Pereiti į pagrindinį turinį

Eismo saugumo situacija jau metus negerėja tik dėl sąmoningumo stokos?

2012-08-23 17:59
Eismo saugumo situacija jau metus negerėja tik dėl sąmoningumo stokos?
Eismo saugumo situacija jau metus negerėja tik dėl sąmoningumo stokos? / Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

Valdžios institucijų pastangos gerinti saugumą keliuose vis atsitrenkia į tuos pačius barjerus, kuriuos apibendrino vidaus reikalų ministras Artūras Melianas. Jis ištarė visose situacijose pravarčią frazę:„Situacija keliuose priklauso ir nuo mūsų pačių sąmoningumo“.

A. Melianas dalyvavo Valstybinės eismo saugumo komisijos posėdyje, kuriame skaitė pranešimą apie eismo saugumą šalies keliuose bei dalijosi pastebėjimais ką reikėtų daryti, kad ji dar labiau gerėtų.

Apžvelgdamas šių metų sausio – liepos mėnesių eismo įvykių statistiką, ministras pastebėjo, kad  eismo saugumo situacija šiuo laikotarpiu nedaug skiriasi nuo to paties praeitų metų laikotarpio. Per  7 šių metų mėnesius įvyko šiek tiek daugiau eismo įvykių ir juose sužalota šiek tiek daugiau žmonių, tačiau žuvusiųjų – mažiau.

Šių metų vasaros sezono metu pagrindinės avaringumo priežastys buvo nepasirinktas saugus greitis, neapdairus manevravimas, taip pat pastebėtas  nežymus eismo įvykių, kuriuose dalyvavo neblaivūs vairuotojai, skaičiaus didėjimas.

Ministro teigimu, per pastaruosius septynerius metus eismo saugumo situacija šalyje akivaizdžiai pagerėjo ir tai yra viena iš geriausių viešojo saugumo srities tendencijų: 2011 m., palyginti su 2005 m., eismo įvykių skaičius sumažėjo 51,1 proc., žuvusiųjų – 61,6 proc. o sužeistųjų – 53 proc. Tačiau toks ryškus progresas, kuris buvo juntamas 2008-2010 m. šalies keliuose, jau du metus nestebimas.

„Eismo saugumo užtikrinimas yra viena iš svarbiausių policijos bei Vidaus reikalų ministerijos darbo krypčių. Džiaugiuosi, kad ir kitos kompetentingos institucijos prisijungė bei skiria šiai eismo saugumo stiprinimui didelį dėmesį. Turime siekti, kad saugaus eismo situacija Lietuvoje atitiktų bent jau Europos Sąjungos vidurkį“, - kalbėdamas komisijos posėdyje pabrėžė ministras A. Melianas ir papasakojo istoriją iš savo apsilankymo Londone:„Lankantis Londono olimpinėse žaidynėse teko stebėti įdomią situaciją: vienos šalies ministrui atsisakius prisisegti saugos diržus automobilyje, vairuotojas tiesiog atsisakė jį vežti, primindamas saugumo keliuose taisykles. Jei tokį požiūrį pavyktų įskiepyti mūsų vairuotojams, neabejoju, kad situacija keliuose žymiai pagerėtų. Juk svarbiausia – mūsų pačių sąmoningumas ir noras būti saugiais“.

Valdžios atstovas priminė, jog šiuo tikslu jo vadovaujama ministerija dar visai neseniai įgyvendino keletą prevencinių iniciatyvų – saugaus eismo projektą-konkursą bei nemokamas mokymosi vairuoti aikšteles „Regitroje“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų