Pereiti į pagrindinį turinį

Krizė tirpdo degalų kainas

2008-10-14 09:00
Krizė tirpdo degalų kainas
Krizė tirpdo degalų kainas / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Daugelį šalių krečianti finansų krizė smogė ir naftos kainoms – per tris mėnesius jos nukrito perpus. Pinga ir degalai, tiesa, ne taip sparčiai.

Pokyčiai neprognozuojami

Žemyn besiritančios naftos kainos jau gerokai nutolo nuo liepos viduryje pasiekto maksimalaus dydžio – 147 JAV dolerių už barelį. Vakar barelis naftos pasaulinėje rinkoje jau kainavo 74 JAV dolerius. Vien per praėjusią savaitę naftos kaina Londono biržoje už barelį nukrito beveik 15 JAV dolerių.

Lietuvos didmeninėje prekyboje taip pat atsispindėjo pasaulinės rinkos tendencijos – per savaitę litras benzino atpigo 23, dyzelino – 28, o dujų – 6 centais.
Tačiau ši kaina, anot ekspertų, greičiausiai dar negalutinė – tikėtina, kad kainos šalies rinkoje žemyn risis ir toliau.

Vis dėlto neatmetama, kad per artimiausias kelias dienas naftos kainų kreivė pradės kilti. Pasaulio lyderiams suskubus gelbėti pasaulio finansų sistemą, naftos kainos pirmadienio popietę, palyginti su praėjusios savaitės pabaiga, ėmė sparčiai kopti aukštyn. Vakar naftos kainos lapkričio sandoriams pašoko 3,61 JAV dolerio iki 81,31 JAV dolerio už barelį. Kiek išsilaikys kainų svyravimas ir kada stabilizuosis naftos kaina, prognozuoti niekas nesiryžta.

Kainos mažėja ir degalinėse

Nors didžiausias kainų pokytis užfiksuotas didmeninėje rinkoje, Lietuvos vairuotojai sumažėjusias degalų kainas jau taip pat pajuto. Praėjusią savaitę populiariausias 95 markės benzinas bei dyzelinas šalies degalinėse atpigo po 13 centų už litrą.

"Didmeninėje rinkoje mažėjant naftos kainai, palaipsniui atpinga ir naftos produktai, tačiau degalų kainos vartotojams taip sparčiai kaip žaliavos kaina nekrenta, nes visi degalinių valdytojai turi nemažas degalų atsargas, tad kol jos neparduodamos, mažinti kainų vartotojams negalime", – tikino bendrovės "Lukoil Baltija" Baltijos regiono mažmeninės prekybos direktorius Romas Turlinskas.

Jo duomenimis, nuo rugsėjo pabaigos Lietuvos degalinėse litras benzino atpigo 25, o dyzelino – 22 centais.  Specialistas užtikrino, kad jei pasaulinėje rinkoje naftos produktai ir toliau pigs, dar mažesnių kainų šalies vairuotojai sulauks netrukus.
Šalies vairuotojai jau pastebėjo ir tai, kad kai kuriose degalinėse nebeprekiaujama 92 markės benzinu. R.Turlinskas užtikrino, kad  jo dar bus galima gauti iki gruodžio pabaigos.

"Taip palaipsniui šios rūšies degalus iš rinkos jau išimame, nes, kaip ir minėjome anksčiau, jie neatitinka ES keliamų reikalavimų, kurie įsigalios nuo sausio, todėl prekiauti 92 markės benzinu nebegalėsime", – kalbėjo R.Turlinskas.
Pašnekovas pabrėžė, kad šiuo metu prekiaujama tik sukauptomis 92 rūšies degalų atsargomis.

Sustabdyti pigimo nepavyksta

Nors krentančios kainos džiugina daugelio šalių vairuotojus, rinkų analitikams tai kelia nerimą, todėl jau imamasi įvairių priemonių, neva padėsiančių sumažinti naftos kainų kritimą. Tačiau kol kas realios naudos jos neatnešė.

Praėjusį ketvirtadienį daugumos šalių centriniai bankai paskelbė mažinantys palūkanų normas, tokiu būdu bandydami sumažinti įtampą finansų rinkose. Nors šis sprendimas, anot bendrovės "Lietuva Statoil" Rinkodaros departamento direktorės Daivos Jokšienės, esant normalioms sąlygoms, kainas nulemti gal ir galėtų, tačiau šįkart tai naftos kainų kritimo nesustabdė.

Anot ekspertų, tokiam staigiam naftos žaliavos kainos kritimui rinkoje didžiausios įtakos turėjo besitęsianti sumaištis pasaulinėje finansų rinkoje, jas neigiamai paveikė ir praėjusią savaitę pasiektas akcijų kritimo antirekordas.

Mažins naftos gavybą

D.Jokšienė patikino, kad dėl sparčiai pingančios naftos anksčiau, nei buvo numatyta, susirinkimą sušaukė ir tarptautinės organizacijos OPEC, jungiančios naftą eksportuojančias valstybes narės. Nors jų susitikimas buvo planuotas gruodį, jis įvyks jau lapkričio 18 d.

Šis susirinkimas, D.Jokšienės teigimu, bus skirtas ekonominės krizės ir jos poveikio naftos rinkai aptarti. Jau dabar prognozuojama, kad susirinkimo metu kai kurios OPEC narės sieks, kad būtų pritarta mažinti naftos gavybos kvotas.

"Nors kai kurios OPEC narės įsitikinusios, kad kvotų mažinimas galėtų sustabdyti jau tris mėnesius besitęsiantį naftos kainų kritimą, tuo patikėti būtų sunku. Šiuo metu rinka yra labai jautri ir reaguoja į visus ją veikiančius faktorius, net ir į pasirodžiusias žinutes apie paankstintą OPEC šalių susitikimą ir jo dienotvarkę", – pabrėžė D.Jokšienė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų