Pereiti į pagrindinį turinį

Kredito unijos pernai dirbo nuostolingai

2016-02-26 08:51
LRT
A. Butkevičius: Lietuva eurą gali įsivesti drauge su Latvija
A. Butkevičius: Lietuva eurą gali įsivesti drauge su Latvija / T. Urbelionio / BFL nuotr.

Lietuvoje veikiančios kredito unijos pernai kartu patyrė daugiau nei 614 tūkstančių eurų neaudituotų grynųjų nuostolių, tuo metu 2014 metais jos buvo uždirbusios per 621 tūkst. eurų grynojo pelno.

Nuostolius daugiausia lėmė patirtos turto vertės sumažėjimo išlaidos (5,6 mln. eurų), taip pat formuoti atidėjiniai, pranešė Lietuvos bankas.

Kredito unijų turtas per praėjusius metus padidėjo 9 proc. ir gruodžio pabaigoje siekė 672,56 mln. eurų – tai sudarė 2,9 proc. bankų sistemos turto (prieš metus – 2,7 proc.). Reikšmingiausią turto dalį sudarantis kredito unijų paskolų portfelis pernai padidėjo 7 proc. iki 281,939 mln. eurų.

„Teikdamos naujas paskolas kredito unijos atidžiau vertino skolininkų finansinę būklę ir kreditavo finansiškai pajėgesnius narius, tad kai kurie unijų teikiamų paskolų kokybės rodikliai pernai pagerėjo. Tačiau problemų kreditavimo srityje vis dar matome, iš kurių viena reikšmingiausių – vėluojamos grąžinti paskolos ir nemažėjantis tvaraus kapitalo poreikis“, – pranešime spaudai sakė Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotoja Ingrida Šimonytė.

Anot Lietuvos banko, didžiausią nerimą kelia tai, kad pernai kredito unijų sektoriuje padidėjo ilgiau nei 60 dienų uždelstų mokėti paskolų, už skolas perimto turto ir visų suteiktų paskolų santykis. Taip pat svarbu yra tai, jog unijos nenaudoja perimto turto savo reikmėms, o tai reiškia, kad jo priežiūros ir pardavimo išlaidos dar turės būti pripažintos ateityje ir dėl to sumažės kredito unijų pelningumas.

Dėl augančio unijų narių skaičiaus pernai pajinis kapitalas padidėjo 6,8 proc. ir metų pabaigoje sudarė 54,897 mln. eurų. Kredito unijų perskaičiuotas kapitalas, svarbus vertinant prisiimamą veiklos riziką, padidėjo 5 proc. iki 57,7 mln. eurų, tačiau, Lietuvos banko teigimu, kai kurių kredito unijų vienas iš svarbiausių uždavinių ir toliau yra kapitalo stiprinimas.

Priimti indėliai ir pernai buvo didžiausias kredito unijų finansavimosi šaltinis. Pernai kredito unijų indėlių portfelis išaugo 9,7 proc. iki 586,797 mln. eurų.

2015 metų pabaigoje Lietuvoje veikė 74 kredito unijos, kurios vienijo 157,51 tūkst. narių.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų