Pereiti į pagrindinį turinį

Seimas svarstys, ar LRT biudžetą susieti su BVP

2024-07-11 08:06

Seimas svarstys, ar keisti Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos (LRT) finansavimo modelį valstybės biudžeto asignavimus visuomeniniam transliuotojui siejant su šalies bendrojo vidaus produkto (BVP) augimu.

V. Balkūno / BNS nuotr.

Pataisų iniciatorius Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mindaugas Lingė sako, kad LRT finansavimo pakeitimai būtini, kad ateityje jam nebūtų daroma politinė įtaka. 

Tuo metu nacionalinis transliuotojas naujai formulei nepritaria ir sako, kad ji prieštarauja Konstitucijai.

Siūlomais pakeitimais neatsisakoma ir dabartinio modelio – ir toliau LRT būtų skiriama prieš dvejus metus faktiškai gauto 1 proc. gyventojų pajamų mokesčio ir 1,3 proc. akcizų pajamų.

Kiekvienais metais LRT skiriami valstybės biudžeto asignavimai, palyginti su praėjusiais metais, negalėtų didėti labiau negu užpraėjusių metų šalies BVP to meto kainomis.

Tuo metu LRT finansavimo „grindys“ negalėtų pažemėti labiau nei vidutiniškai LRT biudžetas siektų trejus paskutinius metus.

Jei Seimas pritartų pataisoms, jos būtų taikomas apskaičiuojant ir skiriant LRT biudžeto asignavimus 2026 metams ir vėliau.

Šiemet valstybės asignavimai LRT sudarys apie 72,9 mln. eurų. Dabar įstatymas numato, kad LRT biudžetas neturi būti mažesnis už 2019 metais skirtus valstybės biudžeto asignavimus. Tada jie siekė beveik 41,7 mln. eurų.