Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuviška Obamos kopija

Lietuviška Obamos kopija
Lietuviška Obamos kopija / "Reuters" ir Mindaugo Ažušilio nuotr. Panašumai: analitikų manymu, Lietuvoje D.Grybauskaitė gali pakartoti naujojo JAV prezidento B.Obamos sėkmę.

Dalia Grybauskaitė ištarė "taip", ir Lietuvoje gimė nauja viltis. Neseniai tokią euforiją patyrė Jungtinės Valstijos, prezidentu išsirinkusios Baracką Obamą. Lietuviai tikisi, kad eurokomisarė išgelbės šalies ekonomiką. Tik ar tam pakaks prezidento galių?

Amerikos scenarijus Lietuvoje

Dar visai neseniai per pasaulį nuvilnijo JAV prezidento rinkimų atgarsiai. Visi tikėjosi, kad amerikiečių pasirinkimas lems ne vien pokyčius šalies viduje, bet ir tai, kokiu būdu ir kaip greitai bus sprendžiamos pasaulio ekonomikos bėdos.

Amerikiečiai pasirinko permainų politikai atstovaujantį B.Obamą. Su juo šviesesnės ateities lūkesčius siejo tiek gyventojai, tiek verslas. Tačiau po rinkimų B.Obamos populiarumas krito, jis sulaukė kritikos už vėluojančius ir nepakankamai ryžtingus sprendimus. Atrodo, panašus rinkimų scenarijus gali pasikartoti ir Lietuvoje.

Ekonomikos negandų prispausti gyventojai D.Grybauskaitei jau priskyrė gelbėtojo vaidmenį. Jiems antrina ir politologai bei ekonomistai, manantys, kad eurokomisarės tikėtina pergalė prezidento rinkimuose šalies ekonomikai galėtų suteikti daugiau stabilumo ir pagerintų Lietuvos įvaizdį užsienyje.

Vis dėlto dėl ribotų prezidento galių ir dėl lėčiau, negu tikimasi, įsigaliosiančių sprendimų žmonės gali smarkiai nusivilti ir per trumpą laiką D.Grybauskaitę nukelti nuo populiarumo pjedestalo.

Vilties prezidentė

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytoja Jūratė Novagrockienė sveikina D.Grybauskaitės sprendimą dalyvauti prezidento rinkimuose. Pasak jos, eurokomisarė turi daug pranašumų.

"Pirmiausia ji yra ekonomikos ir finansų srities profesionalė, todėl galėtų nemažai patarti ar prisidėti savo iniciatyvomis koreguojant šalies ekonominę padėtį. Antras, ir, ko gera, svarbesnis dalykas yra D.Grybauskaitės autoritetas. Prezidentas vidaus politikai veikti neturi daug galių, tačiau į jo siūlymus gali būti visai kitaip reaguojama, jeigu jis turi stiprų autoritetą", – apie kandidatės pranašumus kalbėjo J.Novagrockienė.

Prezidento rinkimus laimėjus D.Grybauskaitei, esą vienu šūviu pavyktų nušauti du zuikius: būtų atkurtas pasitikėjimas prezidento institucija, o žmonės rastų, į ką atsiremti politikoje, nes pasitikėjimo Seimu ir Vyriausybe reitingai žemi.

Ar B.Obama ir D.Grybauskaitė turi panašumų? Politologės manymu, tam tikra prasme juodu gali būti lyginami: abu žymi pokyčius ir skiriasi nuo prieš tai buvusių prezidentų, į juos abu dedama daug vilčių dėl valstybės ateities. "Kaip ir B.Obama, D.Grybauskaitė gali būti vadinama vilties prezidente", – teigė J.Novagrockienė.

Ekonomistai deda pliusus

Mindaugas Vaičiulis, Finansų analitikų asociacijos narys, neabejojo: jeigu G.Grybauskaitė laimėtų prezidento rinkimus, tai būtų naudinga šalies ekonomikai. "Manau, su ja bus mažiau blogai nei be jos", – tiesiai pareiškė analitikas.

Jam pritarė ir "DnB Nord" analitikas Vadimas Titarenko. Anot jo, D.Grybauskaitė yra žinoma kaip griežtos mokesčių politikos šalininkė, o tokia pozicija būtų naudinga esant šiandienei šalies ūkio padėčiai. "Vargu ar būtų galima rasti geresnę kandidatūrą. Dabar iš tiesų reikia tvirtos rankos, o jos patirtis Finansų ministerijoje ir Europos Komisijoje yra didžiulis pliusas", – pratęsė jis.

"Aišku, realiai Lietuvos prezidentas neturi tiek galių, kiek iš jo tikisi rinkėjai, tačiau D.Grybauskaitė sugebėjo daryti šalies valdžiai įtaką Lietuvoje neužimdama jokio posto. Jos nuomonė ir įspėjimai, skambėję iš Briuselio, kaip dabar matome, buvo teisingi. Be to, ji turi ryšių ES, kurie gali labai praversti gelbstint šalies ekonomiką", – kandidatės pranašumus vardijo M.Vaičiulis.

Kaip vieną kandidatės pranašumų V.Titarenko nurodė stiprų tarptautinį įvaizdį. "D.Grybauskaitės pasirinkimas turėtų teigiamos įtakos visam šalies įvaizdžiui, nes ji gerai žinoma ne tik Europoje, bet ir visame pasaulyje, o gerų atsiliepimų jos atžvilgiu yra išsakęs ir Tarptautinis valiutos fondas, ir Pasaulio bankas", – dėstė analitikas.

