Pereiti į pagrindinį turinį

Permokėtus mokesčius valstybė teiksis grąžinti

2009-01-16 09:00
Permokėtus mokesčius valstybė teiksis grąžinti
Permokėtus mokesčius valstybė teiksis grąžinti / "Shutterstock" nuotr. Orakulai: gyventojams tenka iš anksto įvertinti, kokia pajamas jie gaus per šiuos metus – nuo to priklauso mokesčių našta.

Pakeista neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD) taikymo tvarka iki šiol kelia daugybę klausimų. Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) paskelbė: jeigu darbuotojams bus skaičiuojamas per mažas NPD, valstybei permokėtą dalį bus galima susigrąžinti.

Pastarosiomis dienomis daugumai dirbančių šalies gyventojų kyla klausimas, ar rašyti darbdaviui prašymą netaikyti NPD šiais metais uždirbtoms pajamoms. Tokį prašymą turėtų rašyti tautiečiai, uždirbantys daugiau kaip 3150 litų, neatskaičius mokesčių. Tai reiškia, kad tokį ir didesnį atlyginimą gaunantys gyventojai turės mokėti mokesčius nuo viso atlygio. Didžiausias NPD – 470 litų – bus taikomas asmenims, uždirbantiems minimalų atlyginimą, kuris šiuo metu siekia 800 litų. Kuo pajamos didesnės, tuo NPD mažesnis.

VMI buvo paskelbusi, kad jeigu gyventojui bus taikomas didesnis NPD, nei priklauso pagal pajamas, po metų jis gaus pranešimą ir turės valstybei sugrąžinti "pasisavintą" sumą. Jeigu paaiškės, kad asmuo valstybei sumokėjo pernelyg daug, atsiimti šios sumos nebus galima.

Tačiau vakar VMI paskelbė, kad valstybei permokėtą mokesčio dalį vis dėlto bus galima susigrąžinti. VMI atsižvelgė, kad mokesčių teisės aktų neaiškumai aiškinami mokesčių mokėtojų naudai. Taigi gyventojai galės susigrąžinti per daug išskaičiuotą pajamų mokestį pateikdami metinę pajamų mokesčio deklaraciją iki 2010 m. gegužės 1 d. Ši nuostata suderinta su Finansų ministerija.

"Galimybę susigrąžinti pajamų mokestį turės gyventojai, kuriems NPD buvo taikytas ne visus metus arba tik iš dalies. Pavyzdžiui, darbdavys iš viso netaikė NPD arba pritaikė per mažai, nes darbuotojas gavo mažesnį darbo užmokestį nei NPD ir pan. Nuostatas taikomas neatsižvelgiant į tai, ar darbuotojas dirbo visus kalendorinius metus, ar trumpesnį laikotarpį", – teigė VMI Teisės departamento direktorė Vilma Vildžiūnaitė.

VMI atkreipia dėmesį, kad metinis NPD skaičiuojamas pasibaigus mokestiniam laikotarpiui, atsižvelgiant į kitas ne tik su darbo santykiais susijusias gyventojo gautas pajamas. Taip prie atlyginimo bus priskaičiuotos visos per metus gautos pajamos: pensijos ar rentos, individualios veiklos pajamos, turto nuoma, dividendai, palūkanos, autoriaus atlyginimai ir kt.

Taigi teikdami prašymą taikyti NPD mokesčių mokėtojai turėtų įvertinti, kiek pajamų jis gaus per metus. Jei už 2009 m. bus taikytas mažesnis NPD, gyventojas turės pateikti metinę pajamų mokesčio deklaraciją ir sumokėti pajamų mokesčio skirtumą iki 2010 metų gegužės 1 d.

Tokia prievolė ypač nemaloni naujiena gali būti dirbantiems pensininkams, kuriems gali tekti susimokėti valstybei.


Skaičiai ir faktai

NPD nuo 2009 m. tiesiogiai priklausys nuo darbo užmokesčio dydžio ir metinių asmens pajamų. Didėjant pajamoms, taikomas vis mažesnis NPD, o pajamoms viršijus 3150 litų NPD netaikomas. Didžiausias – 470 litų – per mėnesį NPD bus taikomas minimalų 800 litų mėnesinį darbo užmokestį gaunantiems gyventojams. Pajamoms padidėjus, pavyzdžiui, 100 litų gyventojui taikomas mėnesio NPD bus mažinamas 20 litų, todėl, tarkime, 320 litų per mėnesį NPD bus taikomas asmenims, kurių mėnesio pajamos, neatskaičius mokesčių, lygios 1550 litų.

Per metus darbovietėje gyventojui pritaikytas NPD gali būti ne didesnis nei 5640 litų (470 Lt x 12 mėn.), jei jo metinės pajamos neviršija 9600 litų (800 Lt x 12 mėn.), ir atitinkamai mažesnis, jei gyventojo mėnesio pajamos didesnės.

Visiems vaikus auginantiems gyventojams už kiekvieną vaiką, neatsižvelgiant į gyventojų gaunamų pajamų dydį, bus taikomas papildomas 100 litų NPD už pirmą vaiką (įvaikį), o už antrą ir kiekvieną paskesnį – po 200 litų kas mėnesį. Papildomas NPD galės būti taikomas bet kokios rūšies pajamoms, išskyrus dividendus. Tėvams, kurie augina vaikus vieni, bus taikomas visas papildomo NPD dydis, kai vaikas auga su abiem tėvais – šis dydis jiems bus dalijamas per pusę.


NPD taikymas pagal gaunamų pajamų dydį

Pajamos* 800 1200 1550 2000 2500 nuo 3150

NPD* 470 390 320 230 130 netaikomas

* litai per mėnesį

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų