Pereiti į pagrindinį turinį

"Birač" gamykla kopia į kalną

2010-11-06 23:59
"Birač" gamykla kopia į kalną
"Birač" gamykla kopia į kalną / Tomas Černiševas

ŪBIG valdoma vienintelė Bosnijos molžemio gamykla atsikratė nuostolių, padidino gamybos apimtį daugiau nei trečdaliu ir toliau didina apsukas.

"Įdėjome nepaprastai daug pastangų, siekdami konsoliduoti gamyklos veiklą, išsaugoti gamybą ir darbo vietas, ir tai padėjo mums gauti teigiamus rezultatus", – interviu agentūrai "Reuters" sakė "Birač" gamyklos vadovas Virginijus Vajega.

Įmonės grynasis pelnas trečią ketvirtį siekė 2,3 mln. Bosnijos markių (apie 4 mln. litų). Prieš metus tuo pačiu laikotarpiu bendrovė turėjo 6,8 mln. markių nuostolių.

Gamyklos valdybos pirmininko Martyno Ugianskio teigimu, gerus rezultatus pasiekti padėjo pakilusios aliuminio kainos pasaulinėje rinkoje. Tačiau apie metinius rezultatus verslininkas kalba atsargiai. "Aliuminis brangsta, bet doleris pinga, o už mūsų prekes partneriai atsiskaito būtent šia valiuta, taigi sunku ką nors tiksliai prognozuoti, per du mėnesius daug kas gali nutikti, bet siekiame užbaigti šiuos metus su teigiamais rezultatais", – dienraščiui sakė M. Ugianskis.

Gamykla liepos–rugsėjo mėnesiais pagamino 264,5 tūkst. tonų molžemio ir, pasak V.Vajegos, ateityje bendrovė ketina išlaikyti tokią gamybos dinamiką.

Nuo 2006 m. "Birač" gamykla dėl mažų molžemio kainų ir didelių gamybai reikalingos elektros energijos ir dujų kainų veikia tik puse pajėgumo. Tačiau gamyklos vadovai įsitikinę, kad blogiausi laikai jau praeityje.

"Mūsų pagrindinis tikslas – šiemet padidinti gamybos apimtį iki didžiausio veiksmingumo lygio ir išsaugoti veiklos stabilumą racionaliai naudojant išteklius ir mažinant sąnaudas krizės poveikiui sušvelninti", – kalbėjo fabriko vadovas.

"Kitais metais žadame pagaminti jau 400 tūkst. tonų molžemio ir 100 tūkst. tonų zeolito", – pridūrė M.Ugianskis.

Maksimalų, 600 tūkst. tonų molžemio gamybos per metus pajėgumą bendrovė ketina pasiekti, kai pasaulis galutinai išlips iš recesijos, – maždaug 2012 m.

"Kitais metais ketiname paleisti gamyklą 80 proc. pajėgumo, o paskui po truputį didinti gamybą ir 2013–2013 m. vėl pasiekti 100 proc. pajėgumą", – teigė gamyklos valdybos pirmininkas.

Pastarąjį kartą visu tempu bendrovė veikė 2005 m. Tačiau dėl aukštų žaliavų ir energijos išteklių kainų buvo priversta mažinti apsukas.


"Birač" vizitinė kortelė

"Birač" yra vieną didžiausių Europoje molžemio gamyklų. Joje dirba apie 1500 darbuotojų.

Bosnijos ekonomikoje "Birač" vaidina panašų vaidmenį, kokį Lietuvoje – "PKN Orlen" valdoma Mažeikių gamykla. "Birač" produkcija daugiausia parduodama Kinijoje ir Indijoje bei kitose kylančios ekonomikos šalyse, taip pat – ES šalyse.

Molžemis – tai aliuminio oksidas. Kitaip tariant, aliuminio gamybos pusfabrikatis – sausi milteliai, kuriuose yra apie 90 proc. aliuminio.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų