Pereiti į pagrindinį turinį

Peštynės dėl TV kanalų

2009-07-27 08:46
Nesusikalba: "Teo" meta kaltinimus "Viasat" tyčiniu derybų vilkinimu, tačiau pastaroji atšauna, kad "Teo" nepakankamai kantri.
Nesusikalba: "Teo" meta kaltinimus "Viasat" tyčiniu derybų vilkinimu, tačiau pastaroji atšauna, kad "Teo" nepakankamai kantri. / Tomo Raginos nuotr.

Skaitmeninės televizijos plėtra šalyje stringa. Paslaugų tiekėjai nesusitaria dėl naujų kanalų retransliacijų. Be to, greitai jų pasiūla gali dar labiau sumažėti.

Prašė per brangiai?

Skaitmeninės televizijos paslaugų tiekėja "Teo" ne vienus metus savo klientams siekia pasiūlyti populiarius "Viasat" kanalus. Tačiau bendrovėms susitarti niekaip nepavyksta, o į kovo mėnesį įstrigusias derybas įtraukta ir Konkurencijos taryba (KT).

"Teo" savo derybų partnerę kaltina piktnaudžiavimu užimama dominuojančia padėtimi kanalų platinimo rinkoje. Kaip nurodė "Teo" Paslaugų plėtros ir rinkodaros tarnybos vadovas Nerijus Ivanauskas, bendrovė dėl tokių "Viasat" kanalų kaip "TV1000", "TV1000 Russkoje kino", "Viasat Sport Baltic" retransliacijos nesėkmingai derėjosi trejus metus.

"Teo" nuomone, derybos, iškeliant nepagrįstas sąlygas, vilkintos neatsitiktinai. "Buvome suinteresuoti įsigyti "Viasat" platinamus kanalus tokiomis pat sąlygomis, kaip ir kitos įmonės. Tačiau iš "Viasat" užimtos derybinės pozicijos ir teikiamų pasiūlymų akivaizdžiai buvo galima suprasti, kad bendrovė neketina bendradarbiauti", – teigė N.Ivanauskas.

Anot jo, "Viasat" už savo kanalus iš "Teo" prašė didesnių išmokų, negu klientai moka už visą paslaugą su "Teo" konkuruojantiems kabelinės televizijos tiekėjams.

Derybų dar nebaigė

Vis dėlto su "Teo" priekaištais "Viasat" atstovai nesutinka ir tikina, kad jie nepagrįsti faktais. Jokių išskirtinių susitarimų su kitais rinkos dalyviais bendrovė nėra sudariusi.

"Nemanome, kad esame pasiekę kokių nors išskirtinių susitarimų su Lietuvos kabelinių televizijų asociacija ir kitais šių paslaugų tiekėjais dėl programų retransliavimo ar kitaip dominuojame programų platinimo rinkoje. Sukūrėme savo autorinius kanalus pirmiausia norėdami sustiprinti mūsų teikiamą programų turinį "Viasat" paslaugos vartotojams", – teigė "Viasat" atstovė ryšiams su žiniasklaida Diana Liepinytė.

Ji nurodė, kad "Teo" antžeminės ir interaktyviosios televizijos paslaugos rinkoje pradėtos teikti neseniai, tad ir neseniai prasidėjusios derybos dėl programų retransliavimo nebaigtos. Tiesa, paviešinti derybų informacijos D.Liepinytė nesutiko pabrėždama, kad ši informacija konfidenciali, o pačios derybos yra dviejų šalių reikalas, kur abi pusės, o ne viena, siekia naudingai susitarti.

Tyrėjai nekalbūs

Detalizuoti dviejų bendrovių ginčo nebuvo linkusi ir KT. Tyrimą atliekanti KT Paslaugų skyriaus vyresnioji specialistė Ieva Jakubavičienė patvirtino, kad iš tiesų yra pradėtas tyrimas dėl piktnaudžiavimo dominuojančia padėtimi ir dėl konkurenciją rinkoje pažeidžiančių susitarimų, tačiau jo eigos plačiau nekomentavo.