Sprendimų reikia dabar

Vis dėlto ekonomikos krizė palūkėti iki prezidento rinkimų nelinkusi. Finansų analitikas Stasys Jakeliūnas teigia, kad kol baigsis rinkimai ir bus surengta prezidento inauguracija, Lietuvos ekonomikoje jau bus įvykę reikšmingi neigiami pokyčiai. Labai tikėtina, kad pirmą ketvirtį bus užfiksuotas dviženklis bendrojo vidaus produkto (BVP) nuosmukis, didės nedarbo rodiklis, kils bankrotų banga, galbūt stiprės bankų pažeidžiamumas.

"Tokių problemų viena Lietuva nebus pajėgi išspręsti. Tiek ekonominė, tiek psichologinė griūtis jau dabar reikalauja bendros ES politikos Rytų Europos šalių atžvilgiu. Šiame kontekste D.Grybauskaitės vaidmuo gali būti svarbus – ji galėtų paskatinti šiuos procesus, kad Briuselyje būtų priimti padėtį stabilizuojantys sprendimai. Jos, palyginti su kitais pretendentais, galimybės tai padaryti yra neabejotinai didesnės", – pripažino pašnekovas.

S.Jakeliūnas atkreipė dėmesį, kad Lietuvai svarbūs sprendimai turi būti priimti dar iki prezidento rinkimų, nes po inauguracijos tik pradėti galvoti, ką daryti, gali būti per vėlu.

Lūkesčiai iškreipti

Tiek M.Vaičiulis, tiek S.Jakeliūnas įsitikinę, kad politikės reitingai po rinkimų gali greitai nukristi, kai išblės euforija. Be to, panašiai jau nutiko JAV ekonomiką gelbėti pasišovusiam B.Obamai.

"Dabar jos populiarumas beprecedentis. Tai rodo, kad gyventojų lūkesčiai iškreipti. Nerealu, kad vienas žmogus galėtų paveikti ekonomiką. Ilgainiui jos populiarumas pradės blėsti. Nebent ji sugebėtų jau dabar imtis tam tikrų veiksmų ES lygmenyje. Tuomet jos galimybės laimėti labai sustiprėtų", – sakė S.Jakeliūnas, neatmetantis ir priešingo įvykių scenarijaus.

Beje, jis pripažino, kad D.Grybauskaitės grįžimas į Lietuvos politinę sceną šiek tiek primena optimizmą, lydėjusi B.Obamos išrinkimą prezidentu. "Man net pasirodė, kad jos retoriką kažkuo panaši. Ji jau mėgina įtraukti visuomenę į būsimus sprendimus. Klausimas, kiek jai pavyks išlaikyti tokį stilių. Žmonės su ja sieja daug vilčių, tačiau suvaldyti ekonomikos procesus – ne vieno žmogaus valioje. Turi įsikišti visa ES, kad padėtis stabilizuotųsi", – pakartojo S.Jakeliūnas.

Vis dėlto M.Vaičiulis siūlė iš anksto nepasiduoti pesimizmui. "Žmonių lūkesčiai dideli – daugelis tikisi, kad ateis Grybauskaitė ir išgelbės Lietuvą. Bet taip nebus. Tačiau ji gali sutrumpinti laiką, per kurį išlipsime iš duobės", – optimistine gaida užbaigė jis.


Reitingas krito

B.Obamos reitingas inauguracijos dieną siekė 83 proc. ir buvo didžiausias JAV istorijoje. Tačiau per pirmąsias prezidentavimo dienas jo reitingas smuktelėjo 15 proc. Šiuo metu B.Obamos vykdomai politikai pritaria 67 proc. amerikiečių.


Laimėtų pirmajame ture

Prezidento rinkimuose pasiryžusiai dalyvauti Daliai Grybauskaitei postui laimėti neprireiktų antrojo turo, parodė BNS užsakymu tyrimų bendrovės RAIT atlikta apklausa.

Daugiau nei pusė respondentų (54,5 proc.) teigė, kad paremtų D.Grybauskaitę, jei rinkimai vyktų artimiausią savaitgalį.

Antroje vietoje atsidūrė buvęs prezidentas socialdemokratų garbės pirmininkas Algirdas Brazauskas, už jį balsuotų 9,4 proc. apklaustųjų. Už socialdemokratę Seimo narę Viliją Blinkevičiūtę balsuotų 5,1 proc., SEB banko prezidento patarėją Gitaną Nausėdą – 3,6 proc., buvusį generalinį komisarą Vytautą Grigaravičių – 3,3 proc., socialliberalų lyderį Artūrą Paulauską – 1,9 proc., teisininką Kęstutį Čilinską – 1,6 proc., partijos Frontas vadovą Algirdą Paleckį – 1,6 proc., Seimo pirmininką, Tautos prisikėlimo partijos lyderį Arūną Valinską – 1,4 proc., partijos Tvarka ir teisingumas vadovą Rolandą Paksą – 1,3 proc., socialdemokratą, buvusį susisiekimo ministrą Algirdą Butkevičių – 1,3 proc. apklaustųjų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų