Instaliacija siekia atkreipti dėmesį į tvaresnį maistą
Menininkei J. Vaitkutei tvarumas visada buvo svarbi kūrybos tema, kuria stengiasi atkreipti žmonių dėmesį į įvairias aplinkosaugos problemas. Darbuose atsispindinčios aštrios temos verčia visuomenę permąstyti savo kasdienius pasirinkimus ir jų poveikį aplinkai.
„Sužinojusi, kad žemės ūkis kasmet sugeneruoja tokį didelį kiekį emisijų, ėmiau ieškoti būdų, kaip atkreipti žmonių dėmesį į šią aplinkosaugos problemą. Savo kūryboje daug dėmesio skiriu tvariam vartojimui, tad nauju darbu „Karvė be dėmės“ noriu perteikti žinutę apie tvaresnių produktų pasirinkimo svarbą. Juk kiekvieno iš mūsų mažas žingsnis gali prisidėti prie didelių pokyčių ateityje“, – įsitikinusi J. Vaitkutė, kurios prisiminimai padiktavo instaliacijos objektą: „mintyse nusikėliau į savo pačios kaimą, kuriame vaikystėje bėgiojo laimingos vištos, o karvučių eidavau glostyti į žaliuojančius laukus. Šiandien kviečiu žmones pagalvoti, kokiu būdu pagamintą maistą valgote.“
Pasak J. Vaitkutės, inovatyvios „AUGA group“ kuriamos emisijas mažinančios technologijos įkvepia kurti ir garsiai kalbėti apie sprendžiamas problemas. „Inovatyvių technologijų bei žemės ūkio bendrystė suteikia tikėjimo, kad ateities kartoms neteks kentėti nuo mūsų padarytų klaidingų pasirinkimų. Tikiuosi, kad „Karvė be dėmės“ taps fenomenu, motyvuojančiu imtis veiksmų“, – tikisi menininkė.
„AUGA group“ nuotr.
Jos darbas iki gegužės 15 d. bus eksponuojamas „ISM vadybos ir ekonomikos universitete“, adresu Gedimino pr. 7, Vilniuje. Nuo gegužės 16 d. kūrinys bus perkeltas į prekybos ir laisvalaikio centrą „Panorama“.
Misija be kainos gamtai
Kartu su J. Vaitkutės instaliacija renginyje pristatyta ir naujoji „AUGA group“ tvaresnių ekologiškų produktų linija. Produktus bus galima įsigyti prekybos tinkluose „Rimi“, „Iki“, „Maxima“ ir kitose parduotuvėse Lietuvoje.
„AUGA group“ siekia sumažinti maisto gamybos grandinės daromą poveikį aplinkai. Pirmiausia – mažinant klimato kaitą sukeliančių dujų emisijas žemės ūkyje, kuris atsakingas už didžiausią maisto produktų emisijų dalį. Todėl „AUGA group“ diegia jau egzistuojančias tvaresnio žemės ūkio praktikas ir kuria unikalias emisijas mažinančias technologijas, kurių sektoriui trūksta. Tam, kad vartotojai kasdien galėtų rinktis Lietuvoje užaugintus produktus, kurie yra ne tik ekologiški, bet ir draugiškesni aplinkai“, – sako „AUGA group“ generalinis direktorius Kęstutis Juščius.
Naują produktų liniją sudaro įprasti kasdienio vartojimo produktai: lietuvių dažniausiai vartojamas pienas, taip pat kefyras, varškė, grietinė, avižiniai dribsniai, kiaušiniai. Produktų žaliavos yra užaugintos Lietuvoje, ekologiškai ūkininkaujančiose „AUGA group“ bendrovėse. Produktų perdirbimui „AUGA group“ pasitelkė vietos perdirbėjus.
K. Juščiaus teigimu, žaliavų auginimo procese, „AUGA group“ ne tik laikosi ES ekologinės žemdirbystės reikalavimų – nenaudoja cheminių trąšų ar kitų preparatų, užtikrina gyvūnų gerovę, bet ir daro daugiau nei reikalauja standartai. „AUGA group“ taiko žemdirbystės technologijas, leidžiančias kaupti organinę anglį dirvožemyje, išsaugoti bioįvairovę. „AUGA group“ taip pat naudoja žaliąją elektros energiją ir veikia sinergijoje tarp skirtingų ūkio veiklų – taiko žiedinės ekonomikos principus.
„AUGA group“ nuotr.
Be šių sprendimų, „AUGA group“ taip pat kuria technologijas, trūkstamas rinkoje, kurios leis reikšmingai sumažinti žemės ūkio sukuriamas emisijas. „AUGA group“ sukurtas biometanu ir elektra varomas traktorius „AUGA M1“, skirtas profesionaliam naudojimui, iš pirmosios gamybinės partijos jau pradėjo bandymus „AUGA group“ laukuose. Vienas toks traktorius, varomas biometanu, sumažina anglies dvideginio emisijas iki 100 tonų per metus, lyginant su dyzelinu varomais analogais.
Tvarūs produktai – jūsų receptuose
Produktų ir meninės instaliacijos pristatymo metu žurnalistas, kulinaras Vytaras Radzevičius pirmasis išbandė naujuosius „AUGA“ produktus ir renginio dalyviams pagamino tvaresnių varškėčių, kurių receptą pats ir sukūrė. Kone kasdien virtuvėje besisukantis kelionių laidų vedėjas džiaugėsi, kad Lietuvoje galėsime pradėti rinktis tvaresnes produktų alternatyvas.
„Tvariau užauginti maisto produktai – tai paprasčiausia galimybė kiekvienam, gaminančiam namuose, prisidėti prie švaresnės mūsų visų ateities. Kviečiu pasigaminti tvaresnių varškėčių pagal mano sukurtą receptą ir įsitikinti, jog slaptas ingredientas tobulo skonio patiekaluose yra ne tik meilė maistui, bet ir atsakingas jo auginimas“, – kviečia V. Radzevičius.
Išbandykite V. Radzevičiaus sukurtą varškėčių receptą su naujais tvaresniais ekologiškais „AUGA“ produktais.
„AUGA group“ nuotr.
RECEPTAS
Trims varškėčių porcijoms prireiks:
1. Stiklinės 3,5 proc. riebumo eklogiško „AUGA“ pieno;
2. 10 kupinų šaukštų greitai paruošiamų, viso grūdo dalių, ekologiškų „AUGA“ avižinių dribsnių;
3. 180 g ekologiškos „AUGA“ varškės;
4. Dvejų „AUGA“ ekologiškų kiaušinių;
5. Šaukštelio cinamono;
6. Šaukštelio vanilinio cukraus;
7. Žiupsnelio druskos.
Gamybos eiga:
1. Pieną užpilkite ant greitųjų avižinių dribsnių ir palikite 10-15 min.
2. Varškę ištrinkite su kiaušiniais, druska ir vaniliniu cukrumi iki vientisos masės.
3. Suberkite į varškę cinamoną ir išbrinkusius avižinius dribsnius.
4. Rankomis formuokite rutuliukus, o po to suplokite iki blynelių ir dėkite į keptuvę.
5. Kepkite iš abiejų pusių, kol apskrus.
6. Valgykite su grietine, uogiene arba trintomis braškėmis.
Naujausi komentarai