugą, gana ironiškai nusišypso, tas stigmos variantas labai gajus, pasakoma – „aš ne psichinis ligonis, aš nesuprantu, kodėl čia turiu būti“. Ir toje vietoje istorija ir baigiasi. Jie nesikreipia, neieško“, – atkreipė dėmesį L. Slušnys.

Jo teigimu, būtina padėti tokiems žmonėms suprasti, kad jie gali ir turi, kur kreiptis pagalbos, ištikus sunkioms gyvenimo situacijoms.

„Šitą mes turėsim pakeisti, tikiuosi, kad nereikės pakeisti užaugant kartai, kas būna kartais, kad viena karta turi nuaugti, ir tada jau jie galės tą pagalbą gauti“, – pridūrė jis.

Per 20 metų savižudybių skaičius sumažėjo beveik tris kartus

Anot Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Psichikos sveikatos skyriaus vedėjo Igno Rubiko, yra labai svarbu pastebėti žmones, kurie galvoja apie savižudybę, bei mokėti su jais užmegzti ryšį.

Šiuo tikslu Lietuvoje vyksta įvairūs mokymai. Pranešama, kad praėjusiais metais daugiau nei 4 tūkst. žmonių buvo apmokyti, kaip atpažinti grėsmę, užmegzti ryšį bei nukreipti kenčiantį asmenį pagalbos.

I. Rubikas pažymi, kad Lietuvoje taip pat plečiamas ir kitų prevencinių priemonių tinklas: organizuojamos konsultacijos, terapiniai užsiėmimai.

„Nuo šių metų smarkiai plečiasi ASSIP terapijos prieinamumas. Tai yra keturių konsultacijų ciklas, kuris yra sukurtas tarptautinių mokslininkų, Lietuvoje adaptuojamas, ir jisai padeda sumažinti pakartotinio mėginimo žudytis grėsmę“, – aiškino ekspertas.

Anot jo, šiai programai yra skirtas nemenkas finansavimas, o mokymus yra baigę daugiau nei dešimt terapeutų visoje Lietuvoje.

Tikimasi, kad iki 2030 metų pavyks pasiekti Europos Sąjungos (ES) savižudybių skaičiaus vidurkį – 13 asmenų 100 tūkst. gyventojų.

„Šiuo metu tai yra 19,6, praėjusių metų statistika. Dar yra, kur siekti, bet <...> nuo 46 asmenų iki 19, tai yra tikrai labai didelis pokytis, kurį mum pavyko pasiekti per paskutinius 20 su trupučiu metų“, – kalbėjo I. Rubikas.

Pranešama, kad šiais metais Lietuvoje dirbti pradeda savižudybių prevencijos koordinatoriais. Jų paslaugos bus teikiamos 20 šalies savivaldybių.

PAGALBOS TELEFONAI
Psichologinės pagalbos tarnyba Telefono numeris Darbo laikas
Jaunimo linija Budi savanoriai konsultantai 8 800 28888 I-VII, visą parą
Vaikų linija Budi savanoriai konsultantai, profesionalai 116 111 I-VII, 11:00 - 23:00
Linija Doverija (rusų kalba paaugliams ir jaunimui) Emocinę paramą teikia: savanoriai moksleiviai 8 800 77277 II–VI, 16.00 - 20.00
Pagalbos moterims linija Pagalbą teikia: savanoriai ir psichikos sveikatos profesionalai 8 800 66366 I-VII, visą parą
Vilties linija Pagalbą teikia: savanoriai ir psichikos sveikatos specialistai 116 123 I-VII, visą parą
Krizių įveikimo centras Konsultacijos teikiamos per Skype arba atvykus į Krizių įveikimo centrą (Antakalnio g. 97, Vilnius, http://www.krizesiveikimas.lt) 8 640 51555 I-V 16.00–20.00, VI 12.00–16.00
Skambučiai visais šiais numeriais yra nemokami. Skambučius apmoka LR Socialinės apsaugos ir darbo ministerija
PAGALBA INTERNETU
„Vaikų linija“ Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.vaikulinija.lt Atsako per 36val.
„Jaunimo linija“ Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.jaunimolinija.lt/laiskai Atsako per 2 darbo dienas
„Vilties linija“ Rašyti svetainėje: http://paklausk.kpsc.lt/contact.php arba [email protected] Atsako per 3 darbo dienas
„Pagalbos moterims linija“ Rašyti el. paštu: [email protected] Atsako per 3 darbo dienas
Psichologinės konsultacijos Rašyti el. paštu: [email protected].Daugiau informacijos svetainėje: http://www.psyvirtual.lt Atsako per 2 darbo dienas
Pagalba nusižudžiusių artimiesiems Rašyti el. paštu: [email protected] Atsako per 2-3 darbo dienas
Papildoma informacija - www.klausau.lt

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų