Pereiti į pagrindinį turinį

Trišalė taryba svarstys poziciją dėl minimalios algos formulės keitimo

2024-09-24 06:55 diena.lt inf.

Trišalė taryba antradienį svarstys galutinę socialinių partnerių poziciją dėl minimalios mėnesio algos (MMA) nustatymo formulės ir orientacinės vertės pasirinkimo pasiūlymų.

J. Elinsko / BNS nuotr.

Trišalė taryba yra sutarusi, kad MMA ir vidutinio darbo užmokesčio (VDU) santykis turi būti 45-50 proc. bei turi atitikti ketvirtadalio didžiausią santykį tarp VDU ir MMA turinčių ES valstybių paskutinių trejų metų vidurkį. Tačiau dalis socialinių partnerių mano, kad ateityje nustatant MMA gali būti atsižvelgiama į daugiau kriterijų nei dabar nustatyta Darbo kodekse.

Tai galėtų būti perkamoji galia pagal pragyvenimo išlaidas, bendras darbo užmokesčio lygis, jo augimo greitis, ilgalaikis darbo našumo lygis ir pokyčiai.

Nauji kriterijai atsirastų, jeigu Seimas priimtų Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos parengtas Darbo kodekso pataisas, kuriomis siekiama įgyvendinti Europos Sąjungos (ES) Minimaliosios algos direktyvą. Jas parlamentarai po pateikimo priėmė svarstyti liepą.

Pakeitimai numato, kad minimalų valandinį atlygį ir MMA ir toliau tvirtintų Vyriausybė gavusi Trišalės tarybos rekomendaciją. Ji turėtų atsižvelgti į Finansų ministerijos ekonominės raidos tendencijas bei Valstybės duomenų agentūros (VDA) šalies ūkio vystymosi rodiklius. Tačiau nebūtų atsižvelgiama į VDA skelbiamas šalies ūkio vystymosi tendencijas.

Trišalė taryba rengdama rekomendaciją aptartų tokius kriterijus ir kitą informaciją, reikalingą MMA nustatyti.

Darbdaviai ne kartą sakė norintys, kad apskaičiuojant MMA būtų įtraukiamas produktyvumo rodiklis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų