Pereiti į pagrindinį turinį

Energetikos ministerija siūlo platinti proskynas šalia elektros tinklų

2024-08-28 10:10 diena.lt inf.

Siekiant kuo labiau išvengti audrų ir griūvančių medžių nutrauktų elektros linijų ir žalos vartotojams, Energetikos ministerija pranešė rengianti įstatymo pakeitimus, kuriais siūlys platinti miškų ir laukų proskynas šalia elektros tinklų, skatinti savivaldybes įsigyti daugiau generatorių, o bendrovę „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) – tiesti daugiau kabelinių linijų.

Freepik.com nuotr.

„Energetikos ministerija siūlo 10 voltų elektros oro linijų proskynas miškuose ir laukuose padidinti iki 10 metrų (dabar – 3 metrai), supaprastinti miškų savininkų informavimo tvarką, didinti mobilių generatorių skaičių savivaldybėse bei kabelinių linijų skaičių“, – pranešė ministerija.

Anot ministerijos, siūlymai artimiausiu metu bus pateikti viešam svarstymui.

Anot jos, ESO atlikta prieš mėnesį praūžusios audros „Kirsti“ padarinių analizė rodo, kad daugiausia – 76 proc. tinklo pažeidimų buvo miškuose ir laukuose, o tai daugiausia lėmė ant linijų užvirtę medžiai.

„Platesnės proskynos leistų per artimiausius 4 metus maždaug keturiskart sumažinti atsijungimų skaičių – poveikį pajustų virš 600 tūkstančių elektros vartotojų“, – teigia ministerija.

Be to, siūloma, jog valant proskynas sklypų ar miškų savininkai būtų iš anksto būtų informuojami, tačiau nereikėtų jų sutikimo. Tai leistų išvengti atvejų, kai nerandant sklypo savininko ar negalint su juo susisiekti proskynos lieka neišvalytos ir trikdo elektros tiekimą.

Ministerija taip pat siūlo savivaldybėms turėti mobilių generatorių rezervą, atitinkantį gyventojų poreikį esant ekstremaliai situacijai.

„Ukrainos pavyzdys rodo, jog energetikos infrastuktūra yra vienas iš taikinių karo atveju, todėl pakankamas mobilių  generatorių skaičius reikalingas ne tik stichinių oro sąlygų atvejais, bet ir tiesiogiai prisidėtų stiprinant nacionalinį saugumą“, – pranešime sakė ministras Dainius Kreivys.

Numatoma, kad elektros kabelių 2025–2033 metais padaugės apie 40 proc., palyginti su 2022–2031 metų ESO investicijų planu.

Dviejų trečdalių per „Kirsti“ audrą atsijungusių linijų pakeitimas kabelinėmis jau įtrauktos į ESO investicijų planus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų