Pereiti į pagrindinį turinį

Europos parlamente - Lietuvos pergalė dėl IAE uždarymo finansavimo

Europos parlamente - Lietuvos pergalė dėl IAE uždarymo finansavimo
Europos parlamente - Lietuvos pergalė dėl IAE uždarymo finansavimo / Gedimino Bartuškos nuotr.

Europos Parlamento Teisės reikalų komitetas pritarė Lietuvai palankioms išvadoms, kurios numato Ignalinos atominei elektrinei skirti finansavimą remiantis Lietuvos stojimo, o ne Euratomo sutartimi. Tai leidžia Lietuvai tikėtis didesnės paramos projektui iš Europos Sąjungos.

Briuselio institucijos – tiek Europos Komisija, tiek Europos Taryba ir Europos Parlamentas – jau kurį laiką aiškinosi, kuo remiantis Lietuva turėtų gauti pinigų iš Europos Sąjungos biudžeto Ignalinos atominei elektrinei uždaryti.

Komisijos teisininkai nurodė, kad trims jėgaines išmontuojančioms šalims – Lietuvai, Bulgarijai ir Slovakijai – turėtų būti taikoma bendra Euratomo sutartis, praneša LRT „Panorama“.

Tačiau Lietuvos diplomatai siekia įrodyti, kad teisinis pagrindas gali būti tik Lietuvos stojimo į Bendriją 4 protokolas, kuris, priešingai nei Euratomas, numato adekvačią Europos Sąjungos paramą ir nenurodo finansavimo pabaigos.

Tokiai pozicijai ketvirtadienį pritarė ir Europos Parlamento Teisės reikalų komitetas – vienintelė parlamentarė iš Austrijos balsavo prieš.

„Dar vienas teisinis pagrindas sukuria tam tikro neaiškumo. Aš visada pasisakau už vieną labai aiškų teisinį dokumentą, ir mano nuomone, tai yra Euratomo sutartis. Tą patį pasakė ir Parlamento bei Komisijos teisės tarnybų specialistai. Tad yra dvi galimybės – jei norime, turėti aiškias taisykles, turime rinktis Euratomo sutartį, jei nenorime aiškių taisyklių – renkamės du skirtingus teisinius pagrindus, vienas jų – Stojimo sutartis“, – sako Europos Parlamento Teisės reikalų komiteto narė iš Austrijos Eva Lichtenberger.

Ir nors Europos Parlamento teisininkų išvadose nurodyta, kad Lietuvai turėtų būti taikoma Euratomo sutartis, parlamentarai teisės tarnybos išvadų nepalaikė ir nusprendė Lietuvos atvejį atskirti nuo Bulgarijos ir Slovakijos.

„Komiteto pozicija šiuo klausimu sutapo su Tarybos teisės tarnybos, o ne su Parlamento. Mūsų teisininkai sakė, kad dokumentas nėra visiškai aiškus. Kartais gali taip atsitikti, kad pranešėjas nesutinka su teisės tarnyba, bet galutinį žodį vis tiek taria parlamentarai“, – LRT televizijai sakė Europos Parlamento Teisės reikalų komiteto narys iš Italijos Francesco Enrico Speronis.

Dabar Teisės reikalų komiteto išvada keliaus į kitą – Energetikos komitetą, kuris kitą mėnesį turėtų galutinai apsispręsti, ar pritaria Komisijos parengtam reglamentui dėl paramos Ignalinos atominei elektrinei uždaryti. Jame numatyta, kad iš 7 metų Europos Sąjungos biudžeto išmontavimui bus skirta 450 milijonų eurų einamosiomis kainomis – tokią sumą Europos Sąjungos vadovai sutarė šio mėnesio pradžioje. Tačiau ir ją dar turės patvirtinti Europos Parlamentas balsuodamas dėl viso Bendrijos biudžeto.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų