Pereiti į pagrindinį turinį

Prastos žinios dažnai keliaujantiems: skrydžių bilietai brangs

2022-03-28 15:50 diena.lt inf.

Karas Ukrainoje kelia energetikos kainas, tad ir lėktuvo bilietų kainos kils, praneša LNK.

Asociatyvi E. Ovčarenko / BNS nuotr.

Pandemijos atlaisvinimai pažadino norą keliauti, tačiau šį kartą gyventojus uždaryti namuose grasina augančios skrydžių kainos.

„Mes kaip tik ruošėmės keliauti balandžio mėnesį, gavom laišką, kad ta kelionė, dėl papildomo kuro mokesčio, mums pabrangs 35 eurais“, – teigė oro uoste kalbintas keliautojas.

„Pagalvosiu keliskart prieš keliaudamas, galbūt teks ieškoti alternatyvų: keliauti autobusu ar traukiniu“, – pamąstymais dalinosi kitas oro uosto keleivis.

Padidėjus keliautojų skaičiui – kyla ir kainos.

„Ženkliai atsistatant paklausai ir keliautojams veržiantis keliauti daugelis bendrovių dar metų pradžioje prognozavo, kad tokių skrydžių bilietų kainų, kokios buvo praeitais metais, tikrai neverta tikėtis“, – kalbėjo Lietuvos oro uostų aviacijos paslaugų vadovas Aurimas Stikliūnas.

Oro uostai šiuos metus vadina aviacijos atsigavimo laikotarpiu po pandemijos ir tikina, kad net kylančios kainos keliautojų bent kol kas neišgąsdino: žmonių srautai auga, o oro uostai planuoja didinti skrydžių skaičius.

„Kauno oro uoste jau buvo viršytas priešpandeminis keliautojų lygis, tai matome, kad paklausa auga“, – teigė A. Stikliūnas.

Tačiau specialistai sako, kad skrydžių bilietų kainos galimai augs.

„Aviacija yra sezoniška industrija: artėjant vasaros sezonui žmonės daugiau keliauja, skrydžių yra atitinkamai daugiau ir kainos keičiasi. Viskas priklauso nuo to, kaip tarpusavyje susideda keletas faktorių“, – teigė aviacijos ekspertas Vidas Kaupelis.

Priežasčių, kurios lemia skrydžių brangimą ekspertai mato kelias.

„Mes turim labai sparčiai augančias žaliavų kainas, turime draudimus kirsti Rusijos teritoriją, kas reiškia, kad ilgėja skrydžiai, didėja kaštai aviakompanijom. Tokiame kontekste natūralu, kad pokyčiai ir pačių keleivių turėtų laukti“, – kalbėjo civilinės aviacijos asociacijos pirmininkė Orijana Mašalė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Brangstančius skrydžius prognozuoja ne tik aviacijos specialistai, bet ir ekonomistai.

„Galime pastebėti, kad net vasario mėnesį skrydžių kainos kilo sparčiau negu paprastai “, – sakė Lietuvos banko ekonomistė Laura Mociūnaitė.

Taip pat ekonomistai pastebi ir šoktelėjusį infliacijos procentą bei augančias kuro kainas.

„Matome pakilusias naftos kainas, brangs degalai, tai taip pat didins skydžių savikainą ir prisidės prie didesnių skrydžių kainų“, – teigė L. Mociūnaitė.

Tiesa, ne visi specialistai sutinka, kad skrydžiai brangs.

„Taip teigti būtų per drąsu, nes tai būtų per daug apibendrinta. Tiksliau būtų pasakyti, kad aviacijos sektorius patiria didžiulius iššūkius, tikėtinas yra kainų kilimas galutiniams vartotojams, bet, ar tai tikrai nutiks, deja, niekas negali prognozuoti“, – kalbėjo O. Mašalė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų