Šiltajam metų sezonui besiruošiantis paslaugų ir prekybos sektorius jau žvalgosi į jaunimą, kuris vasaros atostogas pasiryžęs parduoti.
Paieškos jau pradėtos
Nors darbuotojų paieška sezoniniam darbui jau prasidėjo, šalies bendrovės šiemet žada verstis su mažiau nei pernai laikinų darbuotojų. Lietuvos darbo biržos duomenimis, šiemet laisvų vietų dirbti sezoninį darbą yra penktadaliu mažiau nei pernai. Aktyviausiai darbuotojų sezoniniam darbui ieškoma paslaugų sektoriuje, o daugiausia tokio pobūdžio darbo pasiūlymų esama pajūryje: Klaipėdoje, Palangoje, Kretingoje.
Atšilus orams, restoranai yra bene labiausiai suinteresuoti ieškoti laikinų darbuotojų, galinčių atremti padidėjusius klientų srautus. Restoranų grupės "Fortas" rinkodaros vadovas Kęstutis Markevičius pasakojo, kad kiekvienais metais ruošiantis vasaros sezonui ir atidarant lauko kavines kolektyvą papildo naujų darbuotojų.
"Restoranų grupėje dirba apie 300 žmonių. Ne visi mūsų restoranai turi lauko kavines, tad vasarą papildomai įdarbiname palyginti nedaug – iki 15–20 proc. sezoninių darbuotojų, t. y. iki 50 naujų žmonių", – sakė jis ir pabrėžė, kad dažniausiai laikiniems darbuotojams siūlomas padavėjų darbas.
Didesnes lauko kavines turintys grupės restoranai, anot pašnekovo, laikinų darbuotojų baze pasirūpina iš anksto ir juos moko jau nuo balandžio pradžios. K.Markevičiaus teigimu, restoranai, suskubę pasiruošti šių metų sezonui, laikinų darbuotojų komandas jau sudarė ir priimti žada tik vieną kitą papildomą darbuotoją.
Bendrovės Vičiūnų restoranų grupės, valdančios restoranus "Charlie pizza", "Katpėdėlė" ir kt., direktorius Gediminas Balnis pasakojo, kad darbuotojų skaičiaus augimas priklauso nuo restoranų vietos. Anot jo, daugiausia klientų sezono metu užplūsta senamiestyje įsikūrusius restoranus, todėl šių personalo gali padaugėti ir dvigubai.
Nuolatinio darbo pradžia
Teigiama, kad paprastai sezoninis darbas labiausiai domina studentus. Todėl lauko kavines atvėrę ankščiau, nei baigiasi studentų pavasario sesija, darbdaviai kartais priversti kurį laiką dirbti turėdami mažiau personalo.
K.Markevičius pasakojo, kad jaunimas darbus iš anksto planuoja retai, todėl darbo paieškų pikas prasideda sulaukus vasaros atostogų.
Pašnekovas pabrėžė, kad dalis laikinų padavėjų galvos dėl darbovietės kasmetės paieškos nesuka. Jie mieliau įsidarbina į jau pažįstamus restoranus, kur vieną ar jau kelis kartus dirbo sezono metu. K.Markevičius patikino, kad bendrovės tokius darbuotojus stengiasi išlaikyti, nes šie jau yra mokyti ir žino aptarnavimo standartus.
"Į laikinus darbuotojus investuojama tiek pat, kiek ir į nuolatinius. Todėl kai kurie restoranai stengiasi išlaikyti tuos pačius žmones, kad jie įsidarbintų ir kitais metais. Ten, kur yra darbuotojų kaita, niekaip negali išlaikyti kokybės", – sakė K.Markevičius.
Į jaunimą nesižvalgo
Kol maitinimo sektorius jaunimo laukia išskėtęs rankas ir netgi žada darbą suderinti su mokslais, viešbučių gali nesudominti studentų noras vasaros sezoną prisidurti papildomų pajamų.
Viešbučių tinklo "Europa Group" personalo vadovė Lina Zavistovskytė pasakojo, kad šiuo metu vienam tinklo viešbučiui jau ieškoma papildomos kambarinės, o pradėjus veikti viešbučio kiemeliui ieškoma ir kelių naujų padavėjų.
Tačiau pašnekovė pasakojo, kad iš anksto naujų darbuotojų nesižvalgoma. Esą padavėjai ir kambarinės nėra sunkiai randami darbuotojai, net jei besikreipiančių dėl darbo nėra gausu.
"Jaunimas mums, deja, nelabai tinkamas, nes jauni žmonės dar nebrandūs, patys nelabai žino, ko nori, nelabai atsakingai žiūri į darbą", – pasakoji ji.
Pašnekovė taip pat pabrėžė, kad darbuotojams sezoninis darbas gali būti nuolatinio darbo pradžia, esą per kelis mėnesius galima aiškiai pamatyti, kaip žmogus žiūri į darbą ir kokią kompetenciją jis turi. Geriausius darbuotojus, anot jos, siekiama pasilikti, todėl rugsėjo pabaigoje, pasibaigus sezonui, dalis darbuotojų viešbučiuose įleidžia šaknis.
Ieško pavaduojančių
Nors parduotuvėse didelių klientų srautų vasaros sezoną nenumatoma, ir jose jaunimas gali rasti apmokamos veiklos vasaros atostogoms. Parduotuvės "Zara" personalo vadybininkė Olga Žuravliova pasakojo, kad šiltuoju metų laiku didelė dalis nuolatinių parduotuvės darbuotojų atostogauja, todėl ieškoma juos pavaduoti galinčio jaunimo.
O.Žuravliova pasakojo, kad darbuotojų sezoniniam darbui pirmiausia ieškoma ne viešų skelbimų būdu. Anot pašnekovės, iš pradžių paprastai kreipiamasi į jau esamus darbuotojus – darbas siūlomas jų besimokantiems vaikams: "Taip motyvuojame savo darbuotojus ir jų vaikams suteikiame galimybę įsidarbinti. Jei darbuotojų nerandame ir neturime kandidatų, jų ieškome išorėje."
Laikiniems darbuotojams, kaip sakė O.Žuravliova, keliami tokie patys reikalavimai kaip ir bet kitiems darbuotojams. Tačiau sezoniniai darbai, pavyzdžiui, prekių priėmimas arba klientų aptarnavimas, esą paprastai nereikalauja itin didelės kompetencijos ir specifinių įgūdžių. Todėl su laikinomis pareigomis gali susitvarkyti ir ne tokie patyrę darbuotojai.
Sezoniniam darbui įdarbinimas sumažėjo
2012 m. vasaris 2012 m. kovas Palyginti su praėjusių metų atitinkamu laikotarpiu (proc.)
Laisvos darbo vietos terminuotam darbui 2620 3810 –20,6
Įdarbinimas pagal terminuotas sutartis 2078 2790 –41,0
Sezoniniai darbai pagal veiklas*
Veikla Dalis visų pasiūlymų (proc.)
Paslaugos 69
Pramonė 14
Žemės ūkis 8
Statyba 7
Kita 2
* Užregistruota laisvų darbo vietų sezoniniams darbams pagal veiklas šių metų sausio–balandžio mėnesiais
Naujausi komentarai