Pereiti į pagrindinį turinį

Galvosūkiai draudikams: kaip apdrausti krokodilo galvą ir tėčio kailinius

2014-05-14 12:41
Realybė: tik ginčuose ir muštynėse gimsta tiesa.
Realybė: tik ginčuose ir muštynėse gimsta tiesa.

Insulino pompa, lygintuvų kolekcija, namas iš molio ir krokodilo galva – tai tik keli nekasdieniški prašymai apdrausti, kurių draudikai sulaukia iš gyventojų. Norėdami apdrausti tokį turtą, draudimo specialistai privalo parodyti visą savo išmonę ir įdėti nemažai pastangų, kad tinkamai įvertintų draudimo objektus.

Daugiausiai iššūkių kyla, kai gyventojams brangių daiktų vertė neatitinka tikrosios jų piniginės išraiškos, o istorinę ar kultūrinę daikto vertę pagrįsti yra sunku ir brangu. Draudimo specialistai Lietuvoje neretai susiduria su pačiais neįprasčiausiais klientų prašymais apdrausti turtą, tačiau visais atvejais siekiama rasti sprendimą.

„Visais atvejais bandome lanksčiai prisitaikyti prie klientų poreikių ir siūlyti draudimo apsaugą net ir išskirtiniams objektams. Jeigu negalime pasiūlyti visos pageidaujamos draudimo sumos, siūlome drausti bent dalimis. Vienas tokių pavyzdžių – prašymas apdrausti 200 tradicinių rusiškų virdulių („samovarų“) kolekciją“, – sakė bendrovės „ERGO Insurance“ Lietuvoje Turto draudimo departamento vadovas Tomas Nenartavičius. 

Jo teigimu, žmonės ne visada susimąsto, kad didžiulę moralinę vertę jiems turintys daiktai kitiems neatrodo tokie vertingi, tačiau draudimo specialistai privalo rasti būdą, kaip nustatyti neįprasto daikto draudimo sumą objektyviais matematiniais skaičiavimais. Dažniausiai draudimo objekto vertė nustatoma pagal įsigijimo dokumentus, panašaus turto kainas rinkoje, remiantis ekspertų įkainojimu arba abiejų šalių susitarimu.

Pasak T. Nenartavičiaus, turbūt vienas keisčiausių prašymų buvo gautas iš medžiotojo, kuris norėjo apdrausti savo medžioklės trofėjų – krokodilo galvą. „Klientas norėjo iškamšą apdrausti net 50 tūkst. litų suma: į vertę jis įskaičiavo kelionės kainą, taip pat apgyvendinimo bei iškamšos gamybos išlaidas“, – prisimena Turto draudimo departamento vadovas.

Vyresnio amžiaus gyventojai į draudikus kreipiasi norėdami apdrausti ne tik moralines vertybes, bet ir kasdien juos gelbstinčius medicinos prietaisus. Bendrovės praktikoje yra buvęs atvejis, kai klientui buvo atlyginta žala už sugedusią insulino pompą, taip pat buvo apdraustas ir brangus klausos aparatas.

Draudimo bendrovė yra sulaukusi ir klientės prašymo apdrausti tėčio pasiūtus kailinius, kurių vertę norėta skaičiuoti ne pagal kailių kainą, o pagal tėčio įdėtą darbą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų