Pereiti į pagrindinį turinį

Nuolaidos išgelbėjo Kalėdas. Ar išgelbės Naujuosius?

2009-12-29 07:59
Taupė: prekybininkai pastebėjo, kad šiemet daugiau gyventojų rinkosi kuklias, praktiškas ir su nuolaidomis siūlomas dovanas.
Taupė: prekybininkai pastebėjo, kad šiemet daugiau gyventojų rinkosi kuklias, praktiškas ir su nuolaidomis siūlomas dovanas. / nuotr.

Pagrindinės metų šventės ir ta proga pasiūlytos nuolaidos atgaivino apmirusią prekybą. "Geriau, nei tikėtasi", – taip rezultatus įvertino didžiųjų prekybos centrų atstovai.

Taupė, bet mažiau

Besikeičiantys pirkėjų įpročiai liudija, kad šiemet šv. Kalėdos pasitiktos kukliau ir taupiau negu ankstesniais metais. Vienas svarbiausių svertų, renkantis dovanas, išliko kaina arba prekybininkų pasiūlytos nuolaidos.

Renata Saulytė, bendrovės "Maxima LT" atstovė spaudai, pripažino, kad nuo gruodžio 14 d. iki Kalėdų prekybos apyvarta buvo 13 proc. mažesnė nei tuo pačiu laikotarpiu praėjusiais metais, tačiau tikėtasi, jog pirkėjai dar labiau taupys.

"Tai geresnis rezultatas, nei tikėjomės, – sakė prekybos tinklo "Maxima" atstovė. – Įvertinę rekordiškai prastus lapkričio prekybos rezultatus prognozavome, kad prieššventinį periodą pardavimas dar sumažės, nes žmonės labiau taupys. Pirkėjai taupė, tačiau prieš Kalėdas leido sau įsigyti ir dovanų, ir vaišių šventiniam stalui."

Dovanojo loterijos bilietus

Prekybininkai pastebėjo, kad šiemet daugiau gyventojų rinkosi kuklias ir praktiškas dovanas. "Maximos" parduotuvėse ypač daug nupirkta įvairių indų, puodų, keptuvių ir kitų maistui ruošti skirtų prekių. Jų parduota apie 5 proc. daugiau nei ankstesniais metais.

Nemažai dovanoms buvo nupirkta ir kosmetikos, ypač populiarios buvo plaukų priežiūros priemonės – jų pardavimas padidėjo penktadaliu. Tačiau anksčiau itin graibstytos skutimosi putos šiemet nebepateko į trokštamų dovanų sąrašą – jų parduota 16 proc. mažiau. Tarp populiarių prekių išliko ir knygos, jų parduota 22 proc. daugiau nei pernai tuo pačiu laikotarpiu.

Dar viena paklausi dovana – loterijos bilietai. Jų nupirkta 9 proc. daugiau nei pernai.

Pernai ypač buvo populiari buitinė technika: įvairūs elektros prietaisai, kompiuterijos prekės. Šiemet šių prekių nupirkta 17 proc. mažiau. O žaislų "Maximos" tinkle prieš Kalėdas parduota 11 proc. mažiau nei anksčiau.

Gamino patys

Per visus metus prekybininkai stebėjo, kad nuperkama mažiau šokolado, tačiau prieš pat šventes jo "Maximos" tinklo parduotuvėse parduota vos 1 proc. mažiau nei pernai. Tačiau alkoholiniams gėrimams tautiečiai išleido gerokai mažiau nei pernai.

Šiemet pasitvirtino dar viena tendencija – švenčių stalo patiekalus vis daugiau pirkėjų gamina patys. "Maximos" duomenimis, paruoštų kulinarijos gaminių parduota 27 proc. mažiau, o konditerijos – apie 13 proc. mažiau nei pernai.

Jovita Bagdonaitė, bendrovės "Rimi Lietuva" atstovė ryšiams su visuomene, taip pat patvirtino, kad kulinarijos ir konditerijos gaminių (pvz., įdarytų vištų, vyniotinių, pyragų) pardavimas gerokai sumažėjo. Šventiniu laikotarpiu išaugo pirkėjų susidomėjimas įvairiais prieskoniais, kepimo milteliais ir kitais maisto priedais. Prieš pat Kalėdas gausiai buvo perkamos silkės ir kitų rūšių žuvys, o šviežios mėsos pardavimas smuko.

Ieškojo nuolaidų

J.Bagdonaitės teigimu, didžiausio dėmesio sulaukdavo tos prekės, kurioms taikytos nuolaidos: "Šiais metais pirkėjai labiau seka akcijų pasiūlymus, atsižvelgia į kainą, todėl pasiūlius nuolaidas, pavyzdžiui, žaislams ar alkoholiui, jie perkami sparčiau negu analogiškos prekės be nuolaidų. Mūsų tinklo parduotuvėse daug dėmesio sulaukė garsių prekės ženklų žaislai – išaugęs jų pardavimas rodo, jog mažieji dėl krizės sulaukia ne mažiau tėvelių dėmesio."