"Kadangi tyrimas šiuo metu vykdomas, jo informacija konfidenciali", – teigė I.Jakubavičienė.

Ji sakė, kad kovą pradėtas tyrimas turėtų baigtis po kelių mėnesių, kol kas jokių didelių sunkumų nėra iškilę. Jei atlikus tyrimą paaiškėtų, kad įtarimai pasitvirtino, KT įpareigotų įmonę per tam tikrą laiką pažeidimus pašalinti. Tiesa, nepalankų tarybos sprendimą galima skųsti teismui, todėl jo vykdymas gali būti atidėtas dar kuriam laikui.

Beje, "Viasat" neatmeta galimybės kreiptis ir į Vyriausiosios tarnybinės etikos komisiją, jeigu paaiškėtų, kad KT sprendimas galėjo būti šališkas, mat tarybos pirmininko Rimanto Stanikūno sūnus Andrius Stanikūnas dirba "Teo" Paslaugų plėtros ir rinkodaros tarnyboje Televizijos paslaugų skyriuje. Nors R.Stanikūnas anksčiau yra žadėjęs nusišalinti nuo visų KT tyrimų, kurie bus susiję su "Teo".

Sukilo prieš sprendimą

Skaitmeninės televizijos plėtrai pagalius į ratus kiša ir Lietuvos radijo ir televizijos komisija (LRTK). Ji birželio pradžioje dėl ekonominių priežasčių leido televizijoms sutrumpinti kelių televizijos kanalų transliacijų laiką. LRTK sprendimu įteisinta sutrumpinti televizijos kanalų "TV1", "TV 6", "Info TV", "Liuks!", "BTV" transliacijų laiką skaitmeninės televizijos vartotojams. Šiuos kanalus darbo dienomis leista transliuoti tik nuo 18 val.

Tuo iš karto pasipiktino dalis skaitmeninės televizijos vartotojų. Inga Jasulaitytė vos tik įsivedusi skaitmeninę televiziją sužinojo, kad ruošiamasi išjungti kai kuriuos kanalus. "Už skaitmeninę televiziją mokame ir tam, kad matytume daug kanalų mums patogiu metu, todėl šis sprendimas tikrai pažeidžia mano, kaip vartotojo, teises", – įsitikinusi ji.

I.Jasulaitytė taip pat inicijavo peticiją prieš šį LRTK sprendimą, kurią internetu pasirašė apie 300 skaitmeninės televizijos vartotojų. Pirmadienį peticija buvo perduota su tuo susijusioms valstybės institucijoms, televizijos kanalų retransliuotojams ir televizijoms.

Pačios "Teo" vertinimu, toks LRTK sprendimas yra trumparegiškas. "Žengiame žingsnį atgal ir tai neteisinga tiek rinkos dalyvių, tiek klientų, kurie jau naudojasi šia paslauga, tiek būsimų klientų atžvilgiu", – teigė N.Ivanauskas.

Vis dėlto kol kas televizijos LRTK leidimu nepasinaudojo ir šių kanalų transliacijų trukmės nesutrumpino.


Bartos ir peiktos

Tiek "Viasat", tiek "Teo" yra ne kartą turėjusios reikalų su valstybinės priežiūros institucijomis.

Pasipiktinę nuo vasario 1 d. vienašališkai padidintu paslaugos mokesčiu ir negalėdami nutraukti sutarčių, "Viasat" klientai bendrovę apskundė Valstybinei vartotojų teisių apsaugos tarnybai. Pastaroji priėmė vartotojams palankų sprendimą ir rekomendavo sutartis ištaisyti. Be to, KT atlieka tyrimą dėl klaidinančios "Viasat" reklamos.

Praėjusią savaitę KT pradėjo naują tyrimą dėl "Teo" veiksmų. Įtariama, kad bendrovė galėjo piktnaudžiauti užimama padėtimi teikiant fiksuotojo telefono ryšio paslaugas. Tyrimas pradėtas gavus penkių alternatyvių fiksuotojo ryšio įmonių skundą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų