Europos maisto saugos tarnyba (EMST) nustatė rekomenduojamas energijos paros normas suaugusiesiems, kūdikiams ir vaikams, nėščioms ir žindančioms moterims.
Kaip teigia Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai, rekomenduojamos energijos paros normos leis įvertinti energijos poreikį įvairioms populiacijos grupėms visoje Europoje, padės plėtoti ir stebėti visuomenės sveikatai skirtas mitybos programas, taip pat ir su maisto produktais susijusias mitybos gaires.
EMST mokslinė nuomonė dėl rekomenduojamų energijos paros normų yra naujausia mokslinė informacija, nustatanti rekomenduojamas mitybos vertes, kurias Europos Komisijos prašymu nustatė Dietinių produktų, mitybos ir alergologijos grupės specialistai.
Tam tikro amžiaus ir lyties grupėje vidutinis energijos suvartojimas buvo paskaičiuotas atsižvelgiant į skirtingą fizinį aktyvumą ir optimalų kūno masės indeksą. Pavyzdžiui, buvo nustatytas energijos suvartojimas tam tikroms amžiaus grupėms, esant vidutiniam gyvenimo būdo aktyvumui.
Rekomenduojamos energijos paros normos buvo sudaromos atsižvelgiant į fizinį aktyvumą, skirtingą gyvenimo būdą ir darbo pobūdį (pavyzdžiui, sėdimas ar fizinis darbas, žmogus sportuoja ar užsiima kasdieniais namų ūkio darbais, įskaitant apsipirkimą ir maisto gaminimą).
Rekomenduojamos energijos paros normos
Amžius Energija Kcal/dieną
Mergaitės/berniukai
6 1500–1600
12 2000–2200
17 2300–2900
Moterys/vyrai
30–39 2000–2000
50–59 2000–2500
70–79 1800–2300
Nėščiųjų poreikiai
Nėščioms moterims, kurių kūno svoris padidėja 12 kg, energijos suvartojimas buvo skaičiuojamas atsižvelgiant į optimalius motinos ir vaisiaus organizmo poreikius. Buvo įvertinta, kad papildomos energijos kiekis, reikalingas nėštumo metu, yra 70 kcal per dieną pirmo trimestro metu bei atitinkamai 260 kcal per dieną ir 500 kcal per dieną antro ir trečio trimestro metu. Nustatyta, kad moterims, kurios savo kūdikius maitina pirmus šešis mėnesius išskirtinai tik savo pienu, papildomas vidutinis energijos poreikis yra 500 kcal per dieną.
Kūno masės indeksas
Žmogaus kūno svoris vertinamas pagal kūno masės indeksą, kuris apskaičiuojamas kūno svorį kilogramais padalijus iš metrais išreikšto ūgio rodiklio kvadrato.
Pvz., svoris – 58 kg, ūgis 170 cm, KMI ═58: (1,7x1,7) ═20,07
KMI < 18,5 – nepakankamas svoris
KMI 18,5-24,99 – normalus svoris
KMI 25-29,99 – nežymus antsvoris
KMI > 30 – nutukimas
Kada ir kiek valgyti?
Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai pažymi, kad racionaliausia, kai per pusryčius ir pietus žmogus gauna daugiau nei du trečdalius paros raciono kalorijų, o vakarienei – mažiau nei trečdalį.
Valgyti reikia 3 arba 4 kartus per dieną.
Maitinimosi laikas gali būti įvairus, tačiau rekomenduojama, kad tarp pusryčių, pietų ir vakarienės būtų 5–6 valandų tarpas.
Valgant tris kartus per pusryčius reikia gauti 30 proc. paros normos, maitinantis keturis – 25 proc. Per pietus rekomenduojama gauti atitinkamai 40–45 proc. ir 35 proc. Per pavakarius (priešpiečius) – 15 proc., vakarienė atitinkamai 25–30 proc. ir 25 proc.
Naujausi komentarai