Palyginti su praėjusiais metais, šiemet pirkėjai įsigijo mažiau kalėdinių dekoracijų. Tačiau suvenyrų su ateinančių metų simbolika – taurelių, puodelių, kalendorių ir raktų pakabukų – pirkimas nesumažėjo.

"Šiemet kruopščiai formavome šventinį asortimentą, atsisakėme kai kurių prabangos prekių (ir maisto produktų, ir dovanų), pasiūlėme naujų, pigesnių, pridėjome šventinių kainų mažinimo akcijų. Pirkėjų pirkimo įpročiai rodo, jog šiemet šventes švenčiame kukliau ir taupiau negu ankstesniais metais", – tvirtino "Rimi" atstovė.

Aukojo žaislus

"Iki" prekybos tinklo bendra kalėdinės prekybos apyvarta šiemet maždaug 15 proc. mažesnė nei pernai, ir tai siejama su sumažėjusiomis kainomis.

Valdas Lopeta, parduotuvių tinklo "Iki" atstovas ryšiams su visuomene, informavo, kad kaip ir per visus metus, didžiausias kalėdinės prekybos dėmesys buvo skirtas akcijų prekėms ir nuolaidoms, todėl daugiausia parduota prekių, kurioms taikyti specialūs pasiūlymai: žirnelių, kukurūzų, saldumynų.

"Iki" pirkėjai saldumynams šiemet leido maždaug penktadaliu mažiau, dažniausiai apsiribojo pigiausių saldainių dėžutėmis, šokoladiniais Kalėdų Seneliais. Kalėdinių žaislų nupirkta 13 proc. mažiau nei pernai. Pirkėjai dažniau rinkosi pigesnius žaislus ir dekoracijas.

Šiemet daugiau parduota suvenyrų su artėjančių metų simboliu – tigru. Taip pat labai paklausūs buvo įvairūs nedideli žaisliukai, angeliukai, žvakės ir pan. Pirkėjai ne tik pirko prekes sau, bet ir dosniai aukojo – "Iki" surengtoje akcijoje "Padovanok Kalėdų stebuklą" iš viso skurstančių šeimų vaikams paaukota daugiau nei 30 tūkst. žaislų.

Prekybos tinklo "Norfa" prieššventinė apyvarta taip pat buvo menkesnė nei pernai. Šiemet pirmą Kalėdų dieną "Norfa" pasekė konkurentų pavyzdžiu ir atidarė kai kurias tinklo parduotuves. "Norfos" atstovas spaudai Darius Ryliškis pripažino, kad toks sprendimas pasiteisino ne visur, todėl sausio 1-ąją dirbančių parduotuvių sąrašas ir jų darbo laikas bus dar sutrumpintas.


Prekybai – sunkus metas

Lietuvos mažmeninės prekybos įmonių apyvarta šiemet sausį–lapkritį buvo 23,99 mlrd. litų (be pridėtinės vertės mokesčio) – 28,1 proc. mažiau nei pernai tuo pat laiku. Statistikos departamento duomenimis, bendrovių apyvarta lapkritį, palyginti su 2008-ųjų lapkričiu, palyginamosiomis kainomis smuko 25,9 proc., o palyginti su šių metų spaliu – 8,5 proc.

SEB banko vyriausioji analitikė Vilija Tauraitė prognozuoja, jog prekybos pagyvėjimo galima tikėtis kitų metų rudenį, tačiau tai priklausys nuo šalies gyventojų pajamų: "Niekas neskubės samdyti daugiau darbuotojų ar kelti jiems atlyginimų."

Analitikės vertinimu, metinis mažmeninės prekybos nuosmukis šiemet, palyginti su 2008 m., turėtų siekti apie 25 proc. Šio sektoriaus atsigavimas bus gana sunkus, nes kitais metais mažės gyventojų perkamoji galia, socialinės išmokos, augs nedarbas, energijos išteklių kainos.

"Pirkiniams liks gana mažai lėšų, gerokai mažiau negu šiemet, ir dėl to mažmeninei prekybai atsitiesti bus labai sunku, ji atsigaus daug vėliau nei pramonė", – teigė ji.


Darbas sausio 1-ąją

"Maxima". Dirbs 143 parduotuvės iš 216. Mažesniuose miestuose veiks bent po vieną parduotuvę, o didmiesčiuose – didesniuose gyvenamuosiuose rajonuose. Darbo laikas – nuo 10 iki 20 val. Kai kurios didžiausios parduotuvės dirbs iki 22 val.

"Iki". Tinklo parduotuvės veiks visoje Lietuvoje, tačiau jos dirbs sutrumpintu grafiku – nuo 10 iki 20 val.

"Rimi". Parduotuvių darbo laikas bus skirtingas. "Rimi Hypermarket" dirbs 10–22 val.

"Norfa". Parduotuvių dirbs mažiau nei per Kalėdas ir dar trumpesniu darbo grafiku.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų