Džiovintose kriaušėse – dvigubai daugiau sulfitų Pereiti į pagrindinį turinį

Džiovintose kriaušėse – dvigubai daugiau sulfitų

2013-11-29 14:24 diena.lt inf.
Džiovintose kriaušėse – dvigubai daugiau sulfitų
Džiovintose kriaušėse – dvigubai daugiau sulfitų / Shutterstock nuotr.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba gavo pranešimą iš Estijos dėl kinietiškose džiovintose kriaušėse nustatytų per didelių kiekių sulfitų.

Estijos kompetentinga institucija, kontroliuodama importuojamus maisto produktus, atliko laboratorinius tyrimus ir kinietiškų džiovintų kriaušių partijoje (Nr. 130417A-2) nustatė neleistinus sulfitų kiekius. Šių maisto priedų kriaušėse nustatyta 1 122 mg/kg, kai didžiausias leistinas kiekis džiovintuose vaisiuose – 600 mg/kg.

Pirminio tyrimo metu nustatyta, kad nesaugias džiovintas kriaušes iš Kinijos į Lietuvą importavo bendrovė „Tiekėjų gildija“. Į mūsų šalį buvo įvežtos 3 t šių produktų, iš jų 1,5 t buvo išvežta į Estiją, 1 t – į trečiąsias šalis (Rusiją, Baltarusiją ir Gruziją) ir 0,5 t išplatinta mūsų šalies rinkoje.

Vilniaus valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai tęsia tyrimą ir vykdo patikrinimą bendrovė „Tiekėjų gildija“. Nurodytos partijos nesaugias džiovintas kriaušes uždrausta realizuoti, tiekėjas įpareigotas surinkti jas iš rinkos.

RASFF sistemos duomenimis, šiais metais Europos Sąjungos valstybėse didesni nei leistini sulfitų kiekiai džiovintuose vaisiuose buvo nustatyti turkiškuose abrikosuose ir obuoliuose bei kinietiškose  morkose.

Sulfitai, kaip ir sieros dioksidas, yra maisto priedai E-220-228. Šios medžiagos slopina bakterijų augimą, apsaugo vaisius ir daržoves nuo parudavimo, tačiau jautresniems vartotojams gali sukelti alergines reakcijas, todėl produktų etiketėse turi būti nurodyta informacija – „konservantas sieros dioksidas SO2“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų