Pereiti į pagrindinį turinį

E. Dobrowolska: prekių svorio ir kainos pokyčių rodymas – ne išeitis

2024-07-11 20:12

Teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska sako neturinti idėjų, kaip sudrausminti prekybininkus, kurie už mažesnio svorio prekes nustato tą pačią kainą.

J. Kalinsko / BNS nuotr.

Ji baiminasi, kad įpareigojus prekybininkus nurodyti svorio ir kainos pokyčius prekė gali vis tiek pabrangti. Ministrės teigimu, tai parodė prancūzų pavyzdys.

„Šiandien teisėkūros iniciatyvos jokios neturime, kuri tiesiogiai atsakytų į klausimą. Bet tas, kas yra jau sureguliuota dėl dydžių tinkamo žymėjimo, tikrai prižiūrimi“, – Seime per Vyriausybės valandą ketvirtadienį teigė E. Dobrowolska.

Audito komitete dirbanti socialdemokratė Rasa Budbergytė aiškino, kad pirkėjai už mažiau prekės svorio ar kiekio moka tą pačią kainą.

„Tikrai yra pavyzdžių, kad Europoje, pavyzdžiui, Prancūzija imasi priemonių, kad tokios prekės būtų tinkamai ženklinamos ir kad vartotojas nebūtų apgaudinėjamas. Galbūt reikia imtis netgi ir teisėkūros iniciatyvų“, – teigė R. Budbergytė.

„Turėtumėte imtis kokių nors iniciatyvų ar per Vartotojų teisių apsaugos tarnybą, ar per kokias nors kitas Vyriausybei atskaitingas institucijas sprendžiant šį klausimą ir turėti aiškų atsakymą, ar tai yra pas mus problema, ar nėra“, – pridūrė parlamentarė. 

Ministrė tikino, kad Prancūzijos pavyzdys nėra sektinas.

„Prancūzai nusprendė įpareigoti papildomai pažymėti, jeigu pakeičiamas pakuotės dydis, bet kas praktikoje įvyko? Kai kurie gamintojai nusprendė net sumažindami dydį ir papildomai pažymėdami (...) pakelti kainą, nes papildomas žymėjimas vėlgi kainavo“, – tikino E. Dobrowolska. 

Anot E. Dobrowolskos, problema aktuali ir šiuo metu keliama Europos Sąjungos lygiu, ji taip pat pripažino, kad iš vartotojų nėra gauta nė vieno skundo.

„Tačiau matome, kad Europos Sąjungos lygiu šiuo metu yra diskutuojama, koks būtų racionaliausias sprendimas“, – kalbėjo ministrė.