Pereiti į pagrindinį turinį

NT ekspertai: būsto nuomos rinka stabilizavosi

2024-08-16 07:31

Būsto nuomos rinka Lietuvoje stabilizavosi – kainos svyruoja nežymiai, pasiūla panaši į paklausą, sako nekilnojamojo turto (NT) ekspertai.

Butai.
Butai. / I. Gelūno/BNS nuotr.

NT bendrovės „Capital“ valdomasis partneris ir NT brokeris Kaune Česlovas Savickas sako, kad 2022-aisiais metais į Lietuvą atvykus daug ukrainiečių ir jiems užplūdus nuomos rinką, lietuviai dar aktyviau susidomėjo investicijomis į NT.

Anot jo, įsigiję butus dar nepradėtuose projektuose jų savininkai juos rinkoje realizuoja tik dabar.

„Būdavo (2022 metais – BNS) keliasdešimt procentų didesnė nuomos kaina nei įprastai, bet per pastaruosius metus, ką aš galiu pasakyt, kad nemažai žmonių investavo į nekilnojamąjį turtą, nemažai žmonių įsigijo butų naujos statybos projektuose, (...) kai visas šitas bumas buvo 2022 metų gale, tai (...) dažnu atveju tu patį turtą gauni, pradedi juo disponuoti tiktai po kokių metų, kartais ir dvejų“, – BNS sakė Č. Savickas.

NT brokeris Vilniuje Arūnas Pranevičius sako, kad rugpjūtį nuomos rinka paprastai itin suaktyvėja.

„Rugpjūtis yra karščiausias mėnuo per visus metus, čia taip tiesiog istoriškai susiklostę yra, kad tuo metu daugiausia ir nuomininkai keičia būstą, (...) ir yra studentų, kurie atvažiuoja į Vilnių, jie irgi įneša savo į tą suaktyvėjimą. Atvažiuoja ir iš užsienio studentai lygiai taip pat. (...) Dėl NATO irgi, vokiečių kariai atvažiuoja“, – BNS sakė jis.

A. Pranevičius teigia, kad 2022 metais kilusios būsto nuomos kainos stabilizavosi, tačiau nenukrito, todėl studentams ir mažesnes pajamas uždirbantiems jaunesniems žmonėms tapo sunkiau išsinuomoti vieno kambario butus.

„Jiems (studentams – BNS) yra sudėtingiau, nes, pavyzdžiui, kainos 3-4 metus atgal – jos tikrai buvo mažesnės. Lyginant analoginius variantus, tai kaina pakilusi bent 200 eurų per tuos keturis metus“, – teigė A. Pranevičius.

Jo teigimu, dėl šios priežasties Vilniuje populiarėja itin mažo ploto – 8-15 kv. metrų ploto butai, kuriuose telpa tik patys būtiniausi daiktai ir įrenginiai.

„Tie būstai ypač mažos kvadratūros, jie gali pasiūlyti mažesnę nuomos kainą nei vieno kambario butas. Natūralu, kad kuo kaina mažesnė, tuo susidomėjusių tokiu turtu yra daugiau. Tada konkurencija į tą nuomojamą „mikro“ butą yra didelė“, – sakė A. Pranevičius.

Tuo metu Č. Savickas teigė, kad Kaune itin pigių butų butų rinka traukiasi.

„Kaune pasitvarkė nuomos rinka į gerąją pusę tuo, kad praktiškai tų vadinamų „lavonų“ arba prastos kokybės butų nuomai liko labai nebedidelis procentas. Kas pasikeitė nuomos rinkoj per paskutinius keletą metų, kad į rinką dėl konkurencijos atėjo labai daug tvarkingų, gerų, suremontuotų butų“, – sakė Č. Savickas.

Vis dėlto Č. Savickas pažymėjo, kad keičiasi ir nuomininkų lūkesčiai.

„Lūkesčiai keičiasi, nes nori gero būsto už tiek pat (kiek prastos kokybės būstas kainuoja – BNS). (...) Žmonės paskambina ir sako „o tai čia butas senos statybos ir jūs tiek už jį norit!“, bet jūs už 100 eurų norit tokį išsinuomot?“ – sakė NT specialistas.

„Studentai dviese kooperuojasi ar ieško kažkokių kitokių alternatyvų. Yra co-living'ų tikrai daug pristatyta, tarp jų irgi yra tam tikra konkurencija. Aišku, ten nuomos kaina irgi yra nemaža, bet jie gauna tokių papildomų bonusų nuomos“, – pridūrė A. Pranevičius.

Lankomiausio Lietuvoje NT nuomos portalo „Aruodas.lt“ duomenimis, liepą, palyginti su 2023 metų liepa, būstai nuomai Vilniuje siūlomi už 2,4 proc. didesnę kainą.

Liepą portale taip pat 19 proc. daugiau – 1,7 tūkst. – skelbimų nei prieš metus.

Kaune liepą būstai vidutiniškai nuomojami už 1,7 proc. didesnę kainą nei prieš metus, o skelbimų yra 3 proc. daugiau (680). Klaipėdoje nuomos kaina 0,1 proc. didesnė, skelbimų – 63 proc. daugiau (174).

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų