Pereiti į pagrindinį turinį

Išperkamosios nuomos rinka – pakeliui į naujas aukštumas

2016-01-28 10:37 diena.lt inf.
Vyginto Skaraičio / Fotobanko nuotr.

Lietuvos bankų asociacijos duomenimis, 2015 m. pabaigoje išperkamosios nuomos portfelis, palyginti su tuo pačiu metu užpernai, augo net 9 proc. ir sudarė 1,660 mlrd. eurų. Tai rekordinis augimas per pastaruosius septynerius metus. Pernai fiksuoti reikšmingi naujai sudarytų sutarčių finansuojamos sumos rezultatai (pasiekė beveik 900 mln. eurų).

Sparčiausią augimą demonstravo Lietuvos sunkvežimių išperkamosios nuomos rinka. Tyrimų bendrovės „Datacenter“ duomenimis, pernai net 7 iš 10 sunkvežimių parduoti išperkamosios nuomos būdu, o ši rinka augo net 71 proc. „Vežėjai jautė natūralų poreikį atnaujinti sunkvežimių parkus, koncentravosi į taip vadinamas europines pervežimų kryptis. Tai iš esmės nulėmė spartų naujų, modernių ir ekonomiškų sunkvežimių poreikį. Prognozuojama, kad šiemet sunkvežimių pardavimai, net ir po tokio pardavimų šuolio pernai, toliau augs“, - pastebi Lietuvos bankų asociacijos lizingo komiteto pirmininkas ir „UniCredit Leasing“ Lietuvoje generalinis direktorius Laimonas Belickas.

Reikšmingai augo ir naujų lengvųjų automobilių išperkamosios nuomos apimtys. „Datacenter“ statistika atspindi, jog pernai naujų automobilių pardavimai išperkamosios nuomos augo 19 proc. – tai kol kas sparčiausias augimas nuo 2009-ųjų. Naudotų automobilių pardavimai išperkamąja nuoma augo 4,5 proc. Statistika rodo, jog išperkamosios nuomos rinka reikšmingai prisideda prie automobilių parko atsinaujinimo Lietuvoje. Lizingu perkami nauji, o iš naudotų – vis naujesni automobiliai. Anot L. Belicko, šiemet galima tikėtis daugiau nei 10 proc. naujų ir kiek nuosaikesnio naudotų automobilių pardavimų išperkamąja nuoma augimo.

Tiesa, 2014 m. buvo sudarytas labiau bankų paskoloms būdingas, itin didelės vertės (103,4 mln. eurų) išperkamosios nuomos sandoris, kuris išbalansavo lyginamąją rezultatų statistiką. Jeigu skaičius lygintume be šio sandorio įtakos, rinkos augimas pagal naujai pasirašytų sutarčių finansuojamą sumą praėjusiais metais būtų dar spartesnis.

Išperkamosios nuomos rinka žada prieinamesnį finansavimą

Pernai, kaip pastebi ekspertai, augantį vartojimą skatino teigiami gyventojų lūkesčiai, buvo juntamas verslo optimizmas ir su juo susijusi plėtra. Tiesa, įmonės kol kas rinkosi lengviausią investavimo kryptį – naujus lengvuosius automobilius. Reikšmingesnės investicijos į įrangą, pagrindinių gamybos technologijų plėtrą dar pakeliui. „Aktyviai investuoti pradėjo smulkusis ir vidutinis verslas – jis vis dažniau atranda išperkamąją nuomą kaip galimybę gauti lankstų finansavimą. Norėtume tikėti, kad šie metai taps smulkiųjų ir vidutinių įmonių išperkamosios nuomos metais, čia potencialas augti ir nauda įmonėms – itin dideli. Juolab kad šiam verslo segmentui, kartu su ES naudojamomis priemonėmis, finansavimas taps dar prieinamesnis ir patrauklesnis“, - sako LBA lizingo komiteto pirmininkas L. Belickas.

Visgi, pastebi L. Belickas, kaip visa išperkamosios nuomos rinka vystysis šiemet priklausys nuo to, kokios bus galimybės ūkininkams įsigyti žemės ūkio technikąišperkamosios nuomos būdu. Šiuo metu subsidijos ūkininkams už žemės ūkio technikos įsigijimą mokamos tik tuomet, jeigu ji įsigyjama paskolos būdu. Jeigu finansavimo sąlygos nepasikeis, tikėtina, kad lizingo bendrovės prisitaikys ir ūkininkams sukurs specialius finansavimo produktus, leisiančius pretenduoti į subsidijas. Nors dėl reguliacinės aplinkos nelankstumo finansuojant reikės įdėti papildomų pastangų, tokiomis aplinkybėmis ūkininkams finansavimas bus įmanomas. Lietuvos Bankų Asociacija, drauge su Latvijos ir Estijos lizingo asociacijomis, inicijuoja ES teisės aktų pakeitimus šioje srityje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų