Pereiti į pagrindinį turinį

Ką pirkti pigiau: benziną ar saulės energiją?

2012-02-17 19:55
Ką pirkti pigiau: benziną ar saulės energiją?
Ką pirkti pigiau: benziną ar saulės energiją? / Shutterstock.com nuotr.

Ar kada susimąstėte apie savo jausmus pirmą kartą gyvenime persėdus nuo smardžiais dūmais besispjaudančio prie aplinkai draugiško, pakraunamo automobilio vairo?

Greičiausiai jaustumėtės pakylėtai ir džiugiai. Ar gali būti kitaip, kai pagaliau įsigyji šiuolaikinį, pažangiausių technologijų, naujutėlaitį automobilį.

Na, o atslūgus pirmajam virpuliukui, galima pagalvoti ir “plačiau” – apie visuotiną atsakomybę, gamtos tausojimą ir viso to kainą.

Apie tai pagalvojo ir “Mini E” vairuotojas Peder Norby, ušsidegęs suskaičiuoti bei palyginti kiek per gyvenimą tektų pakloti už benzinu varomo automobilio kurą, o kiek gi kainuotų elektrinio automobilio, varomo saulės baterijomis išlaikymas. Skirtingų nuomoniu šalininkai gali ilgai svarstyti benzinu varomų automobilų  pliusus ir minusus ar diskutuoti apie elektriniu transporto priemonių trūkumus, bet P. Norby pateiktos skaičiavimų išvados nustebintų abi šalis. Jo teigimu, benzinu varomo automobilio vairuotojas per 50 savo gyvenimo metų išleistų apie 275 000 JAV dolerių, tuo tarpu elektrinės transporto priemonės – vos 12 000 JAV dolerių.

Akivaizdu, kad atlikti paskaičiavimai gali skirtis nuo realybės, mat P.Norby darė prielaidą, kad vairuotojas išlaiko 11,76 litrus kuro 100 km suvartojantį automobilį, kai benzino litras kainuoja apie 0,93 JAV dolerius (apie 2,45 Lt). Aišku, kad automobilių kuro sanaudos tendencingai mažinamos ir daug kuro suvartojančių automobilių pastoviai mažės. Bet tai nekeičia atlikto tyrimo esmės – entuziastas atskleidė, kad neįtraukė tokių išorinių išlaidų, kaip naftos apsaugos, naftos valymo, aplinkos ir sveikatos apsaugos kaštų bei neįtraukė elektros tarifo naktį, kai šiuo paros metu įprastai kraunamas elektromobilis. Apie automobilių kainas taip informacija nepateikiama.

Tiek benzininių, tiek elektrinių automobilių vairuotojai tik patys gali atsakyti sau kokį automobilį įsigyti bei išlaikyti pigiau per ateinančius 50  jų gyvenimo metų. E-mobility, žinoma, balsuoja už elektromobilius ir tikisi, kad pritaikę tyrime pateiktus skaičiavimus savo asmeninei situacijai, vis dėlto nuspręsite pradėti taupyti elektriniam automobiliui, tiesa?

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų