Pereiti į pagrindinį turinį

Ekonomistas: kalėdinė prekyba bus aktyvi, žmonių lūkesčiai – aukšti

2024-10-19 12:56

Kalėdinę prekybą pradedančių prekybininkų apklausa rodo, kad šiemet gyventojai dovanoms linkę išleisti panašiai pinigų, kaip pernai, tačiau atsigavusi perkamoji galia ir sumažėjusi infliacija leidžia tikėtis aktyvesnio šventinio sezono, sako SEB banko ekonomistas Tadas Povilauskas.

Redakcijos archyvo nuotr.

Jo teigimu, jausdami optimistiškas gyventojų nuotaikas, prekybininkai metų pabaigoje gali padidinti prekių kainas.

„Turėtų būti pakankamai sėkmingas tas kalėdinės prekybos sezonas, nes paprasčiausiai perkamoji galia per metus padidėjusi. Kas smagu, kad ji labiau padidėjo pas mažesnes pajamas gaunančius asmenis“, – BNS sakė T. Povilauskas.

Analitikas pabrėžė, kad per metus nepabrango maisto prekės, sumažėjo energetikos kainos, be to, šį sezoną neturėtų labai keistis šildymo kainos, o tai svarbu gyventojams, uždirbantiems mažiau.

„Lūkesčiai į kitus metus irgi yra pakankamai neblogi, netgi geri. Tai irgi neturėtų gąsdinti žmonių ir skatinti pernelyg netaupyti kalėdiniu laikotarpiu“, – teigė ekonomistas.

T. Povilausko nuomone, geros kalėdinės prekybos laukia ir prekybininkai, šiemet importavę daugiau prekių iš Azijos, pirmiausia Kinijos: „Manau, kad prekybininkai yra pasiruošę startui, lūkesčiai yra pakankamai neblogi.“

Vis tik, anot analitiko, prekybininkai atsižvelgia į artimą nuliui infliaciją bei aukštą vartotojų optimizmą, todėl artėjant Kalėdoms gali koreguoti kainodarą – priklausomai nuo to, kaip seksis prekyba.

„Infliacija metų pabaigoje galbūt galėtų būti kiek didesnė. Priklausys nuo vartojimo, koks bus noras vartoti“, – pabrėžė T. Povilauskas.

Tyrimas: trys iš penkių gyventojų kalėdinėms dovanoms išleis tiek pat, kiek pernai

Baldų, namų apyvokos ir kitų buities prekių prekybos tinklo „Ikea“ užsakymu tyrimų bendrovės „Norstat“ rugsėjį atliktos apklausos duomenimis, 61 proc. gyventojų Kalėdoms šiemet išleis tiek pat, kiek pernai.

Šią savaitę paskelbtame tyrime nurodoma, kad kas šeštas gyventojas kalėdines išlaidas imasi planuoti rugsėjį arba spalį – kada kalėdinę prekybą pradeda ir pats prekybos tinklas.

Penktadalis respondentų dovanoms išleis 150 iki 200 eurų, o penktadalis – daugiau 200 eurų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų