Pereiti į pagrindinį turinį

Pavojus vairuotojui - šalia sėdintis sutuoktinis

2012-09-23 20:24
Pavojus vairuotojui - šalia sėdintis sutuoktinis
Pavojus vairuotojui - šalia sėdintis sutuoktinis / Shutterstock nuotr.

Kanados mokslininkai nustatė, kad automobiliu kartu važiuojant sutuoktiniui ar mylimam žmogui, prastėja vairuotojo gebėjimai valdyti transporto priemonę.

Tyrimo metu mokslininkai apklausė poras siekdami išsiaiškinti, kokia ryškiausi nesutarimai kyla kelionės metu ir paprašė sunumeruoti juos eilės tvarka. Vėliau per bandomąjį važiavimą buvo pasiūlyta šias temas aptarti.

Rezultatai parodė, kad vairuotojai, kai šalia sėdėjo antra pusė, mažiau dėmesio skyrė keliui ir nesilaikė greičio ribojimų. Tai vyko nepaisant to, porelės kalbėjosi, pykosi ar važiavo tylėdamos.

Savo tyrime mokslininkai pabrėžė, kad „sutuoktinių faktoriaus" įtaka vairuotojams tokia didelė, kad barnis telefonu daro mažiau neigiamos įtakos vairuojančiam, negu pokalbis su šalia esančiu mylimuoju.

Antroje vietoje tarp blaškančių veiksnių atsidūrė telefoninis barnis, tačiau visi vieningai teigė, kad jis turi daro mažiau neigiamos įtakos, negu šalie esantis mylimasis. Keleivio vietoje sėdintys mylimieji, priešingai, sudėtingiausią įvardino situaciją, kai jie kalbasi su savo partneriu jo nematydami.

Ataskaitoje mokslininkai pabrėžė, kad pirmą kartą tiriami vairuotojams įtaką darantys veiksniai. Anksčiau mokslininkai yra siūlę vairuotojams atlikti matematinius skaičiavimus, tačiau pirmą kartą buvo pabandyta atkurti kelionės metu vykstančius sutuoktinių pokalbius ir nustatyti jų įtaką. Ateityje, toliau tirdami kalbėjimo telefonu ir SMS rinkimo įtaką vairavimui, mokslininkai nusiteikę įvertinti ir vairuotojų pokalbių tematiką.

Kitas artimiausias tyrimas atskleis kaip vieni kitus veikia automobiliu važiuojantys tėvai ir vaikai.

Jau yra nustatyta, kad kai vairuoja paaugliai, šalia esantys bendraamžiai neigiamai veikia vairuotoju sugebėjimus ir didina tragiškos avarijos tikimybę. Jeigu paauglio vairuotojo automobilyje yra bent vienas, jaunesnis negu 21 m. amžiaus asmuo, avarijos tikimybė išauga 44 proc.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų